Cum sa

Cum se imparte nota de plata in lume

Multi cred ca exista un mod universal de a imparti nota de plata atunci cand te afli intr-o alta tara. La noi, lucrurile sunt clare: daca iesi cu prietenii in oras, fiecare se uita pe nota de plata si vede cat are de dat. Dar daca te afli de exemplu in New York, lucurile se schimba. Daca iesi in oras pentru a socializa, trebuie sa ai grija. Daca ai mancat deja in ziua respectiva, s-ar putea sa fii destul de stramtorat in ce priveste bugetul. Comanzi niste cartofi prajiti ca sa nu faci totusi nota discordanta, dar cand vine nota de plata, ai surpriza ca trebuie sa platesti o parte egala cu a celorlalti, din valoarea totala. Nu vrei sa fii unul dintre aceia care sa semnaleze faptul ca nu e corect. Asa ca mai bine te informezi din timp cu privire la aceste aspecte, pentru a nu fi pus in fata faptului implinit.

Cate tari, atatea obiceiuri, asa ca in cele ce urmeaza ai un ghid care sa te ajute sa te descurci. Desigur, nu au putut fi incluse toate.

Africa de Sud: Aici fiecare plateste pentru ce comanda. In unele zone rurale si in orasele mai mici, se obisnuieste ca fiecare sa contribuie cu bani si sa se cumpere o sticla intreaga de bautura, decat bauturi separate.

Australia: In locatiile din aceasta tara nu se aduc de obicei note de plata separate; in loc de asta, suma este impartita in mod egal in randul grupului, indiferent de ceea ce ai comandat. Adesea, cine are salariul mai mare va acoperi o parte mai mare din nota si acest lucru este acceptat in general de toata lumea.

Canada: De obicei, fiecare plateste exact pentru ceea ce a comandat, pe baza notelor de plata separate.

China: Tinerii impart nota de plata, in timp ce restul considera o onoare sa plateasca ei si adesea, se vor inghesui cine sa suporte nota de plata. A pemite altcuiva sa faca asta poate fi considerata o gafa in societate.

Columbia: Trebuie sa ai grija atunci cand iesi in oras in grup. Daca faci tu invitatia, se presupune ca tu platesti. Asa ca ai grija sa nu fi prins pe picior gresit. E mai bine ca atunci cand vrei sa iesi impreuna cu prietenii, sa fii mai vag in legatura cu planurile pentru seara respectiva.

Coreea de Sud: In Coreea, oamenii nu impart niciodata nota de plata: persoana cea mai in varsta plateste, indiferent cati oameni sunt la masa sau cata bautura s-a consumat. Ori de cate ori, vin straini sa manance, chelnerul isi va pierde rabdarea cu calculele. Intr-un grup mixt de coreeni si straini, coreenii vor plati de obicei si vor colecta in mod discret banii de la ceilalti.

Costa Rica: Notele de plata separate nu sunt o problema, dar daca toata lumea plateste cu cardul, suma se imparte de obicei in mod egal. Se intampla adesea ca o singura persoana sa plateasca cu cardul.

Egipt: Oamenii au tendinta de a plati pentru ceea ce au consumat, mai degraba decat sa imparta nota in mod egal, dar depinde de grup. Daca tu inviti pe cineva la cina, te poti oferi sa platesti tu tot. Asta mai ales daca nu ai vazut de ceva vreme persoana respectiva. Egiptenii  – mai ales cei care nu s-au vazut de mult sau care nu te cunosc foarte bine – se prea poate sa incerce sa plateasca ei si de multe ori ies discutii cu privire la cine se va ocupa de nota de plata.

Filipine: Pentru tineri este ceva obisnuit sa imparta nota, dar cei mai in varsta pot “concura” pentru onoarea de a plati nota, in ciuda protestelor celorlalti (si e de asteptat ca ceilalti sa protesteze). Dar acest lucru se stie de obicei inainte, iar in acest caz, daca un invitat comanda ceva foarte scump, aceasta poate fi interpretata drept impolitete.

Daca este vorba despre o cina in familie, parintii sau persoana cea mai in varsta va plati (de regula face acest lucru cel care are cel mai mare venit din familie). In situatia unei ocazii speciale, cum ar fi ziua de nastere, sarbatoritul sau sarbatorita plateste nota.

Germania: Clientii pun banii la comun, in functie de cat a consumat fiecare si adauga si bacsisul, apoi dau chelnerului intreaga suma.

Guatemala: Ca regula generala, nota de plata fie se imparte, fie este platita de o singura persoana. Daca tu inviti pe cineva la masa, e bine sa si platesti. Printre oamenii saraci din Guatemala (in proportie de 80%), este impamantenit obiceiul ca cine face invitatia sa si plateasca, pentru ca e nepoliticos sa presupui ca persoanele pe care le inviti au bani la ele.

Islanda: Fiecare plateste pentru ceea ce consuma.

India: Cel mai des intalnit mod de a imparti nota este acela de a-l lasa pe cel mai in varsta barbat de la masa sa plateasca. Dar nici in randul tinerilor nu prea se imparte nota. Daca este vorba despre o intalnire intre invitatii unul cuplu de proaspat casatoriti, barbatii din partea mirelui vor achita nota.

Iran: Impartirea notei de plata depinde daca iesi cu familia sau cu prietenii. In cazul familiei, tatal plateste pentru tot; cu prietenii, se stie in general dinainte cine plateste. Daca este vorba despre o ocazie speciala (absolvire sau zi de nastere), invitatul de onoare plateste. La o intalnire a unui cuplu, barbatul plateste intotdeauna. In situatii obisnuite, cu doi sau trei prieteni, unul singur va plati tot, dar se asteapta ca datile urmatoare sa plateasca ceilalti. Cui vine randul primul tine de cultura iraniana (Taarof) si tine si de respect.

Irlanda: Irlanda este populara pentru rivalitatea care apare atunci cand vine vorba de nota de plata. Exista nenumarate discutii si comportamente pe tema asta. Privita din afara, situatia devine uneoiri penibila. Sunt multi cei care strecoara chelnerului cartea de credit chiar inainte ca acesta sa aduca mancarea la masa, pentru a nu se ajunge la discutii interminabile.

Israel: Daca un israelian sau un palestinian spun ca ei vor sa plateasca, lasa-i. Exista o abordare tacita atunci cand vine vorba despre nota de plata. Chiar daca esti femeie, daca esti insotita la masa de barbati si spui ca tu vei plati, oferta ta va fi acceptata fara alte discutii.

Italia: Nota de plata este impartita in mod egal, sau fiecare plateste pentru ce a consumat. Atunci cand iei masa impreuna cu rudele, platesc de obicei cei mai in varsta. Atunci cand este ziua cuiva, sarbatoritul sau sarbatorita plateste de obicei.

Liban: Nota de plata nu se imparte la masa…lupti pana la moarte pentru a plati tu (asta in timp ce te gandesti nostalgic ca celalalt va plati tot). Trebuie sa pari terifiat, sa gesticulezi, asta in timp ce spui in gura mare “Nici vorba! Nu te pot lasa sa platesti! E randul meu acum!”. Trebuie sa te arati gata-gata sa sari peste masa, incercand sa pui mana pe nota de plata inaintea altcuiva.

Poti incerca si vechiul truc cu mersul la baie: fie te scuzi sub pretext ca mergi la baie si platesti discret fara sa te vada nimeni, fie te duci la baie chiar inainte sa vina nota de plata si apoi apari surprins cand descoperi ca altcineva a platit cat timp ai fost tu plecat.

Mexic: Atunci cand cineva invita pe altcineva la masa, cel care face invitatia sfarseste de obicei prin a plati.

Noua Zeelanda: Daca iei cina intr-un grup, de obicei fiecare plateste cat consuma, mai degraba decat sa imparta nota.

Norvegia: Fiecare plateste exact pentru cat a consumat.

Scotia: Daca inviti pe cineva la cina si nu-l cunosti foarte bine, te poti oferi sa platesti nota. In ocazii mai obisnuite, nota de plata este impartita.

Senegal: In locatiile elegante, persoana care a facut invitatia, plateste de regula si nota. Acest lucru este insa flexibil; intr-un grup de prieteni, nu este ceva iesit din comun ca fiecare sa plateasca. Intr-o intalnire de afaceri insa, cel care face invitatia este si cel care plateste.

Siria: Se aplica cam aceleasi principia ca si in Liban.

Spania: In Spania, plata notei in intregime depinde de regiune si ocazie. Daca persoana care te invita la masa insista sa plateasca, nu te certa cu ea…va parea lipsit de politete. In alte locuri, suma se rotunjeste, astfel ca fiecare plateste acelasi pret.

SUA: De obicei, nota se imparte, iar monezile e de preferat sa fie evitate. In orice caz, nu este ceva neobisnuit sa platesti pentru ceea ce ai comandat, dar fara a cere note separate.

Thailanda: In multe restaurante se intreaba dinainte cine plateste la un loc si cine plateste separat. Dar daca esti invitat la masa, nu te oferi niciodata sa imparti nota – cine te-a invitat, plateste.

Vietnam: Atunci cand mananci la un restaurant impreuna cu alte persoane, este considerate o onoare sa achiti nota de plata. A impiedica pe altcineva sa faca asta, daca s-a oferit primul, este considerata impolitete. Oricum, in cazul in care tu ai facut invitatia, asteapta-te sa suporti si nota de plata

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!