berlin
Berlin / Foto: RudyBalasko
Europa

5 obiective turistice speciale de vizitat in Berlin

Berlin este un oras vesel, care abunda in arta, muzica, cafenele culturale si viata de noapte. In timp ce in zilele noastre capitala germana se mandreste cu o energie creativa palpabila, exista si multe vestigii istorice care merita explorate. Inainte de a te aventura in imprejurimile sale pline de viata, precum Kreuzberg sau Friedrichshain, opreste-te pentru aceste 5 obiective turistice speciale de vizitat in Berlin:

Aceste atractii sunt fascinante nu numai din perspectiva istorica – in fond si la urma urmei, acesta este orasul in care a existat Zidul Berlinului, in care a avut loc cel de-al doilea razboi mondial, in care au fost arse carti si care a fost martor al multor altor momente importante din istoria recenta a omenirii – dar aici vei intelege ce reprezinta orasul Berlin in zilele noastre si vei descoperi tot ceea ce a contribuit la dezvoltarea sa de-a dreptul fascinanta.

In cele ce urmeaza ai o lista cu atractiile turistice cele mai importante din Berlin, locuri bine cunoscute multora, care merita vazute si revazute si sunt obligatoriu de vizitat de catre cei care se afla pentru prima oara in oras.

1. Topografia Terorii

topologia terorii
Un muzeu al ororii, in aer liber / Foto: Wikipedia

Este un sentiment destul de sinistru sa stai in locul in care se afla candva cartierul general al Gestapo si al SS in timpul regimului nazist, in perioada cuprinsa intre 1933 si 1945, dar istoria acestor locuri pare sa reinvie aici. Acest muzeu in aer liber, denumit Topografia terorii, gazduieste o portiune conservata din Zidul Berlinului, alaturi de o expozitie permanenta in aer liber, intr-un spatiu care a fost inaugurat in luna mai 2010. Un tur complet al muzeului include expozitia interioara si pe cea din exterior, care te ajuta sa intelegi cum au ajuns nazistii la putere, iti ofera detalii din timpul razboiului din orasul Berlin si iti prezinta consecintele regimului nazist.

2. Reichstag

Reichstag
Reichstag – cladirea parlamentului german / Foto: arocas

Reichstag este cladirea Parlamentului German, aflata langa simbolica Poarta Brandenburg. Aceasta structura impresionanta a fost construita in anul 1894 si a fost partial distrusa in urma unui incendiu care a avut loc in anul 1933. Reconstructia sa a durat pana in anul 1999. Cel mai cunoscut element al structurii cladirii Parlamentului a fost adaugat recent: o cupola imensa de sticla. De aici, vizitatorii pot admira privelistea orasului, printr-o rampa inclinata, care se curbeaza in jurul cupolei. Rasaritul soarelui si lasarea intunericului sunt doua momente ale zilei ideale pentru a vizita cladirea. Privelisti spectaculoase poti admira si de pe terasa si din restaurantul aflat la inaltime.

3. Muzeul “Checkpoint Charlie”

Checkpoint Charlie
Checkpoint Charlie / Foto: flik47

Cele mai tari atractii turistice istorice sunt de regula cele care te pun in pielea altcuiva si care iti alcatuiesc un portret al unor anumite vremuri. Muzeul “Checkpoint Charlie” reuseste cu brio sa indeplineasca aceasta misiune.  Luandu-si numele dupa faimosul punct de trecere al Zidului Berlinului, muzeul a fost creat pentru a atesta incercarile reusite de evadare din Germania de Est. Creativitatea oamenilor in incercarile lor de evadare este de-a dreptul incredibila – de la baloane cu aer cald pana la masinarii complexe, n-a scapat nimic nefolosit in incercarea de a-si castiga libertatea. Aici vei gasi poze, documente si chiar o selectie a vehiculelor folosite pentru evadare. Aceasta perioada din istoria Berlinului este readusa la viata in Muzeul “Checkpoint Charlie”.

4. Galeria de Est

east gallery berlin
Galeriile din Est / Foto: Canva Photos

Nu toate atractiile istorice de top din Berlin sut reprezentate de muzee. Incepe explorarea dincolo de cartierul central, Mitte, facand o vizita la Galeria de Est. Aceasta portiune a Zidului Berlinului, care se intinde pe 1,3 kilometri, este una dintre cele mai lungi portiuni din zid, care a rezistat de-a lungul anilor. Galeria expune 105 tablouri, pe partea estica a zidului. Desi unele sunt partial distruse de eroziune sau de desenele graffiti, mesajul pe care il transmit este unul deosebit de puternic. E suficient sa stai sub Zidul Berlinului, ca deja incepi sa-ti imaginezi cum aceasta structura a separat familii si a influentat viata berlinezilor.

5. Bebelplatz

Bebelplatz
catedrala Sf. Hedwig, din Bebelplatz / Foto: Vladislav Zolotov

Unul dintre cele mai vestite evenimente din perioada regimului nazist a fost reprezentat de prima ardere a cartilor, care a avut loc in data de 10 mai 1933. Bebelplatz este o piata aflata langa Universitatea Humboldt, acolo unde a avut loc distrugerea tuturor cartilor “negermane”. Printre titlurile care si-au gasit sfarsitul in flacari se numara si cele apartinand lui Thomas Mann sau Karl Marx. In centrul pietei se afla o vitrina prin care se vede o librarie aflata la subsolul unei cladiri. Aici se afla multe rafturi, dar nicio carte pe ele. Exista in acest loc o placa comemorativa pe care este scrisa o maxima apartinandu-i lui Heinrich Heine, care spunea in anul 1821, “Acolo unde cineva arde carti, arde in ultima instanta oameni”. Acest memorial simplu este unul deosebit de puternic, care aduce in context momente importante ale istoriei.

Exista multe abordari in explorarea orasului Berlin. Atractile de mai sus sunt doar inceputul unei liste de “greatest hits”, dar in afara de acestea sunt multe alte lucruri de vazut.  Fanii muzicii trebuie sa mearga la Opera de Stat din Berlin. Toata lumea trebuie sa treaca macar o data pe sub Poarta Brandenburg. Indiferent ca vii aici singur sau cu familia, Gradina zoologica din Berlin este un loc fantastic in care poti petrece cateva ore, mai ales intr-o zi insorita.

O excursie in Berlin este cu adevarat o sursa de inspiratie. Dupa vizitarea principalelor sale atractii turistice, poti lua cina in Prenzlauer Berg, poti asista la concerte de jazz in Friedrichshain, sau te poti relaxa intr-o cafenea boema in Kreuzberg.

Citeste si: Cum sa petreci o zi perfecta in Berlin

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!