Food & Drink

Arta gustarilor tapas in Madrid

Se spune adesea ca orasul Madrid este cel mai spaniol dintre orasele Spaniei. Lucru cum nu se poate mai adevarat atunci cand vine vorba despre bucataria madrilena.

Atunci cand Regele Felipe al II-lea a ales in mod neasteptat Madridul drept capitala Spaniei in anul 1561, orasul era o asezare provinciala sordida, a carui bucatarie era destinata calirii locuitorilor sai in iernile reci si aspre, mai degraba decat sa fie avizata de traditia vreunei excelente culinare. In secolele ce au urmat, odata cu migrarea spaniarzilor catre oras – mai intai o infiltrare, apoi de-a dreptul o inundatie – aflati in cautarea de oportunitati ce ar fi putut aparea din apropierea de proaspat infiintata curte regala, acestia au adus cu ei si retete si ingrediente din toate colturile Spaniei, adaugand consistenta si savoare bucatariei locale. In cursul acestui proces, ei au transformat orasul Madrid intr-una dintre capitalele culinare ale Europei.

Sute de ani mai tarziu, tapas – gustarile care se mananca dintr-o singura inghititura si reprezinta o mostra excelenta a bucatariei spaniole – sunt punctul in care reputatia orasului Madrid in ce priveste excelenta culinara, este cea mai accesibila. Iesitul in oras la o tapas (‘ir a tapear) este privit drept o ocupatie in sine in randul madrilenilor.

In randul pasionatilor de tapas din Madrid, secretul degustarii celei mai variate selectii de tapas, consta in a descoperi specificul fiecarui bar, de a stropi totul cu o bautura (fie ca este vorba despre un pahar de vin alb din regiunea basca, cidru din Asturias sau sherry din Andalucía), dupa care a te muta in urmatoarea locatie pentru a relua intregul proces.

Pentru ca lucrul asta sa functioneze, ai nevoie de cateva baruri tapas in apropierea ta, iar cartierul madrilean La Latina si strazile ce inconjoara Plaza Mayor indeplinesc aceasta conditie.

Un nou epicentru al orasului Madrid in care cultura tapas este intr-o continua evolutie, este Mercado de San Miguel, o piata in aer liber, datand de la inceputul secolului 20, renovata recent si imbracata in fier si sticla. Locul standurilor care vindeau produse proaspete a fost luat de un spatiu mult mai elegant, in care numeroase baruri vand delicatese precum feliute subtiri de ‘jamón’, feliute de paine cu fructe de mare si platouri de diferite marimi, cu stridii.

E destul de tentant sa-ti petreci toata dupa-amiaza in aceasta piata, dar alege in schimb sa mergi la Casa Revuelta, acel tip de bar pe care il intalnesti numai in Spania. Decorul nu s-a schimbat aici de zeci de ani, iar strigatele personalului care incearca astfel sa se faca auzit dincolo de larma, este “soundtrack-ul” locului in care se servesc cele mai bune tapas din Madrid, pe baza de peste (“bacalao”). Si alte baruri din Madrid servesc “bacalao”, dar putine se pot mandri cu un proprietar octogenar, care isi petrece diminetile indapartand orice urma de oscior din peste, fie el cat de mic.

Mergi mai departe, de data asta de-a lungul arcului medieval, unde se afla Calle de la Cava Baja – care pastreaza urmele zidurilor demult disparute ale orasului – aici barurile tapas te intampina la fiecare pas si daca Madridul are o strada preferata pentru gustarile tapas, atunci ea este aceasta. De partea cealalta, la capatul de sud al strazii, te intampina fatada purpurie a restaurantului Juanalaloca, considerat de multi madrileni locul unde se serveste cea mai buna omleta de cartofi din oras (“tortilla de patatas”) – ceea ce nu e putin lucru avand in vedere ca aici, fiecare “abuela” (bunica) din oras sustine ca mancarea ei e cea mai buna. Daca nu te induri sa pleci, poti incerca si dovleceii umpluti cu peste, ardei rosii si ceapa, cu gustul lor aparte si intens.

Daca nu te-ai saturat inca sau ai mai incerca ceva usor, mergi in josul muzeului Paseo del Prado, unde Estado Puro (Plaza del Cánovas del Castillo 4) este locatia perfecta pentru sfarsitul acestui festin. Elegant si cu retete inspirate de El Bulli – votat de ani de zile cel mai buna restaurant din lume si renumit in ce priveste experimentele culinare -Estado Puro este faimos in primul rand pentru “tortilla española siglo XXI” (omleta spaniola a secolului 21), care se serveste in pahar.

Iar de aici unde poti merge? Peste drum, la Museo del Prado sau direct la culcare, sunt numai doua dintre optiunile pe care le ai la indemana

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!