laos
Laos / Foto: AvigatorPhotographer
Asia

Ce să vizitezi într-o vacanță de o săptămână în Laos

Sa plutesti pe ape linistite si sa conduci pe drumuri de tara in timp ce admiri peiasajul rural absolut incantator? S-a notat. Sa-ti croiesti drum spre temple antice in care isi duc traiul calugari enigmatici si mirosind a sofran? S-a notat si asta. Sa sorbi din vestita bere Beerlao, la apusul soarelui care transforma fluviul Mekong intr-o apa cu straluciri ireale, in timp ce in departare se aud cantecele calugarilor? Da. Personalitatea unica a tarii numite Laos, incredibilele peisaje si decorul natural de o frumusete ireala, toate pot fi savurate in numai 7 zile. Iata principalele obiective turistice de vizitat intr-o vacanță de o săptămână în Laos:

Ziua una – Vientiane

vientiane Golden Stupa
Golden Stupa – templele de aur ale capitalei / Foto: Saro17

In Vientiane, prietenoasa capitala a tarii, fa o vizita la cel mai important monument al acestei natiuni, Golden Stupa (Pha That Luang) si admira toate templele din imprejurimi. Pe masura ce temperatura creste, indreapta-te catre oras, unde ai alte temple minunate de vazut, printre care Wat Si Saket si poti face si pauze de cafea intre doua vizite. La apusul soarelui alatura-te localnicilor din Vientiane si fa o plimbare de-a lungul fluviului Mekong. Daca mai ai inca energie, testeaza si scena barurilor din Vientiane: mergi la Sabai Dee  sau la Lunar 36. Mananca baghete si bea shake-uri de fructe de la vanzatorii stradali, sau daca vrei ceva mai sofisticat mergi la Aria sau la Le Banneton.

Ziua a doua – Vientiane

vientiane buddha park
Buddha Park, un fel de Disneyland laosian / Foto: Canva Photos

Daca esti un tip indraznet, inchiriaza o bicicleta din centrul orasului si exploreaza imprejurimile rurale pana in parcul Luang Pu Buddha (Xieng Khuan). Viziteaza puncte de atractie precum fabrica de bere Beerlao si podul prieteniei dintre Laos si Thailanda, wats (temple) pe care le intalnesti la tot pasul, pietele, unde vei pedala alaturi de tineri calugari care merg pe bicicleta, feriti de soare sub umbrele. Incheie ziua cu o vizita in piata de noapte din Vientiane.

Ziua a treia – Vang Vieng

Vang Vieng
In inima naturii: Vang Vieng / Foto: davidionut

In Vang Vieng se ajunge cel mai usor cu autobuzul, la care poti face rezervare printr-o agentie de turism din Vientiane. Aloca o jumatate de zi pentru aceasta calatorie si odata cazat intr-o pensiune, gaseste-ti un loc pe malul raului Nam Song si admira apusul soarelui dincolo de stancile ce domina linia orizontului. Poti servi masa la Central Backpackers (nu rata cele mai bune cocktailuri din Laos), la Cafeneaua Organic Mulberry Farm, la Nazim sau la Mitthaphao Fusion.

Ziua a patra – Vang Vieng

Experimenteaza cea mai faimoasa aventura din lume: “tubing”. Trezeste-te dimineata pentru a evita aglomeratia si pentru a avea raul la dispozitie. Petrece ziua “maturat” de curentii de apa de pe raul Nam Song, avand in minte scenarii horror cu oameni inghititi de ape. Opreste-te in cateva baruri – dar nu prea multe: “pe cat suna de idilic, fa tot posibilul sa ai capul limpede, pentru ca exista si intamplari mai putin placute; cand nivelul apei este ridicat, curentii de pe Nam Song pot fi destul de periculosi.  Odata ce ai terminat consumatia si in ultimul bar, ia un tuk tuk inapoi catre oras sau continua cu “tubingul”.

O alternativa la Vang Vieng – Phonsavan si Campiile ulcioarelor (Plain of Jars)

Plain of Jars
Misteriosul Camp cu ulcioare / Foto: iannomadav

Daca “tubingul” sau petrecerile nu sunt stilul tau, sari peste Vang Vieng si indreapta-te catre misteriosul centru al orasului Phonsavan si admira stravechile Campuri ale ulcioarelor. La sosirea in Phonsavan, mergi la Centrul UXO si invata tot ce trebuie sa stii despre situatia critica in care se afla Laos, legata de proiectilele neexplodate, care au fost aruncate in timpul Razboiului din Vietnam.

Planifica un tur pentru ziua urmatoare in toate cele trei locatii “Plain of Jars” (ultimele doua au un cadru mult mai pitoresc, prima dintre ele este cea mai intinsa). Viziteaza orasul-bomba unde casele au fost reconstruite din molozul de la bombardamente si fa cunostinta cu femeia care conduce o distilerie de whisky, aflata intr-un vechi sopron. Seara vizioneaza un film despre centrele UXO din Laos. Ai grija ca in zona inca exista proiectile neexplodate, asa ca mare atentie unde stai – numai cele trei “Campii ale ulcioarelor” cele mai importante sunt considerate inofensive. Poti manca la: Restaurantul Nisha sau la Barul si restaurantul Craters.

Ziua a cincea – Luang Prabang

Luang Prabang
Luang Prabang / Foto: Canva Photos

Ia un autobuz matinal catre orasul Luang Prabang, inclus in Patrimoniul Mondial al UNESCO. Asta inseamna o zi intreaga, dar peisajul ireal te va tine ocupat, in timp ce vei trece peste varfuri muntoase si crevase, care scot la iveala asezari pitoresti in care copiii se joaca de-a lungul drumului, iar animalele domestice grohaie si zbiara in clipa in care treci pe langa ele. Odata ajuns in Luang Prabang, mergi direct pe malul raului pentru a admira soarele care apune dincolo de fluviul Mekong. Seara fa o plimbare prin piata in care mesteri artizani isi expun creatiile, care pot fi achizitionate la preturi infime. Poti manca aici si poti alege un peste la gratar excelent sau alte preparate traditionale delicioase.

Ziua a sasea – Tat Kuang Si

Cascadele Tat Kuang Si
Cascadele Tat Kuang Si / Foto: Canva Photos

Mergi sa vezi cea mai spectaculoasa cascada din Laos, Tat Kuang Si, unde piscine cu apa de un albastru incandescent isi fac aparitia printre copacii inalti si umbrosi, la baza masivei caderi de apa. In drum, nu rata sanctuarul ursului, care a salvat ursii bruni asiatici de la comertul ilegal al puilor acestei specii. Fa o plimbare prin decorul spectaculos care iti aduce in fata ochilor privelisti ale orasului Luang Prabang si ale fluviului Mekong. Mananca la Dyen Sabai, Lao Lao Garden, Coconut Garden sau la Le Banneton.

Ziua a saptea – Ban Xieng Maen

Tak Bat o săptămână în Laos
Tak Bat – procesiunea calugarilor budisti / Foto: yann31

Trezeste-te in zorii zilei pentru a asista la procesiunea calugarilor (Tak Bat), apoi mergi in piata in care sunt comercializate produse din partea locului. Fa-ti timp pentru a explora faimoasele temple de aici, iar la final ia feribotul si traverseaza fluviul Mekong pentru a vizita orasul Ban Xieng Maen. Nu te grabi dar ai grija sa prinzi apusul soarelui pe dealul Phu Si, inapoi in Luang Prabang. Mai fa un popas in piata pentru a cumpara suveniruri, apoi opreste-te in popularul club de noapte, Utopia.

Citeste si: Top 10 lucruri de facut si vazut in Laos

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!