Chiar daca putem ajunge in cealalta parte a lumii in mai putin de o zi, exista inca locuri a caror magie rezista in ciuda faptului ca nu sunt vizitate zilnic. De-a lungul secolelor, acolo s-au acumulat legendele, cu viteza cu care in Manhattan s-au inmultit zgarie norii. Asa ca pune in bagaj busola, ochelarii de citit si da frau liber imaginatiei pentru o calatorie in locuri de vis si legenda. In cele ce urmeaza iti prezentam 10 dintre ele.
10 Zanzibar, Tanzania
Numai numele ‘Zanzibar’ te face sa-ti imaginezi cadane chicotind in spatele valurilor din matase, usi din lemn in spatele carora se afla camere pline de condimente si alte cadre desprinse parca din ˝1001 de nopti˝. Numai ca in acest caz, nimic nu e fictiune. Orasul Zanzibar a evoluat, ajungand un oras prosper si influent, intre secolele 12-15, cand trimitea nave incarcate cu sclavi, aur, fildes si lemn, catre Arabia si dincolo de ea. Pana si sultanul Omanului si-a mutat curtea regala aici – cu tot cu cele 100 de concubine si eunuci – si si-a dezvoltat vestitele plantatii de cuisoare. Acea epoca a apus de mult, dar influenta araba si mirosul condimentelor inca razbat dinspre acest colt de lume.
9 El Dorado, Columbia
Ascuns in spatele copacilor din jungla amazoniana, se intrezareste un regat orbitor al aurului. Sau cel putin asa spune povestea. Atunci cand conchistadorii spanioli au aflat despre El Dorado (in traducere literara ‘Cel din aur’), dupa ce au ajuns pe tarmurile Columbiei in anii 1500, au pornit disperati in cautarea lui. Aventura lor a inceput in tinuturile muntoase din Anzi, apoi in padurile din Peru, Venezuela si Guyana, de-a lungul a mai mult de doua secole. Nimeni nu a descoperit insa faimosul oras, poate din cauza abilitatii sale de a ramane ascuns ochilor cautatorilor.
8 Valea Regilor, Egipt
Pe malul vestic al Nilului, pe partea opusa orasului Luxor, se afla locul de odihna vesnica al faraonilor din Egipt. Cu siguranta ai aflat despre ei – Ramses, Tuthmosis si Tut. Domnia lor a avut loc intre anii 1500 si 1000 i.e.n., iar piramidele marete in care se afla mormintele acestora, au fost ridicate in aceasta vale. Pana acum au fost scoase la iveala mai mult de 60 de camere, in care se afla mumii in sarcofaguri poleite cu aur, statui impodobite cu pietre pretioase si deasupra caror pluteste un blestem indreptat catre cei care indraznesc sa deranjeze mormintele. Vizitatorii insa continua sa vina aici, valea fiind una dintre atractiile de top ale Egiptului.
7 Ys / Douarnenez, Franta
Printesa celta Dahut i-a cerut tatalui sau, Regele Gradlon sa-i construiasca un oras langa mare. Asa a aparut Ys, iar pentru a-l proteja de valurile inalte, regele a inaltat in jurul lui un dig. Singura cale de acces era printr-o poarta din bronz, a carei cheie o avea numai Gradlon. Intre timp, profitand de avantajul digului, Dahut, isi alegea cate un iubit in fiecare noapte, pe care apoi il omora. Probabil ca un demon a pus stapanire asupra ei, fortand-o pe aceasta sa fure cheia si sa deschida poarta. Orasul Ys a fost inundat si toata lumea s-a inecat, mai putin Regele Gradlon. Orasul in ruine se afla dedesubtul golfului, in Douarnenez, in prezent o plaja populara in provincia Bretagne.
6 Troia, Turcia
Fanii mitologiei vor recunoaste Troia drept locul in care au trait Hector, Paris si Elena, dar si unde si-a gasit adapost si uriasul cal din lemn. Aici a avut loc Razboiul Troian, declansat de rapirea Elenei de catre Paris din Grecia, de la sotul ei. Grecii s-au strans laolalta si au pornit pe mare catre Troia, hotarati sa lupte pentru aducerea ei inapoi. Incercarea lor a fost incununata de succes, dupa ideea stralucita a calului troian. Turistii din zilele noastre pot colinda in jurul zidurilor, templelor si ruinelor din zona, cunoscuta si sub numele de Truva, aflata in partea de nord-vest a Turciei.
5 Karakorum, Mongolia
Ginghis Han si-a facut aici o casa, la mijlocul secolului 13, apoi a plecat sa cucereasca jumatate din lume. Karakorum era capitala sa mongola si a devenit cunoscuta drept Imperiul stepelor. Din pacate, gloria a fost de scurta durata – in fapt, 30 de ani – dupa care intregul oras a fost distrus. Vizitatorii sai trebuie sa-si puna imaginatia la contributie pentru a putea vedea cu ochii mintii zidurile marete si portile care inconjurau candva locul. A fost necesara multa munca pentru a ridica manastirea Erdene Zuu din apropiere si cele 108 de temple stupa.
4 Cartagina, Tunisia
Aflata la periferia modernului oras Tunis, Cartagina a reprezentat o super-putere si principalul inamic al Romei in secolul 3 i.e.n. Acest lucru s-a datorat flotei ucigase de nave feniciene care patrulau in Marea Mediterana si armatei elefantilor care marsaluia prin munti sub comanda lui Hannibal. In ciuda faptului ca era considerat ‘orasul stralucitor’, Cartagina nu si-a putut pastra multa vreme aceasta faima. Romanii au cucerit-o si au ras-o de pe fata pamantului, ridicand in locul ei propriul lor oras. Ceea ce se poate vedea astazi sunt baile, casele, bazinele si bazilicile datand din vremea lor.
3 Timbuktu, Mali
Intruchiparea unui ‘loc in care nu e bine sa zabovesti prea mult’, Timbuktu si-a castigat reputatia de a fi punctul terminus al rutei comerciale ce lega Africa de Vest de Mediterana. Tot ce trebuie sa faci ca sa intri in posesia aurului, sclavilor si fildesului din nord (sau a sarii provenite din sud) era sa te alaturi unei caravane de camile si sa te tarai cu lunile prin desertul Sahara, in mijlocul furtunilor de nisip, a caldurii ucigatoare si a insolatiei care te aducea in pragul nebuniei. A ajunge in Timbuktu este inca o provocare si desi caravanele cu sare continua sa treaca pe aici, conduse de tuaregi in vesmintele lor albastre, orasul pastreaza inca grandoarea pe care o avea in secolul 15.
2 Avalon, Marea Britanie
Regele Arthur se odihneste in incantatoarea insula Avalon, dormindu-si somnul de veci dupa o viata de cruciade, in care a fost inconjurat de cavaleri si vrajitori. mese rotunde si sabii magice. In calitatea sa de ‘unic rege’ al Angliei, el a aparat aceste locuri de legenda cu sabia sa Excalibur si cu pocalul sfant, atunci cand tara sa a avut mai multa nevoie de el. In prezent, modernul oras Glastonburyse afla pe locul unde era candva Avalon. Datorita radacinilor sale mistice, el ii atrage pe iubitorii de aventura sa vina aici sa cumpere cristale, sa se consulte cu spiritisti, sa manance inghetata vegetariana sau sa participe la cercuri stiintifice si simpozioane.
1 Shambhala, Tibet
Regatul Shambhala se ascunde undeva intre varfurile acoperite de zapada ale Muntilor Himalaya. In ‘Tinutul Luminat’ al invatatilor buddhisti, nu poate ajunge oricine. Exploratorii din secolele trecute au presupus ca Shambhala se afla in Tibet, acolo unde o plaseaza si James Hilton in romanul sau ‘Orizontul pierdut’ (sub numele de Shangri-la). Intrucat pana acum nimeni nu a descoperit regatul, probabil ca urmatorul oras la indemana este Zhongdian, aflat la granita dintre China si Tibet. El a fost numit in anul 2001 Shangri-la, pretinzand a fi un loc plin de inspiratie.
Add Comment