istanbul
Foto: Seqoya
Europa

10 lucruri de vazut si facut in Istanbul

A devenit aproape un cliseu sa spui ca Istanbul este un pod intre Europa si Asia, un loc in care Estul intalneste Vestul, unde culturile coexista in mod armonios de secole. Da, e un cliseu, dar este purul adevar. Contradictiile si diferentele de aici sunt insa atat de uimitoare si de inepuizabile in a lor frumuste incat nimeni nu va conteni sa le sublinieze si sa le aminteasca. In cele ce urmeaza te invitam la o selectie a celor mai importante 10 moduri prin care diferitele culturi din Istanbul se unifica, formand un intreg. Cu alte cuvinte, iata 10 lucruri de vazut si facut in Istanbul.


Pleci în vacanță în Turcia? Ai aici cele mai bune hoteluri din Istanbul!

1. Hagia Sofia – una dintre cele mai spectaculoase cladiri din lume

hagia sophia
Foto: Levent Yucelman

Istanbulul ascunde o multime de capodopere arhitectonice, dar una dintre ele le depaseste cu mult pe toate celelalte datorita formei sale inovatoare, a importantei sale istorice si, nu in ultimul rand, frumusetii pure. Exteriorul aparent inghesuit nu pare a promite prea multe, dar trebuie sa ai un pic de rabdare. Cuvintele nu vor fi suficiente pentru a descrie  exact senzatiile pe care le vei trai. Spatiul de la interior iti va face sufletul sa freamate si simturile sa exulte de bucurie. Pur si simplu, totul este sublim. Nu-ti ramane decat sa inchizi ochii si sa-ti imaginezi locuitorii Bizantului celebrand Sfanta Liturghie, cruciatii intrand vijelios pe poarta, musulmanii facandu-si plecaciunile catre Alah si pe supusii lui Ataturk neclintiti in dorinta lor de a o transforma in muzeu, in anul 1935.

2. Nu rata cel mai spectaculos si uimitor orizont al lumii

istanbul skyline
Foto: Vincent St. Thomas

Majoritatea oraselor mari au o imagine de orizont prezenta ca element definitoriu pe toate cartile postale – Istanbulul are atat de multe incat ai putea umple un intreg album. Cele sapte coline ale vechiului oras sunt parca „incoronate” cu o colectie de moschee imperiale, care ofera un deliciu vizual asa cum nu vei gasi niciunde in alta parte. Cu minaretele lor delicate si cupolele distincte, ele domina orizontul peninsulei si ofera un fundal romantic pentru cei care aleg sa ia masa pe terasele numeroaselor restaurante din jurul Eminonu si Beyoglu.

3. Uita de tine plimbandu-te prin bazar

marele bazar istanbul
Marele Bazar din Istanbul / Foto: minemero

Bazarul este haotic si colorat. Daca glamurosul Kanyon poate fi considerat punctul zero pentru cumparatorii sofisticati, in Golden Horn ai nevoie de coate ascutite pentru a-ti face loc. Plimba-te printre autenticele magazine turcesti cu care sunt intesate stradutele de aici si bucura-te de mirosurile de scortisoara si cuisoare care iti dezmiarda simturile si care se intensifica pe masura ce te apropii de Bazarul de Condimente (Misir Carsisi)

Pe tarmul de la Eminonu, zgomotul feriboturile care isi asteapta clientii se amesteca cu glasul pescarusilor care cauta bucati de simit (inele mici de paine cu seminte de susan) si cu cel al vanzatorilor ambulanti care isi expun aici marfa, de la peste proaspat la rolex-uri false.

4. Urca la bordul unui feribot

bosfor ferry
Foto: Andrey Khrobostov

Traversat de doua poduri imense, Bosforul este trecut zilnic de mii de masini, feriboturi, barci de pescuit si salupe. O calatorie cu feribotul printre nave de marfa si cisterne masive care trec din Marea Marmara spre Marea Neagra sau invers, poate reprezenta o interesanta excursie de o zi pe care nu o vei uita prea curand. Urca la bordul feribotului la apusul soarelui atunci cand silueta grandiosului oras se proiecteaza pe cerul cu nuante de roz-portocaliu sau rosu-negricios.

 5. Vin, cina si galerie de arta – toate la Istiklal Caddesi

Istiklal Caddesi
Intre trecutul si prezentul Istanbulului: Istiklal Caddesi (strada Independentei) / Foto: Pavliha

Istiklal Caddesi (Strada Independentei) este metafora perfecta pentru ceea ce reprezinta Turcia secolului XXI. Intr-un capat se afla Piata Taksim, centrul simbolic al Istanbului modern. La cealalta extremitate se gaseste Galata, locul in care dalele de ciment pastreaza inca amintirea atator puteri imperiale care au trecut pe aici. Aceasta parte a orasului pastreaza un usor iz de leneveala araba, atragand orice turist cu amestecul sau neasteptat de biserici, moschei, magazine, hoteluri si bai turcesti. Istiklal este insa tot atat de european pe cat este si Champs Elysees.

6. Viziteaza minunatele galerii de arta

pera museum
Muzeul Pera, din Istanbul / Foto: kusmuk.net

La fel ca si locuitorii altor mari orase turistice si cei din Istanbul si-aiu dat seama repede ca un mod foarte simplu de a beneficia de o buna imagine publica este sa construiasca si sa inzestreze cu piese de valoare o galerie de arta. Asadar s-au conformat si au deschis rand pe rand, cu extrem de multa promptitudine galerie dupa galerie: Proje4L/Elgiz Muzeul de Arta Contemporana in Levent, Muzeul de Arta Moderna din Tophane, si Muzeul Pera din Beyoglu. Principalul beneficiar este turistul, care are sansa de a vedea expozitii de inalta clasa in zone inconjurate de magazine pentru cadouri si cafenele de lux. Imbini astfel utilul cu placutul, te culturalizezi si apoi te relaxezi intr-o sesiune de shopping.

7. Mergi la spectacole de inalta clasa

In viata nu ai prea multe ocazii sa fii martorul unui spectacol de muzica clasica de inalta clasa. Asadar, daca te afli in Istanbul si ai sansa ca in aceeasi perioada magnifica Biserica Bizantina sau Palatul Otoman sa gazduiasca un astfel de spectacol, ai grija sa nu il ratezi. Festivalul International de Muzica de la Istanbul (care se tine anual in lunile iunie/iulie) reprezinta unul dintre evenimentele culturale care te vor face sa vibrezi. Este cel mai important eveniment cultural din acest oras si a reusit in zeci de ani sa adune nume mari ale scenei international, creeandu-si astfel un renume. Principalul loc de desfasurare este Aya Irini, un loc de o frumuste austera perfect datorita acusticii sale exceptionale si atmosferei feerice care se creeaza aici.

8. Preda-te in fata aburilor dintr-o baie turceasca

turkish bath
O experienta unica: hamamul turcesc / Foto: bodrumsurf

O alta experienta unica, pe care nu o poti trai decat aici este aceea de a umbla aproape dezbracat printr-un monument otoman din secolul al XVI lea. Cea mai cunoscuta hamam(baie turceasca) din oras iti ofera sansa unica de a te cufunda, la figurat, in istoria si arhitectura locului si, la propriu, in apa calda plina de spuma.

Multe dintre complexele de moschei imperiale includ si un hamam si exista, de asemenea, nenumarate bai in cartierele din orasul vechi, multe dintre ele fiind insa astazi transformate in centre comerciale, iar altele fiind abandonate pur si simplu. Cele mai cunoscute bai turcesti sunt Cemberlitas Hamami, construit la comanda sotiei lui Selim Sot, Nur Baniu Valide, mama lui Murat III si Cagaloglu Hamami, comandat de sultanul Mahmut I.

9. Gusta din aromele Istanbului

istanbul food lucruri de vazut si facut in Istanbul
Mâncarea din Istanbul – un deliciu / Foto: oyaboya

Mai mult decat orice altceva, locuitorilor din Istanbul le place sa manance. Aici mancarea reprezinta mai mult decat o simpla sursa de combustibil pentru organism. Momentul in care se ia masa este o sarbatoare a comunitatii. Mesele se desfasoara precum niste adevarate ceremonii, in comun, cu veselie si cu zgomot.

Preparatele din bucataria traditionala au fost rafinate de-a lungul anilor si sunt tratate cu acelasi respect cu care sunt tratate si piesele dintr-o colectie pretioasa a unui muzeu. Ceea ce diferentiaza mancarea turceasca de oricare alta este faptul ca baza de la care se pleaca este cat se poate de rustica si de clara. Nimic complicat. Aperitivul (meze) va fi alcatuit dintr-un kebap simplu, salate si fructe de mare neasezonate cu sosuri sau alte adaosuri. Gura iti va fi invadata de arome extrem de placute, principalul atu fiind acela ca ingredientele sunt toate de sezon.

Cei mai buni bucatari din tara vin in Istanbul pentru a-si perfectiona arta asa ca aici poti sa mananci chiar si o portie de paste mai buna decat daca ai manca-o la ea acasa, in Italia. Exista o gama uluitor de mare de optiuni asa ca iti va fi foarte greu de alegi de fiecare data. Oricum, asa cum spun turcii „Afi yet olsun!” ( Pofta Buna!)

10. Petrece-ti noaptea intr-un superclub

Cluburile din Istanbul sunt faimoase atat pentru duritatea personalului de paza cat si pentru viteza cu care pot sa decimeze portofelul oricui din cauza preturilor extrem de piperate pe care le practica. Dar daca alegi unul aflat pe malul Bosforului privelistea va merita fiecare banut cheltuit.

Distanta dintre Ortakoy si Kurucesme este intesata de cluburi de noapte luxoase care ofera bauturi si mancaruri rafinate si care sunt frecventate de oameni de afaceri, topmodele, diverse celebritati locale sau internationale. Asadar daca vrei sa iei pulsul unei nopti albe in Istanbul rezerva-ti timp si bani pentru o astfel de experienta. Edit: din pacate, ceea ce s-a intamplat de Revelion in Reina, unul dintre cele mai frumoase cluburi din Istanbul, pune sub semnul rezervei dorinta turistilor de a desfasura o asemenea activitate.

Citeste si: Istanbul – două zile pe malul Bosforului

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

2 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!