croatia dubrovnik
Foto: fjaka-551782
Europa Top 10

Top 10 atractii turistice din Croatia

Avand tarmul stancos, neregulat si peste 1000 de insule, Croatia se mandreste cu una dintre cele mai frumoase intinderi de coasta din intreaga Europa. In plus, multe dintre orasele si asezarile rurale din aceasta tara poarta o istorie fascinanta, fiind pline de ruine datand din vremurile romane si venetiene. In cele ce urmeaza ai o lista cu cele mai frumoase atractii turistice din Croatia.

Gornji Grad, Zagreb

Gornji Grad zagreb
Interesantul centru medieval al capitalei Zagreb: Gornji Grad / Foto: oddviser.com

Gornji Grad este centrul medieval al orasului Zagreb si se traduce ca fiind Orasul Superior. Aceasta zona s-a dezvoltat ca doua orase separate, Kaptol, resedinta episcopului si Gradec, partea in care traiesc comerciantii si mestesugarii. Orasele s-au unit in anul 1770, desprinzandu-se din nordul portiunii istorice a orasului Zagreb. Atractia principala din Gornji Grad este piata din jurul bisericii Sf. Marcu, parohia din Orasul Vechi.

Bazilica Euphrasian din Poreč

euphrasian
Bazilica Euphrasian din Porec / Foto: Gorazd Bertalanic

Bazilica Euphrasian, construita in secolul 6, este principala atractie din Poreč, un oras vechi de 2000 de ani din regiunea Istria. Acesta este unul dintre cele mai bune exemple de arhitectura bizantina timpurie din regiunea mediteraneana, una care si-a pastrat in cea mai mare parte forma originala, in ciuda calamitatilor, incendiilor si cutremurelor ce au afectat cateva dintre detaliile constructiei. Bazilica a fost  construita pe locul uneia mai vechi, in perioada episcopului Euphrasius. Mozaicurile de pe pereti au fost executate de catre maestrii bizantini, iar cele de pe podea de mesteri din partea locului.

Mljet

Mljet croatia
Manastirea calugarilor benedictini de pe lacul Veliko Jezero / Foto: jasminam

Insula Mljet este una dintre cele mai mari insule aflata in largul coastei din partea de sud a Croatiei. Cu 72% din suprafata acoperita de paduri si restul cu campii, vita de vie si mici asezari, Mljet este o locatie ideala pentru relaxare. In partea de vest a insulei exista doua lacuri cu apa sarata, Veliko si Malo Jezero. In mijlocul lacului Veliko Jezero, exista o mica insula unde se afla o veche manastire apartinand ordinului calugarilor benedictini.

Palatul lui Diocletian

palatul lui diocletian
Palatul lui Diocletian din Split / Foto: paulprescott72

Palatul lui Diocletian din Split a fost construit de imparatul roman Diocletian, inainte de retragerea sa de la domnie. El a locuit aici la batranete, singura lui preocupare fiind gradinile de zarzavat pe care le ingrijea. Dupa ce romanii au abandonat acest loc, palatul a ramas nelocuit timp de mai multe decenii. In secolul 7, locuitorii din apropierea acestei constructii s-au refugiat intre zidurile palatului, pentru a scapa de invazia barbarilor. De atunci, palatul a ramas ocupat, oamenii ramanand sa locuiasca aici si deschizandu-si diverse afaceri in pivnita locatiei si in jurul sau.

Arena Pula

arena pula
Amfitetarul roman din Pula este una dintre principalele atractii ale acestui frumos oras / Foto: jasminam

Amfiteatrul din orasul Pula este a cincea arena romana ca marime care a rezistat de-a lungul secolelor si unul dintre cele mai bine conservate monumente romane din Croatia. Arena din Pula a fost construita in jurul secolului 1 e.n si putea gazdui peste 26000 de spectatori. In secolul 15, multe pietre au fost luate din amfiteatru pentru a se construi case si alte structuri din jurul orasului Pula, dar, din fericire, aceasta practica a fost stopata inainte ca intreaga lui structura sa fie distrusa. In prezent, Arena reprezinta o atractie turistica importanta a Croatiei, iar aici sunt gazduite pe timpul verii, tot felul de festivaluri si reprezentatii artistice.

Korcula

korcula
Korcula, adica un Dubrovnik mai mic, splendoare in Croatia / Foto: jasminam

A sasea insula croata ca marime, Korcula este separata de uscat printr-o stramtoare ingusta. Capitala insulei poarta acelasi nume. Poreclit „Micul Dubrovnik”, acest oras antic se numara printre cele mai frumoase localitati de pe coasta croata, fiind cunoscut pentru arhitectura sa unica. Una dintre atractiile sale principale este casa in care se presupune ca s-a nascut Marco Polo. Cea mai mare si mai frumoasa cladire din Korcula este Catedrala St. Marco, construita in stil gotic-renascentist si terminata in secolul 15.

Rovinj

rovinj croatia
Rovinj, un pitoresc port pescaresc / Foto: marcutti

Rovinj este unul dintre cele mai pitoresti orase din regiunea mediteraneeana. Impanzit de case in culori pastelate, adunate laolalta pe stradutele intortocheate si inguste, Rovinj este un minunat loc pentru plimbari romantice. Rovinj inca este un port pescaresc, iar vizitatorii se pot urca la bordul unei ambarcatiuni care sa-i duca spre incantatoarele insule din largul marii. Regiunea din jurul orasului Rovinj a fost descrisa drept o minune de un pitoresc aparte, datorita frumusetii pure a coastei si a padurilor sale.

Hvar

hvar atractii turistice din croatia
Hvar / Foto: alexeys

Insula Hvar si, mai ales, orasul Hvar, reprezinta una dintre cele mai populare atractii turistice din Croatia. Plantatii de maslini, livezi de pomi fructiferi si campuri intregi de levantica formeaza in mare parte peisajul rural al zonei. Orasul Hvar, asezat intr-un golf pitoresc, protejat la sud de lantul insulelor Pakleni, este un port popular in care, mai ales in timpul verii, ancoreaza iahturile ce navigheaza in Marea Adriatica. Starigrad, cea mai veche asezare de pe insula si Jelsa, precum si multimea de satucuri din zona, raspandite de-a lungul coastei sau cuibarite in interiorul insulei merita, la randul lor, o vizita.

Lacurile Plitvice 

plitvice croatia
Frumusete naturala de exceptie la lacurile Plitvice / Foto: Karipu

Lacurile Plitvice alcatuiesc una dintre cele mai frumoase destinatii naturale din Europa. Datorita frumusetii si importantei lui, acest sistem de 16 lacuri legate intre ele si complexul de paduri din zona au fost declarate parc national in anul 1949. Lacurile sunt cunoscute pentru culorile lor unice – turcoaz, verde, albastru si gri. In zona din jurul lacurilor traieste o mare varietate de specii de animale si pasari – specii rare precum ursul brun european, lupul, vulturul, bufnita si rasul alaturi de specii intalnite in mod obisnuit in aceasta parte a Europei.

Dubrovnik

dubrovnik croatia
Dubrovnik este una dintre principalele destinatii de vacanta pentru cei care aleg sa mearga in Croatia / Foto: sorincolac

Poreclit “Perla Adriaticii” Dubrovnik este una dintre cele mai importante atractii turistice din Croatia si din regiunea Marii Mediteraneene. Orasul s-a bazat din cele mai vechi timpuri pe comertul maritim, in Evul Mediu el devenind singurul oras-stat din Adriatica rival cu Venetia si care a cunoscut un remarcabil nivel de dezvoltare in secolele 15 si 16. Dubrovnik se remarca printr-o arhitectura superba si prin detalii sculpturale fascinante, iar in prezent se mandreste cu biserici, manastiri si fantani spectaculoase, dar si cu celebrele ziduri groase, de aparare, care inconjoara vechiul oras.

Citeste si: Cele mai bune plaje din Croatia

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

5 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    • Viata nu m-a rasfatat cu prea multi bani in buzunar ca sa pot calatori.Daca ar fi fost asa as fi colindat intreaga lume.Noroc de o perioada a vietii mele legata de cultura cu care ocazie am iesit ici colo si am vazut lumea la cativa metri de scena de spectacol.In rest ma multumesc sa va cunosc pe dvs. si sa va multumesc pentru grija cu care ne incantati ochiul cu imagini din lumea mare.Apoi imi starniti curiozitatea sa citesc despre locurile acelea.Recent ati pus ceva despre Madeira si taman ca am gasit fotografii si informatii in revista Viva.Multumesc pt.prietenie si multe proiecte indraznete pe viitor.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!