puchero
Puchero / Foto: Dzevoniia
Retetele lumii

Retetele lumii: Puchero (Spania)

Puchero este o tocana cu carne si naut (care poate arata uneori mai degraba ca o supa, depinde cum e servita), originara din regiunea spaniola Andaluzia. La pregatirea ei se folosesc carne de porc, carnati si adesea carne de pui, care sunt fierte la foc scazut impreuna cu legume si naut. Puchero era initial o mancare pe care taranii o serveau la masa iarna, de-a lungul mai multor zile, mai intai cu orez, apoi cu taitei, apoi ce ramanea se amesteca cu alte preparate.

Puchero este o mancare populara si in Paraguay, Uruguay si Argentina. Filipinezii au si ei propria versiune, care se pronunta uneori “pochero”.

Ingrediente pentru 6-8 portii de Puchero:

puchero argentinian
Puchero argentinian / Foto: Alekko
  • 3 lingurite de ulei
  • 1 ceapa toccata
  • 4-6 catei de usturoi, tocati
  • 1 cana cu rosii maruntite
  • 6 cani cu apa
  • 1 pui taiat
  • 450 grame pulpa de porc taiata cubulete
  • 2 carnati chorizo sau alt fel de carnati cu usturoi, taiati rondele
  • 2 cani naut gatit
  • 3 cartofi decojiti si taiati bucatele
  • 3 morcovi curatati si taiati bucatele
  • ½ capatana de varza taiata fideluta
  • sare si piper

Mod de preparare Puchero

  1. Incinge uleiul la foc mediu, intr-un vas mare. Adauga ceapa si fa-o sote timp de 4-5 minute, pana ce aceasta devine transparenta. Adauga usturoiul si mai amesteca timp de 1-2 minute. In final, adauga rosiile si mai tine totul pe foc timp de inca 4-5 minute.
  2. Adauga apa, carnea de pui, carnea de porc si carnatii. Adu amestecul la temperatura de fierbere, apoi lasa-l la foc mediu, intr-un vas acoperit, timp de aproximativ o ora si jumatate, sau pana cand carnea devine frageda.
  3. Adauga nautul, cartofii, morcovii si varza si pune sare si piper dupa gust si lasa totul pe foc inca 20 de minute, sau pana ce legumele sunt fierte.
  4. Adauga condimente si serveste in castroane. Exista si variant de a da deoparte carnea si legumele, intr-un platou separat, iar sosul il poti servi pe post de supa, in care se pot adauga orez sau taitei fierti.

Variatiuni pe aceeasi tema

  • Carnea: alte carnuri ce pot fi folosite la aceasta mancare, includ ciolan de porc, carnati in sange, sau pulpa de vita. Pentru ca supa sa iasa mai consistenta, poti adauga coada sau urechi de porc. Prajeste niste slanina sau sunca sau foloseste grasimea pentru a face ceapa sote.
  • Legumele: poti folosi tot ce ai la indemana: telina, napi, sfecla, praz, porumb, dovlecei, spanac.
  • Naut: daca vrei sa folosesti naut crud, lasa peste noapte o cana cu naut in apa, iar a doua zi cand vrei sa il adaugi la mancare, nu trebuie decat sa scurgi apa. Uneori, nautul este pus intr-un tifon sau intr-o alta carpa curata si adaugat in tocana, in timp ce aceasta se pregateste. In felul acesta el poate fi usor pus deoparte la sfarsit si servit separat. “Puchero” sud-american nu este intotdeauna facut cu naut.
  • “Puchero” filipinez: decojeste si taie doua banane. Prajeste-le in ulei pana devin maronii, apoi scoate-le si pune-le deoparte. Ceapa fa-o sote in ulei si continua cu pregatirea retetei. Pune inapoi in vas bananele impreuna cu celelalte legume. Poti inlocui varza clasica cu varza chinezeasca alba.

Citeste si: Retetele lumii – Ca Kho To (Vietnam)

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!