Cum sa

Renunta la slujba si calatoreste!

Te-ai saturat sa vezi pozele prietenilor tai care se zbenguie prin Phuket sau Goa sau Barra de Navidi. Ii cataloghezi drept persoane care trandavesc si au renuntat la conventional si modernitate. Ei par ca nu fac decat sa se distreze si nimic altceva!

In timpul asta tu stai la birou mancand un sandvis cu curcan, cumparat de la cantina. Are un gust de parca ar fi fost facut cu doua saptamani in urma, dezghetat si pus intr-un container din plastic. Urasti aceasta rutina zilnica: pranzul luat in fata unui computer, incercand sa pretinzi ca te afli in alta parte. Dupa luni intregi de agonie, te decizi sa faci ceva si te alaturi multimii de calatori in jurul lumii.

Uraste-ti locul de munca

Nu te gandesti cu lunile la vacanta. Seful te promoveaza. Nu-ti mareste si salariul, dar ai o functie mai buna si mai multe responsabilitati. Jobul tau pare sa se indrepte intr-o directie buna. Intr-o pauza, ii spui sefului tau ca iti place sa lucrezi acolo. Firma intelege intr-un final de ce potential dispui. Dar tu descoperi repede ca toate aceste responsabilitati noi nu merita efortul. Trebuie sa conduci o echipa, trebuie sa stai peste program si iti ramane tot mai putin timp pentru a sta in fata computerului mancand sandvisuri cu curcan si plimbandu-te prin intermediul prietenilor tai prin locuri la care nici macar nu ai visat vreodata. Esti in acelasi rahat. Nimic nu se va schimba vreodata. Vrei sa-ti dai demisia si sa-ti cumperi un bilet de avion – dar asta pare atat de mult pentru tine!

Intrebarile iti alearga prin cap, nelasandu-te sa dormi noaptea: Ce vor spune ai tai? Ce vei face cu toate bunurile pe care le ai? Vei fi vreodata in stare sa mai muncesti? Iti va afecta asta cariera? Va trebui sa-ti inchizi contul pe Facebook? Intr-unul din putinele momente in care reusesti sa adormi, ai un vis care lamureste totul: nu exista alternativa la viata pe care vrei sa o traiesti. Trebuie sa parasesti breasla corporatistilor. Iar cu o mica planificare dinainte, toate astea vor deveni foarte simple.

Stabileste-ti un program

Visezi cu ochii deschisi ca te duci la seful tau, un ticalos care si-a construit cariera cu multa viclenie si ii spui sa duca la naiba!!! Iti imaginezi ca pronunti fiecare silaba de parca ai improsca efectiv cuvintele. Te gandesti cat de bine te-ar face sa te simti asta. Dar dupa ce esti improscat cu spray paralizant si scos afara de paza, s-ar putea sa-ti doresti sa-ti revizuiesti atitudinea, sa-ti gandesti mai bine cuvintele si sa te imprietenesti cu bodyguarzii. Trebuie sa recunosti ca nu e cea mai buna solutie sa fii spontan in ceea ce priveste parasirea locului de munca. Decizi asadar sa-ti planifici totul. Cumperi un ghid turistic, cauti destinatii si stabilesti un program concret.

Incepe sa pui bani deoparte cu 3 luni inainte

Acorda-ti trei luni pentru a face o strategie de economisire a banilor. Asta iti va face calatoria mai usoara. Disciplineaza-te. Pune deoparte fiecare leu pe care il cheltui in mod regulat pe bautura si tigari. Nu mai iesi in oras chiar in fiecare noapte.

In timp ce bei acasa o sticla de vin cumparata de la magazinul din colt, rasfoiesti un ghid turistic despre Asia de Sud-Est. Dimineata urmatoare te simti ca naiba – prea multe sticle de vin ieftin. Nu te duci la munca in ideea ca iti revii si ai timp sa citesti mai mult. Dar fiecare zi de concediu medical inseamna bani mai putini la salariu. Si nu-ti convine.

Esti in cautarea paradisului, iar brosura insista ca acolo unde mergi este chiar paradisul, dar tu stii ca nu vor decat sa te exploateze, pentru a-ti lua banii – si nu sunt singurii care fac asta. Tu stii cel mai bine ca paradisul e oriunde altundeva decat la munca.

Ia-ti biletul de avion cu 2 luni inainte

Daca nu stiai, afli acum ca achizitionarea biletului cu cel putin doua luni inainte inseamna o economie la bani. Avand biletul in mana, ai certitudinea ca nu-ti va mai fi teama si vei putea renunta oricand la slujba pe care o urasti.

Te gandesti ca poate cineva de pe Facebook ii va spune sefului tau despre plecarea ta. Ai grija sa-i informezi despre planurile tale numai pe cei mai apropiati prieteni. Ai incercat sa ii convingi si pe altii sa vina cu tine. N-a vrut nimeni. Stii ca vei pleca in calatorie singur. Asta te sperie putin. Dar daca stai intr-un hostel, nu vei fi niciodata singur.

Inchiriaza-ti apartamentul cu o luna inainte

E bine sa faci asta, pentru ca altfel nu vei avea bani pentru a-ti plati rata la casa, cat timp esti plecat si nu ai nici de munca.

Te bate gandul sa incerci o miscare riscanta: sa vinzi tot ce ai. Intri pe eBay sa vezi cat valoreaza tot ceea ce posezi. Chestia asta te epuizeaza. Mai bine iti subinchiriezi apartamentul, iar garantia pe care o primesti iti va acoperi costul biletului de avion. Lasa-ti hainele si mobila la prieteni. Stii ca probabil nu le vei mai recupera niciodata. Dar nu-ti pasa. Mai ai o luna pana iti pleaca avionul. Inca iei un salariu de pe urma unei slujbe pe care o urasti. Dar banii iti vor prinde bine. Vei dormi pe canapelele prietenilor. Odata ai dormit chiar sub birou la munca. Stii ca asta nu va dura la nesfarsit, dar lipsa unui adapost te va face sa intri mai bine in spiritul de nomad pe care ti-l va da calatoria.

Paraseste locul de munca cu 2 saptamani inainte

Cu doua saptamani inainte de a-ti da demisia, urmeaza procedura standard care se foloseste in astfel de cazuri. E o situatie mai putin jenanta decat aceea de a-i spune sefului sa se duca la naiba. Dar confuzia care i se citeste pe fata face toti banii. “Iti dai demisia ca sa pleci in vacanta?” Vrei sa-i spui ca nu e vorba despre o vacanta, este un moment istoric in viata ta, dar te multumesti doar sa dai din cap si sa zambesti.

Urmatoarele doua saptamani ti le petreci la birou, postand statusuri pe Facebook, de genul: “Am decis sa demisionez pentru a traversa jungla din Borneo, cred ca nu voi mai avea cum sa completez foaia anuala de evaluare. Nu voi mai avea nici asigurare medicala, dar cel putin voi fi in Bali!!!!”

Iar cum, porneste la drum!

Fostii tai colegi iti organizeaza o petrecere de ramas bun la barul din coltul strazii. Apare si fata de care te indragostisei la un moment dat. Vorbesti cu ea ore in sir despre planurile tale de viitor. Tocmai s-a intors dintr-o calatorie in jurul lumii. Incepi sa te intrebi daca nu cumva ai facut o greseala.

Cel mai bun prieten al tau se uita la tine de parca ar intelege ce gandesti. Iti sopteste doar atat: “Nu-ti face griji, cele mai tari femei sunt deja pe drum.” Ii dai dreptate, plus ca ai cumparat deja un bilet nerambursabil. Te bucuri de ultima noapte pe uscat.

Esti in aeroport, coplesit de emotii. N-ai mai simtit toate astea de pe cand erai boboc la facultate

Stii ca vei pleca pentru multa vreme. Ai facut ceea ce trebuie. Iti recuperezi libertatea pe care ai pierdut-o in firma distrugatoare de suflete in care ai lucrat. Probabil vei dori la un moment dat sa te intorci acasa si sa te angajezi din nou. Dar stii ca aceasta calatorie te va ajuta sa devii un alt om. Ai renuntat la slujba ta pentru ca ai decis sa preiei controlul asupra vietii tale si exact asta se va intampla. Nimeni nu iti va mai spune ce sa faci.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!