Europa

Insulele Greciei: Mykonos – chill out cosmopolit

Mykonos este una dintre cele mai vestite insule grecești, un paradis scaldat de ape, aflat in inima insulelor Cyclade. Potrivit mitologiei, Mykonos s-a format din trupurile pietrificate ale gigantilor ucisi de Hercule. In plus, stiai ca insula si-a luat numele dupa nepotul lui Apollo, “Mykonos”?

Fa o excursie pentru a descoperi o lume fascinanta in care aerul glamour se intalneste cu simplitatea. In Mykonos, vedete, dar si studenti si familii se intalnesc laolalta pentru a sarbatori vara greceasca . Fie ca esti un impatimit al distractiei venit sa se simta bine, sau un vizitator dornic sa exploreze istoria si sa descopere traditiile insulei, Mykonos va rasplati asteptarile oricui.

Relaxare totala in insulele Cyclade: Mykonos

Exploreaza capitala insulei Mykonos

Spre deosebire de alte capitale din Cyclade, capitala insulei Mykonos – Hóra – nu este construita in forma de amfiteatru, dar se intinde pe o suprafata destul de mare. Este unul dintre cele mai bune exemple ale arhitecturii din grupul insulelor Cyclade si o atractie plina de farmec pentru turisti. Fa o plimbare pe strazile sale inguste si admira casele albe cu porti si ferestre colorate, pomii in floare si bisericile ascunse. Viziteaza biserica Panayia Paraportiani, primaria si castelul aflat deasupra portului. Nu uita sa treci si pe la Muzeul de Arheologie si Folclor si la Muzeul Maritim, pentru a face o incursiune in istoria orasului. Hoinareste pe arterele pietonale din Hóra, mereu aglomerate si pline de culoare. Una dintre cele mai cunoscute este Matoyánni, unde se afla magazine de firma, cafenele incantatoare si restaurante elegante.

Capitala Hora e o provocare pentru orice tip de turist

Intra in atmosfera unica de-a lungul falezei pline de viata si admira ambarcatiunile pescarilor plutind pe apele albastre precum turcoazul. Aici vei gasi cladirea cazarmii, unde si-au gasit adapost soldatii lui Manto Mavrogenous, eroina a revolutiei grecesti. Primul etaj al constructiei ii servea drept resedinta personala. In timpul plimbarii, sa nu fii surprins daca te vei intalni cu mascota oficiala a insulei Mykonos, care nu este nimeni altcineva decat un… pelican!  Pétros pelicanul a fost gasit de un pescar in anul 1954, dupa o furtuna si de atunci a devenit un companion al localnicilor. Atunci cand a murit, durerea provocata de pierderea sa a fost atat de mare incat i s-a gasit repede un inlocuitor. In onoarea lui Pétros, localnicii au creat o traditie care dateaza peste ani, a pelicanilor care se plimba pe faleza si care face parte esentiala din viata cotidiana a locuitorilor insulei. Asa ca, orice ai face, nu uita sa il fotografiezi pe succesorul faimosului pelican Pétros!

Paradise Beach din Mykonos

Unul dintre cele mai pitoresti colturi ale insulei este Alefkántra sau “Mica Venetie”, un cartier ce dateaza din secolul 18, dominat de resedintele impunatoare ale capitanilor de vase, cu balcoanele lor colorate si ferestrele frumos decorate. Toate acestea amintesc de faimosul oras italian. Relaxeaza-te la una din cafenelele de pe faleza si admira privelistea morilor de vant bizare al caror profil impunator domina dealul din apropiere,  pe fundalul de un albastru ireal al cerului.

Cel de-al doilea asezamant traditional din Mykonos este Áno Merá, aflat in jurul manastirii Panagia Tourliani (datand din secolul 16 si care se mandreste cu un iconostas minunat sculptat in lemn). In partea de nord, in Fteliá, se afla un mormant ce dateaza din perioada neolitica, din secolele 14-13 i.e.n.

Panagia Tourliani, la apusul soarelui – o imagine clasica pentru Mykonos

Avand ca punct de plecare orasul Hóra, planifica o excursie pentru a descoperi frumusetile insulei, in special plajele sale scaldate de soare. De-a lungul coastei de sud, vei gasi o selectie a celor mai cosmopolite intinderi de nisip, unde petrecerile se tin lant atat in timpul zilei, cat mai ales noaptea. Paradis si Super Paradis sunt locatii care poate iti sunt deja familiare. Órnos si Psaroú sunt locuri preferate de catre familii. Fa o vizita si la Platis Yalós, unde te poti bucura de soare lenevind intr-un sezlong. Daca esti in cautarea unui loc linistit, unde sa te poti relaxa cu o carte in mana, alege una dintre plajele mai salbatice aflate pe coasta de nord a insulei, cum ar fi Ayia Ánna, Houlákia, Kápari, Agrári si Ayios Stéfanos.

Ai nevoie de adrenalina?

Insula este un paradis pentru iubitorii sporturilor acvatice! Este normal ca “Insula vanturilor” sa atraga surferi si navigatori din toate colturile lumii! Exista numeroase plaje pe care poate fi practicat windsurfing; in orice caz, cele mai bune sunt considerate a fi cele mai izolate. Alege Kórfos, Fteliá, Meyáli Ámmos sau Kalafátis, unde se organizeaza si lectii de surf. Joaca tenis sau mini golf la Ayios Stéfanos, volei pe plaja la Ayia Anna si practica parasutism sau da-te cu ski jet-ul la Eliá sau Kalafátis. Fanii scufundarilor au sansa sa exploreze adancurile magice ale apelor din Mykonos. Septembrie este considerata a fi luna cea mai buna pentru scufundari, intrucat apele sunt calde si vizibilitatea este buna.

Pe insula exista multe centre de scufundari (unele dintre ele oferind si cursuri de snorkeling) si magazine ce comercializeaza echipamente pentru practicarea acestui sport. Exploreaza insula la bordul unei barci sau intr-un caiac sau inscrie-te la una dintre croazierele care te va purta pe insulitele din apropiere, locatii ideale pentru pescuit!

Mancarea din Mykonos

Nu rata sansa de a te rasfata cu niste specialitati locale! Kopanistí, o specialitate de branza condimentata cu piper este simbolul gastronomic al insulei. Incearc-o cu paine si cu rosii, acesta fiind unul dintre aperitivele (mezés) favorite ale localnicilor. Cei care prefera carnea pot incerca “loúzes” (file de porc gatit cu condimente) si carnati traditionali cu piper si oregano cultivat in partea locului, mangaiat de soare si uscat de vantul din nord. Poti incheia festinul incercand doua produse traditionale de patiserie, “amigdalotá” (prajituri mici rotunde cu migdale, apa de trandafiri si zahar) si placinta cu miere.

Kopanisti, branza condimentata care face furori in Mykonos

Daca ajungi in Mykonos, profita de ocazie si exploreaza nestemata arheologica de la Delos, aflata la scurta distanta de mers cu barca. Delos a fost candva o insula sacra si, potrivit mitologiei, a fost locul de nastere al zeitatilor gemene Apollo si Artemis.

Cum se ajunge in Mykonos

Aeroporturi internationale aflate in apropiere: Eleftherios Venizelos din Atena. De aici, pasagerii isi pot continua calatoria cu avionul sau cu feribotul din Pireu sau Rafina pana pe Insula Mykonos (aproximativ 5 ore).

Transportul la suprafata

Accesul masinilor nu este permis in orasul Mykonos, dar iti poti lasa autovehicolul intr-o parcare la periferie. Transportul pe insula este asigurat de autobuze, taxiuri si ambarcatiuni pentru pasageri.

In timpul verii (mai ales in luna august), Mykonos devine una dintre cele mai aglomerate insule din Grecia, asa ca ai grija sa-ti planifici vacanta aici cu mult timp inainte. Pentru a evita multimea de turisti, viziteaza insula primavara sau toamna.

Morile de vant, o alta imagine traditionala pentru Mykonos

Telefoane utile:

Reteaua locala de transport (www.ktel.org) 22890 23360

Biroul de turism 22890 23360

Taxi 22890 22400

Portul Mykonos 22890 22218

Portul Pireu 2104226000-4, 2104593140

Portul Rafina 22940 22300

Portul Salonic 2310 531505

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

3 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!