zakynthos
Foto: extravagantni
Europa

Insulele grecesti: Zakynthos – un albastru infinit

Zakynthos (Zante) este o insula plina de prospetime, impanzita de vai fertile si avand un climat temperat. Suprafata sa este de 406 km2, iar linia de coasta are o lungime de 123 de kilometri. Diversitatea peisajului se materializeaza in diferite tipuri de plaje: in partea de sud-est a insulei, exista intinderi de nisip aflate in golfuri izolate, unde apele linistite sunt de un albastru profund, iar daca varfurile stancoase si lumea subacvatica reprezinta ceva ce iti capteaza interesul, atunci indreapta-te catre vest.

Istoria insulei Zakynthos

Venetienii care au condus Zakynthos in perioada cuprinsa intre anii 1484-1797, au numit insula “Fioro di Levante” (floarea estului), intrucat aici exista peste 7000 specii de flori. A treia insula ca marime din Marea Ionica, dupa Corfu si Kefalonia, este cunoscuta in intreaga lume sub numele de “Zante”. Despre Zakynthos se spune ca a fost primul locuitor al insulei si lui ii este atribuita cea mai veche acropola. Zakynthos a fost fiul lui Dardanos, cel care a condus stravechiul regat al Frigiei. Aici a fost construita mai tarziu o fortareata venetiana.

navagio zakynthos
Imaginea definitorie pentru Zakynthos: celebra plaja cu epava, Navagio / Foto: CasarsaGuru

Influenta arhitecturala venetiana si-a lasat amprenta asupra insulei, in ciuda pagubelor provocate de activitatea seismica intensa din zona. Dupa cutremurul devastator din anul 1953 si dupa incendiul ce a urmat, numeroase cladiri istorice si biserici au fost facute una cu pamantul.

Prin urmare, comorile adapostite de aceste constructii au pierit. Orasul a fost reconstruit potrivit unui plan care respecta specificatii anti-seismice si care respecta in mare masura fosta structura arhitecturala a acestor locuri.

In insula Zante, se acorda o mare atentie protejarii a doua specii de animale aflate pe cale de disparitie, si anume testoasa caretta aretta si foca monachus monachus.

Ce sa vezi in orasul Zakynthos, capitala insulei

Orasul Zakynthos este capitala insulei si totodata portul acesteia.

zakynthos town
Orașul Zakynthos / Foto: MDoubrava

Fa un tur al orasului si viziteaza:

Piata Solomos – inconjurata de cladiri in stil arhitectural traditional, cu ferestre specifice si arcade. Bustul sculptat al lui D. Solomos, poetul national al Greciei domina centrul pietei. Tot aici se afla si Biblioteca publica (in care se afla 55000 de volume) si Muzeul Post-Bizantin, care expune adevarate comori precum statui aurite, icoane si sculpturi in lemn.

Drumul ce strabate coasta, cunoscut sub numele de Strata Marina (strada K. Lomvardou), una dintre cele mai frecventate zone din oras, cu cafenele, baruri si restaurante, care tine din Piata Solomos pana la biserica patronului sfant al orasului, Aghios Dionysios.

Piata Agios Markos – aici, in anul 1797, revolutionarii (popolaroi) au dat foc la Libro d’ Oro si au plantat copacul libertatii. Aceasta piata cu stradute pietruite  este locul principal de intalnire pentru localnici si turisti deopotriva. Aici se afla Muzeul Solomos, Kalvos si Eminent Zakynthians, care si el expune bustul poetului national al Greciei, creat de  Georgios Broutos in anul 1902.

Rouga: Numele acestei artere este Alexandros Romas si incepe de la Piata  Aghios Markos, traversand aproape intregul oras. Aceasta strada cu arcadele sale impresionante a reprezentat secole intregi principalul centru comercial al orasului.

castel zakynthos
Vedere din castelul venețian / Foto: mkos83

Castelul Venetian se afla pe dealul ce sta de straja orasului, in locul vechii acropole cunoscuta sub numele de Psofis.

Dealul Stranis, aflat la 2 kilometri distanta de oras, ofera privelisti de vis. Aici, poetul Dionysios Solomos a creat “Imnul Libertatii”, devenit ulterior imnul national al Greciei si “Free Besieged” scrisa cu ocazia asediului asupra orasului Messolonghi.

Bisericile si manastirile din Zakynthos

Fa o vizita si la remarcabilele biserici din Zakynthos, printre care:

agios nikolaos
Agios Nikolaos, din Vasilikos / Foto: Evgeny Sergheev

Agios Nikolaos tou Molou (Piata Solomou): o biserica apartinand ordinului renascentist (secolul 17), a carei clopotnita dateaza din perioada bizantina. Aghios Dionysios a trait aici in anul 1853.

Agios Dionysios (aflata in noul debarcader din port): relicvele sfantului patron al insulei sunt pastrate aici, intr-un sicriu din argint.

Agios Markos (1516): Clopotnita acestei biserici catolice aflata in Piata Aghiou Markou este o copie a celei apartinand bazilicii San Marco din Venetia.

Agios Georgios: Conducatorii armatelor, Kolokotronis, Nikitaras, Fotomaras, precum si alti luptatori ai Revolutiei din anul 1821 au depus juramantul la icoana pastrata in aceasta biserica.

Panagia Pikardiotissa se afla in apropierea castelului.

Alte lucruri de facut in Zakynthos

Zakynthos este renumita pentru viata sa culturala. Printre evenimentele de renume care au loc aici se numara:

Carnavalul: Un trambitas traditional colinda intreaga insula, dand citire programului festivitatilor carnavalului. In ultima duminica a acestei manifestari, are loc procesiunea Regelui Carnavalului, iar festivitatile se incheie cu “Funeraliile mascate”.

Litania si evenimentele artistice inchinate memoriei lui Aghios Dionysios au loc in zilele de 24 august si 17 decembrie.

Pastele: Saptamana sfanta in Zakynthos are un specific aparte, dat de traditiile stravechi si ritualurile de exceptie, prilejuite de ceremoniile religioase organizate cu aceasta ocazie.

Castelul venetian

Sarbatorirea Saptamanii Sfinte in insula Zakynthos Island este considerata a fi o experienta unica si de neuitat, atat pentru localnici cat si pentru turisti. La amiaza, in Vinerea Mare, multimea enoriasilor ia parte la procesiunea crucificarii care strabate intregul oras.

La primele ore ale Sambetei Mari, procesiunea religioasa incepe la Catedrala Sf. Nicolae si se desfasoara potrivit traditiei locale, in timp ce la rasaritul soarelui, episcopul anunta Invierea.

La primul dangat de clopot, episcopul da drumul porumbeilor albi, in timp ce din clopotnita sunt aruncate vase din lut, traditie respectata de toti locuitorii de pe insula care arunca la randul lor,astfel de vase, de la ferestrele caselor.

Plajele din Zakynthos

Plajele din Zakynthos sunt cunoscute în întreaga lume ca fiind unele dintre cele mai frumoase din Grecia. Sunt intinse si au cate ceva pentru oricine. Mai mult, apele care inconjoara insula sunt recunoscute pentru fantasticele nuante de turcoaz si de albastru, care fac deliciul oricarui fotograf amator sau profesionist.

Plaja Navagio

plaja navagio
Plaja Navagio / Foto: Dragos Gontariu

Celebra plaja Navagio e cunoscuta in special datorita epavei care troneaza in mijlocul ei si care are o poveste aparte, mai mult sau mai putin reala. Navagio e o plaja pustie, inconjurata de stanci, la care se poate ajunge doar de pe mare, luand o barca din orasul Zakynthos. Ea devine extrem de aglomerata in timpul sezonului de varf, dar asta nu o face mai putin frumoasa. Daca nu vrei sa ajungi direct pe ea, Navagio poate fi admirata de la inaltimea stancilor, acolo unde se afla o platforma de unde, probabil, s-au facut deja milioane de fotografii.

Plaja Alykes

plaja alykes
Plaja Alykes / Foto: KisArpad

Plaja Alykes e o fâșie de nisip renumita pentru curatenia si apele linistite care o scalda. Din acest motiv, Alykes e una dintre plajele din Zakynthos cele mai cautate de catre familiile cu copii, aici existand si diverse facilitati – vestiare, dusuri, cafenele, sezlonguri si umbrele, posibilitati de practicare a sporturilor acvatice, de la jet ski la paragliding. De altfel, Alykes e o statiune de sine statatoare, doldora de hoteluri si apartamente de inchiriat pentru toate buzunarele.

Plaja Kalamaki

plaja kalamaki
Plaja Kalamaki / Foto: Ieszekglasner

Kalamaki e o plaja imensa, parte a Parcului Maritim National, aflat in partea de sud a insulei. Acest statut special provine din faptul ca pe aceasta plaja vin sa-si depuna ouale cunoscutele testoase din specia Loggerhead. Si tot acesta este motivul pentru care plaja Kalamaki ramane una linistita, care atrage cuplurile si familiile si prin prisma imprejurimilor deloc agitate. Marea e calma, fapt ce face ca inotul sa devina o placere si, cu putin noroc, aici poti vedea in mediul lor uriasele si simpaticele testoase.

Plaja Porto Zoro

porto zorro
Plaja Porto Zorro / Foto: Samuel Borges Photography

Porto Zoro e una dintre cele mai simpatice plaje din Zakynthos: un arc de nisip inconjurat de formatiuni stancoase. O frumusete care ramane destul de linistita si in perioadele aglomerate ale verii si care atrage, in general, familiile cu copii. Porto Zoro se aflala 17 km distanta de orasul Zakynthos, dar nu-ti imagina ca este o plaja pustie – prezenta unui hotel de lux in apropiere aduce dupa sine si o multime de facilitati pe plaja sau in apropierea ei. Apa marii este foarte linistita pe aceasta plaja.

Alte plaje frumoase din Zakynthos sunt Agios Nikolaos, Alykanas, Porto Roxa, Limni Keriou, Tsilivi si Laganas.

Citeste si: Ce sa faci si ce sa vezi in Zakynthos

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!