Cum sa Shopping

Cum sa faci shopping in Asia

Sa faci shopping in Asia poate fi o adevarata afacere pentru buzunarul tau, cu conditia sa stii dinainte la ce sa te astepti si cum se practica acest „sport”. Daca deja ai pus pe lista ta de calatorii si o astfel de experienta sau daca esti un shopaholicdesavarsit, ai in articolul urmator cateva sfaturi practice de care ar fi indicat  sa tii seama atunci cand te afli la cumparaturi pe continentul galben.

Fereste-te de fake-urile ieftine

De la parfumuri la posete si la tigari – in Asia sunt sanse foarte mari ca cineva sa fi gasit o modalitate de a realiza o copie ieftina pe care sa o vanda apoi drept cea mai tare afacere unui turist neavizat. Bunul simt este cel care ar trebui sa iti fie calauza. El trebuie sa iti spuna clar ca Rolexul pe care tocmai l-ai cumparat cu 25 de dolari nu va ticai pentru prea multa vreme.

Iar daca oricine poate mirosi destul de repede un fals evident, mai ales atunci cand e vorba despre electronice sau electrocasnice, cand vine vorba despre copii ale unor marci celebre de imbracaminte sau incaltaminte lucrurile se complica. De aceea, nu uita urmatoarele:

  • Pleaca linistit de la premisa ca marea majoritate a brandurilor vestice pe care le vei gasi in pietele si magazine de aici sunt imitatii
  • Fake-urile nu se vand doar in piete sau in magazinele de la colt de strada ci chiar si in mall-urile elegante. Doar ca aici vei da desigur ceva mai multi bani pe ele.
    Atentie la falsuri! Asia e plina de ele.

Fa un studiu de piata

Indiferent ca vrei sa cumperi un suvenir sau un obiect mai valoros, indicat ar fi sa nu dai buzna sa il achizitionezi de la primul magazin care iti iese in cale. S-ar putea ca acest fapt sa iti aduca o gramada de frustrari mai tarziu. Marea majoritate a magazinelor din China au aceeasi marfa, al carui pret trebuie sa il negociezi. Daca intri in mai multe si gasesti acelasi obiect vei constata repede ca pretul de plecare va fi diferit. Nu ceda din prima, chiar daca ti se pare ca ai obtinut un pret cat de cat corect.

Negocierea pretului este obligatorie

Negocierea e o arta de care poti face uz in Asia

Pentru tine, care vii dintr-o tara in care nimic nu se negociaza, sa te tocmesti la pret poate fi dificil. La noi, aproape ca nici taranii in piata nu mai negociaza pretul unui kilogram de rosii. Aici insa, ca si in lumea araba, se considera lipsa de respect fata de negustor sa accepti prima oferta de pret. Vanzatorilor le place sa se targuiasca iar tu ar trebui sa intri in jocul lor. Nu o faci doar de amorul artei negocierii ci si pentru ca te poti alege cu un pret incredibil de mic, de cateva ori mai mic decat cel pe care l-ai auzit initial. Ia-o ca pe o joaca, zambeste mult, simte-te bine. Si tine minte, la sfarsit nimeni nu iese in pierdere.

Fii politicos

Poate ca tara in care te afli nu este cea mai bogata, poate ca nu ai de-a face cu niste negustori prea rafinati dar asta nu inseamna ca trebuie sa uiti de bunele maniere si de respect. In orice tara din Asia respectul fata de cel din fata ta are o mare importanta. E drept ca unii vanzatori pot fi de-a dreptul agresivi atunci cand mai au putin si te trag la propriu in magazinul lor. Raspunsul tau trebuie sa fie insa calm. Ferm, dar calm si plin de respect. Nu uita ca marea majoritate a negustorilor hranesc o familie extrem de numeroasa din negotul pe care il fac. Painea de toate zilele depinde de vanzarea pe care o fac, sau nu. Un „buna ziua” sau un „multumesc” spuse politicos nu strica nimanui. Daca o faci si in limba tarii in care te afli cu atat vei fi mai apreciat si vei beneficia si de un targ mai avanatajos.

Fii un cumparator responsabil

Unele dintre suvenirurile pe care le poti gasi in pietele asiatice provin din surse nu foarte ortodoxe. Diverse produse de origine animala, corali sau alte obiecte au fost fabricate sau obtinute prin exploatarea copiilor si vanzarea lor nu ar trebui incurajata, oricat de frumoase ar fi. Cu cat turistii si le doresc mai mult, cu cat sunt dispusi sa cheltuie mai mult pentru a le achizitiona, cu atat practica obtinerii lor va fi mai incurajata si se va perpetua.

Un alt amanunt pe care nu trebuie sa il uiti este acela ca marea majoritate a suvenirurilor, indiferent de tara din care le cumperi sunt de fapt fabricate in mod industrial in China. Asadar, daca chiar vrei o amintire autentica, incearca sa o achizitionezi dintr-un magazin de artizanat, acolo unde mestesugarii le pot face chiar sub ochii tai.

Alte sfaturi utile

Fii atent la buzunare

Pietele aglomerate de turisti tind sa atraga ca un magnet si hotii. Acestia vaneaza, de cele mai multe ori cu succes, strainii atenti mai mult la peisaj decat la propriile obiecte. Pastreaza banii in locuri cat mai aproape de corp astfel incat sa fii sigur ca vei simti in cazul in care cineva atenteaza la ei. De asemenea fii foarte atent si la apartul foto sau la camera de luat vederi. Iar daca cumperi ceva scoate doar atatia bani cat ai nevoie si nu defila cu teancuri prea mari pentru a nu atrage atentia asupra ta.

Atentie la hotii de buzunare in locurile aglomerate!

Nu lua in seama tot ce auzi

Daca nu esti chiar un expert in domeniu nu te hazarda in discutii privind autenticitatea sau istoricul vreunui obiect. Pleaca de la premisa ca orice vanzator iti va spune despre obiectele pe care le vinde ca sunt autentice si foarte vechi. In 99,9% din cazuri ai de-a face cu o mare minciuna. La fel de usor te poti insela si in privinta pietrele asa zis pretioase sau semipretioase sau a bijuteriilor de aur si argint care se tranzactioneaza in piete. Riscul de a cumpara o facatura este urias.

Daca se poate, nu cumpara nici un obiect de imbracaminte fara sa il probezi

Poate ca pretul care ti se cere nu este atat de mare sau de mic incat sa-ti de-a de banuit, dar acest fapt impreuna cu acela ca haina respectiva poarta si o eticheta celebra nu iti garanteaza si calitatea produsului. Uneori, piese respinse din fabrica de catre clienti sunt revandute apoi in piete si la magazine. Trebuie sa fii cu ochii in patru si sa te uiti atent dupa defecte. Ele exista: nuante diferite de culoare, lungimi diferite ale manecilor, cusaturi proaste, accesorii stricate etc. In plus, marimea inscriptionata pe eticheta s-ar putea sa nu corespunda celei pe care o cunosti. Asadar, de fiecare data cand este posibil, probeaza obiectul respectiv inainte de a-l cumpara.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!