Insula Socotra
Insula Socotra / Foto: Kilinson
Destinatii

7 locuri bizare si povestile lor magnifice

In lume exista unele locuri despre care se poate spune ca sunt… ciudate. Doar ca unii oameni, in special localnicii, prefera sa le numeasca fermecate. Savureaza povestile acestor 7 locuri bizare si, daca in calatoriile tale vei trece pe langa unul dintre ele, aminteste-ti de miturile care il definesc.

7. Dealurile ciocolatei, Bohol, Filipine.

chocolate hills
Chocolate Hills / Foto: Canva Photos

Realitate: Intinzandu-se pe o suprafata de 50 de kilometri patrati, aici exista peste 1200 de coline cu forme similare, acoperite de iarba verde. In sezonul neploios, dealurile capata o culoare maronie.

Mit: Aici exista candva un bivol urias, inalt cat un munte. Acesta obisnuia sa manance recoltele de pe campurile aflate in satele invecinate. Asa ca satenii au decis sa-l pacaleasca, oferindu-i drept hrana cantitati mari de alimente alterate. Bivolul a infulecat tot, dar in curand a inceput sa se simta rau. A alergat peste tot, lasand in urma sa cantitati enorme de balegar. Excrementele s-au uscat si locul a ramas cunoscut sub denumirea de “dealurile de ciocolata”!

Morala: Ai grija atunci cand accepti un dar sau o favoare din partea unui dusman.

6. Tsingy, Madagascar

padurea de piatra din madagascar
Foto: dennisvdw

Realitate: In apropierea coastei de vest a Madagascarului, exista o padure ciudata de stanci, avand forma unor ace gigantice. Aici traiesc creaturi nemaitalnite in alte parti ale lumii.

Mit: Silky Sifaka este o specie de lemur, cu blana de culoare alba, reprezentand un dar special din partea zeitatii lunii. Aceste animale erau foarte mandre de felul in care aratau, dar in curand si-au dat seama ca blana lor alba ii facea mult mai vizibili pentru specia de pisici salbatice Fossa. Nu dupa mult timp, numarul lor a inceput sa se reduca in mod alarmant. Animalele supravietuitoare si-au gasit adapost intr-o padure stancoasa si au cerut ajutor zeitatii lunii. Pentru a-si proteja lemurii, aceasta a transformat stancile intr-o padure de ace gigantice. Rocile crestate erau atat de ascutite incat puteau taia pe oricine in doua. Locul era unul in care cu greu se putea supravietui, dar in acelasi timp era foarte dificil pentru urmaritori sa-i prinda pe lemuri si astfel, aceste animale erau in siguranta.

Morala: Orice lucru pozitiv are si o latura negativa si invers.

5. Stanca ursului (Devils Tower Monument), SUA

devils tower
Devils Tower / Foto: fozzyb

Realitate: Aici se afla un turn imens din stanca care pare ca tasneste din pamant, pe ale carui laturi exista niste semne ciudate.

Mit: Cu mult timp in urma, un grup de sapte fete se juca in padure. Ele au fost vazute de cativa ursi uriasi, care au inceput sa le urmareasca. Fetele abia au reusit sa scape, urcandu-se pe o mica stanca. Dar ursii si-au infipt ghearele in ea si au inceput s-o escaladeze. Fetele au implorat Marele Spirit sa le salveze. Auzindu-le rugile, Marele Spirit a facut ca stanca sa se inalte de la pamant catre cer. Ursii au inceput sa alunece la vale, lasandu-si urmele ghearelor in stanca. Atunci cand fetele au ajuns la cer, ele au fost transformate intr-o constelatie numita Pleiadele  (sapte surori).

Morala: Daca ai de gand sa intri in conflict cu ursii salbatici, ar fi bine sa ai pe cineva care sa iti asculte rugile.

4. Insula Socotra, Yemen

socotra
Socotra / Foto: Naeblys

Realitate: Pe aceasta insula traiesc peste 700 de specii rare de plante si animale, dintre care o treime nu se intalnesc nicaieri in alta parte in lume.

Mit: Pe o mica insula din Marea Arabiei, Dumnezeu a creat o lume noua, in care traiau forme fascinante de viata. Dintre toate creatiile sale, cea mai remarcabila era dragonul. O bestie ciudata dar cu puteri supranaturale care era regele tuturor animalelor. Dupa multi ani, atunci cand Creatorul a venit sa viziteze insula, el nu a gasit aici niciun alt mamifer. Asta pentru ca dragonul le mancase pe toate. Creatorul s-a infuriat si l-a transformat pe dragon intr-un copac. Ciudatul arbore este cunoscut sub numele de “copacul dragonului”.  Daca ii crestezi scoarta, vei vedea curgand sangele acestei creaturi fantastice.

Morala: Nu lasa o pisica sa-ti pazeasca laptele.

3. Uluru (Muntele Ayer), Australia

uluru
Uluru, stânca roșie / Foto: Walkerssk

Realitate: Uluru este o stanca de granit rosu, mai mare decat o insula, aflata in inima continentului australian.

Mit: Triburile dispareau unul cate unul. Desertul era un loc in care era greu sa traiesti. Soarele isi facea aparitia de dupa nori si usca totul in calea lui. Populatia din zona aducea neincetat ofrande Zeitei Ploii, pana cand aceasta s-a induplecat. Ea le-a spus oamenilor ca va crea un lac imens pe care soarele nu il va putea vedea. Dupa toate acestea, in mijlocul desertului a aparut o stanca uriasa. Triburile nu stiau ce sa creada. In curand si-au dat insa seama ca Uluru n-a mai suferit din cauza secetei, apa fiind pastrata in adancurile nisipurilor sau la radacinile tufisurilor ce cresteau in zona. Intr-un fel, Uluru era un lac intors pe dos.

Morala: Natura are multe secrete de impartasit, dar numai cativa oameni sunt dornici sa le asculte.

2. Pestera Cristalelor, Naica, Mexic

crystals cave
Peștera cristalelor. Cristalele naturale din aceasta pestera mexicana ating pana la 11 m / Foto: Wikipedia

Realitate: In Pestera Cristalelor din Mexic se afla unele dintre cele mai mari cristale naturale din lume – unele atingand dimensiuni de 11 metri.

Mit: Un fermier sarac a salvat candva o fata de la inec. Tanara nu era insa o fata oarecare, ci era fiica unei stele. Incantata de gestul fermierului, steaua i-a daruit acestuia un tezaur imens de cristale pretioase. Fermierul a fost coplesit de norocul ce a dat peste el. Dar curand bucuria sa s-a transformat in teama. Nu mai vazuse in viata lui atata bogatie. Ii era frica sa nu-i fie furata comoara. Asa ca a rugat steaua sa-i ascunda cristalele intr-o pestera, departe de privirile oricui. Anii au trecut, fermierul a imbatranit, iar memoria a inceput sa-i slabeasca. In ziua mortii, el si-a chemat familia pentru a la trasmite ceva important, dar a murit neaducandu-si aminte ce vroia sa le spuna.

Morala: Averea nefolosita nu are valoare.

1. Groapa albastra, Belize

blue hole belize
Amatorii de scuba diving vin adesea in Blue Hole pentru experiente unice / Foto: Michael Conlin

Realitate: Cea mai mare groapa albastra din lume este o pestera verticala aflata in largul marii si una dintre cele mai incantatoare locatii pentru scufundari, la nivel mondial.

Mit: Cu mult timp in urma, pe vremea cand Pamantul era acoperit de gheata, exista un grup de tigri preistorici care traiau intr-o pestera verticala imensa. Aici ei erau protejati de inamici si aceasta a fost casa lor timp de generatii intregi. Intr-un an, un grup de animale a trecut pe langa pestera lor, avertizandu-i ca se apropie apele. Dar familia de tigri nu a luat in seama zvonurile. Erau increzatori in forta lor si in siguranta pesterii. Temperatura era in crestere si tot mai multe animale erau vazute trecand in goana prin fata pesterii. Tigrii le radeau in nas si le ignorau. Pana intr-o zi, cand un val urias a venit si a acoperit pestera cu apa in numai cateva secunde, nedandu-le tigrilor nicio posibilitate de scapare.

Morala: Nu trai intr-o gaura. Fii la curent cu ceea ce se intampla in lume.

Citeste si: 7 locuri neobișnuite pe care să le vizitezi în România

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!