Europa

Ce sa NU faci in Istanbul

Pentru o vizita cat mai placuta in superbul oras de pe malul Bosforului, ti-am pregatit o serie de sfaturi din seria “ce nu se face in Istanbul“. Combinate cu variante asemanatoare dar mult mai “avantajoase”.


Pleci în vacanță în Turcia? Ai aici cele mai bune hoteluri din Istanbul!

Nu sta in Piata Taksim

Piața Taksim
Piața Taksim / Foto: asikkk

Majoritatea cladirilor din Taksim (locul in care se afla multe cluburi populare din Istanbul) au fost construite inainte de era enormelor sisteme audio din cluburile de noapte – prin urmare ele nu estompeaza zgomotul. Tendinta orasului Istanbul de a fi o locatie a pasarilor de noapte si sunetul muzicii sunt numai doua motive pentru care in aceasta zona nu este liniste pana la rasaritul soarelui. Pentru cei dornici sa doarma, asta nu inseamna deloc distractie. Mai bine, rezerva o camera in Galata sau Cankutaran, zone centrale, dar mult mai calme noaptea.

Nu ezita sa faci vizite dupa lasarea intunericului

Taksim este un loc in care este imposibil sa te odihnesti, dar o zona incantatoare in care poti sta treaz. Porneste din Istikal Caddesi si alege ca tinta orice straduta laturalnica si vei gasi nenumarate taverne care abia te asteapta sa le calci pragul.

Nevizade Sokak este strada cu cea mai mare aglomeratie de taverne. Familistii prefer sa stea la o terasa stradala, in timp ce tineretul si cei cu o buna conditie fizica aleg sa urce scarile pentru a ajunge la barurile la inaltime din zona. La Riddim bauturile sunt ieftine, iar DJ-ul este un adevarat geniu. Mavi Bar este un loc intim, dar niciodata plictisitor.

Nu-ti bate capul cu aglomeratia din Topkapi

Palatul Topkapi / Foto: BERKO85

Multi poate nu sunt de acord cu asta, dar daca nu esti un mare fan al istoriei, nu merita nici aglomeratia, nici pretul. Chiar si in mijlocul iernii sau pe ploaie, multimea de oameni care vin aici te va face sa te simti ca la Woodstock.
In plus – desi este adevarat ca arta si arhitectura sunt fantastice – poti vedea opere similare si in vechile cladiri si galerii din Istanbul.

Fa o vizita la Palatul Dolmabahce

Palatul Dolmabahce istanbul
Palatul Dolmabahce / Foto: Andrey Khrobostov

Aici vei gasi aceeasi opulenta ca si la Topkapi, dar Dolmabahce iti ofera un ghid si un tur gratis al haremului. Este locul in care poti vedea tranzitia Turciei de la imperiu la republica si de la a fi centrul civlizatiei mondiale la faptul ca preia elemente de design interior de la alte culturi.
Privelistea Stramtorii Bosfor este fantastica si tot aici poti admira niste exemplare superbe de pauni. Dolmabahce se mandreste cu al doilea candelabru ca marime din lume (Dubaiul este castigator si de data asta).

Nu te gandi ca mananci greceste

Turcia si Grecia prezinta o multitudine de similaritati in ce priveste mancarea, dar exista dispute care dureaza de multa vreme in ce priveste cine si ce a inventat. Turcii sunt mandri de bucataria lor, iar daca indraznesti sa sugerezi ca ea ar fi o imitatie, se pot simti jigniti (sau si mai rau, furiosi).
Branza ti se poate parea ca are gust de feta si lichiorul ca seamana cu ouzo, dar intreaba chelnerul despre numele lor turcesti si incearca sa le tii minte.

Nu refuza niciodata ceaiul

Ceaiul turcesc, mereu un prilej de taclale

Oferirea unei cani cu ceai este in Turcia echivalentul unei cereri de prietenie pe Facebook. Atunci and esti invitat la cineva acasa sau intr-un magazin pentru un ceai, asta se traduce prin “Imi place compania ta, ia un loc si hai sa stam de vorba.” Este o lipsa de politete sa refuzi o invitatie la masa sau la un pahar, asa ca, daca nu esti in pericol sa pierzi avionul, trage-ti un scaun.
Una dintre cele mai incantatoare calitati a turcilor este data de sociabilitatea de care dau dovada acestia, chiar si dincolo de bariera lingvistica.

Nu te opri la Pudding Shop

Peste drum de Hagia Sophia, Pudding Shop era candva locul de intalnire al calatorilor new-age, in drumul lor catre Kathmandu. De mai bine de 50 de ani, nu mai este un loc de intalnire al celor “flower power”. Numele a ramas acelasi, dar inauntru nu este decat un restaurant care se adreseaza turistilor, cu preturi pe masura, ca mai toate locatiile din zona.

…dar ia pranzul doua usi mai incolo

Tarihi Sultanahmet Koftecisi nu prepara decat cateva feluri de mancare, dar o face cum nu se poate mai bine. Aici gasesti mancare turceasca pentru turci, la preturi bune si locul este intotdeauna plin.
Incearca ‘kofte’, un fel de chiftelute din carne de miel sau opteaza pentru salata de fasole si supa de linte.

Evita pe cat posibil sa ai de-a face cu taxiurile

Traficul in Istanbul este ori aglomerat ori lent, mai ales in timpul orelor de varf. Nu apela la taxiuri si nici la autobuze.
Daca pana la destinatia ta e mult de mers pe jos, incearca reteaua extinsa de metrou, Metrobus sau liniile de tramvai. Sunt mijloace de transport aglomerate, dar rapide.

Pe cat posibil, inceaca sa eviti sa iei un taxi in Istanbul

Nu lua taxiul daca poti merge pe jos

Viata stradala din Istanbul este unul dintre lucrurile cele mai subtile cu care orasul se mandreste – aleile inguste, rufele atarnand la uscat pe sarme, pantele si colinele. Abruptul dar fermecatorul cartier Galata, unde putine masini au curajul sa se avante, este un loc in care muzica rasuna la tot pasul, care abunda in cafenele si unde artistii boemi sunt la ei acasa.

Imbraca-te corespunzator atunci cand vizitezi o moschee

Femeile care stau la coada la intrarea in Moscheea Albastra sunt vazute adesea acoperindu-si capul cu saluri cumparate din bazar. Cei care nu apartin comunitatii de enoriasi nu este necesar sa-si acopere parul complet. Unii ghizi iti vor spune ca acest lucru nu este deloc necesar. E mult mai important sa fii decent in ce priveste manecile, decolteul, pantalonii sau fusta.  Fara maieuri sau pantaloni scurti, sau vei fi rugat sa-ti folosesti salul pe post de sarong.

Nu deranja enoriasii atunci cand se roaga

Moscheele au anumite momente ale zilei dedicate rugaciunii, dar vizitatorii se pot ruga oricand fac o vizita la aceste lacase de cult. Asta inseamna ca slujbele pot avea loc chiar daca moscheea este deschisa pentru turisti. Incearca sa vorbesti incet, inchide telefonul mobil si daca vrei sa faci poze ale oamenilor care se roaga, macar fii discret. De asemenea, ai grija ca barbatii si femeile sunt pusi in sectoare distincte.

Nu manca numai kebab si baclava

Sunt ieftine, divine si atat de delicioase, dar daca te bazezi numai pe ele risti sa-ti schimbi foarte rapid masura la haine.
Alte mancaruri turcesti delicioase si pe care le intalnesti la tot pasul sunt ‘iskender kebap’, supa de linte (‘mercimek’), iar ca desert budinca de orez (‘sutlac’) sau inghetata pe bat (‘dondurma’). Fa un inventar al dulciurilor la Mado Cafe.
Incearca sa alegi un restaurant
La fiecare colt de strada gasesti cate un restaurant. Din vitrina vei vedea nenumarate feluri de mancare si un loc amenajat pe post de cafenea. Aceste restaurante sunt ieftine si au la baza numai ingrediente proaspete. Fiecare fel de mancare costa intre 2 si 5 lire turcesti, iar daca mergi cu un prieten sau doi, poti testa si imparti mai multe platouri.

Renunta la croazierele prin Stramtoarea Bosfor

Este un circuit frumos, dar destul de scump. Ambarcatiunea e prevazuta cu multe locuri, dar cele de la fereastra se ocupa primele. Popasul de 3 ore din partea asiatica a tarii iti ofera privelisti incantatoare ale Marii Negre si ale ruinelor unei mici fortarete din timpurile pre-otomane. Iti mai raman la dispozitie 2 ore si jumatate in care vei face fata cu greu comerciantilor agasanti care vor incerca prin orice mijloace sa te faca sa intri in magazinele lor cu specific pescaresc.

…dar ia feribotul pana la Prince’s Islands

O sugestie mai buna de petrecere a unei zile este aceea de a face ceea ce fac locuitorii orasului Istanbul si anume, sa te imbarci la bordul unui feribot, ce are ca destinatie Prince’s Islands, aflate in Marea Marmara. O astfel de plimbare te costa mult mai putin decat una prin Bosfor si iti ofera la randul ei sansa de a vedea privelistile orasului si ale falezi sale sudice. Odata ajuns pe insule, poti inota, te poti plimba sau poti inchiria o bicicleta. Buyukada, ultima insula din ruta ta, este preferata multora pentru faptul ca aici accesul masinilor este interzis si pentru casele din lemn, care apartin unor stiluri diferite, de la cele stravechi pana la cel indecent, al anilor ’70.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!