Cum sa

10 inselatorii de care sa te feresti in vacanta

Este adevarat ca de cele mai multe ori esti in nesiguranta atunci cand te afli intr-o tara straina si nu in locul tau de bastina, dar cu toate astea, exista cateva inselaciuni care par sa se repete oriunde te-ai afla. Tine minte urmatorul proverb: daca ceva arata prea bine ca sa fie adevarat, atunci inseamna ca acel ceva este prea bun ca sa fie adevarat…

1. Falsii politisti

Uneori – la fel ca si politistii adevarati – si cei falsi iti vor cere pasaportul si vor gasi ceva in neregula cu viza ta, iar toate problemele tale vor lua sfarsit in clipa cand le vei plati o amenda. Direct lor. Bani gheata. Pe loc. A te tine tare pe pozitii si a te oferi sa-i insotesti la sectie, este perceputa adesea drept o eroare scuzabila.

2. Asa-zisele chilipiruri cu pietre pretioase sau covoare

La intrarea intr-un magazin, adesea indemnat de un sofer de taxi sau de catre un conducator de ricsa entuziast, ti se va face o oferta atat de bine ticluita, incat orice refuz pare sa iasa din discutie. Mai gandeste-te odata – pietrele acelea pretioase nu valoreaza nimic, iar covorul pe care esti tentat sa il cumperi, n-are nicio legatura cu ce ai tu in casa. Exista vanzatori autorizati care vand atat giuvaeruri cat si covoare si care nu procedeaza in felul acesta.

3. Taxiurile de la aeroport

Soferii care te duc in oras din aeroport vor incerca orice truc cu putinta, de la a-ti cere un pret umflat pana la a conduce pe strazi laturalnice, pentru a te face sa platesti un tarif cat mai mare. Aceste practici sunt de regula inofensive, dar e bine sa alegi sa calatoresti numai cu taxiuri autorizate, iar daca nu poti plati in avans, e bine sa cazi de acord asupra unui pret inainte de a pleca in cursa si nu plati pana nu ajungi la destinatia dorita.

4. Inchirierile pe termen scurt

Esti abordat de catre un tanar genial care iti ofera un card razuit, fara nimic altceva atasat. Este prietenos, asa ca accepti oferta lui, prin care esti anuntat ca ai castigat un premiu sau ceva de genul acesta, care poate fi orice, de la un tricou pana la bani cash pentru vacanta. Care e pacaleala? Localnicul insista sa-l insotesti pana la un hotel (care poate fi chiar si la o ora de mers cu masina) pentru a-ti ridica premiul. Daca nu ai mirosit ceva necurat pana acum, ai nevoie sa mergi la un specialist pentru a-ti testa simturile.

Timpul se scurge, incepi sa-ti indrepti privirea in jos si sa ai o stare de disconfort, iar localnicul semi-autentic iti spune ca daca nu vii cu el, el nu va fi platit pentru munca pe care o face. Oricum, daca accepti in cele din urma sa-l insotesti, la sosirea la hotelul cu pricina vei fi inghesuit intr-o camera impreuna cu un grup de alti turisti si fortat sa asisti la o prezentare cu durata de o ora, care are ca subiect ceva legat de apartamente care pot fi inchiriate pe termen scurt, pe care esti obligat sa le achiti la un pret cu un discount special, oferit de occidentali isteti. Daca reusesti sa iesi din asta cu portofelul intact, in cel mai rau caz n-ai pierdut altceva decat o dupa-amiaza intreaga, pe care o puteai petrece relaxandu-te pe plaja.

5. “Inchis”

In unele tari, toata lumea de la bisnitari pana la soferii de taxi, vor incerca sa iti spuna ca hotelul, restaurantul sau magazinul ales de tine sunt inchise… dar exista altele, chiar mai bune decat cele unde intentionai sa mergi, de pe urma carora isi pot trage si ei un comision. Acest lucru e mai mult enervant decat periculos, dar insista intotdeauna sa vezi mai intai ceea ce acestia intentioneaza sa iti bage pe gat.

6. Inselatoria moto 1

Visul de a conduce un scuter o zi intreaga prin locurile alese pentru petrecerea vacantei se poate transforma rapid intr-un cosmar, atunci cand vehiculul pe doua roti pe care il inchiriezi se strica sau in cazul in care ai un accident. Proprietarul lui insista sa acoperi paguba, altfel niciun alt client nu va mai dori sa-i inchirieze scuterul. Cheltui astfel sute de dolari pentru a acoperi costurile pagubei de care e foarte probabil sa nu fii tu responsabil, plus imbunatatirile aduse vehicului, pe care le suporti tu pentru proprietar.

In felul acesta, mai mult ca sigur ca le-ai bagat in portofel mai multi bani decat ar castiga un localnic intr-o luna. Fa poze ale scuterului inainte de a porni la drum, de preferat in prezenta celui care ti-l ofera spre inchiriere, astfel incat sa nu ti se poata arunca in carca niste costuri imaginare. Si nu inchiria niciodata de la companii afiliate pe langa hoteluri sau pensiuni.

7. Inselatoria moto 2

Scuterul pe care l-ai inchiriat are lacat si doua chei: tu ai una, iar compania care ti l-a oferit o are pe a doua. Atunci cand parchezi vehiculul si pleci de langa el, o persoana intreprinzatoare de la compania respectiva vine la fata locului si iti “fura” scuterul, cerandu-ti ulterior o suma mare de bani pentru a inlocui scuterul “furat”. Intrucat le-ai dat pasaportul si ai semnat un contract, esti obligat sa platesti. Prin urmare, e bine sa ai la tine propriul lacat cu cheie si un pasaport vechi, pentru a evita sa cazi in aceasta capcana.

8. Gainatul pasarilor

Surprinzatoarea gramajoara de rahat de pasare care aterizeaza pe tine de la mare inaltime este urmata de aparitia rapida a unui strain care sa te ajute sa-ti cureti hainele. In confuzia generala creata, ti se subtilizeaza valorile, fara a avea sansa sa le mai vezi vreodata. Alta varianta a aceastei inselatorii este aceea in care cineva te pateaza accidental cu mustar sau alte condimente.

9. Inselatoria din baruri / cafenele

Indreptata cu precadere impotriva turistilor de sex masculin, aceasta inselatorie consta in aceea ca tinere localnice abordeaza barbatii si dupa ce le castiga increderea in urma unei scurte conversatii, acestia sunt de acord sa le insoteasca intr-un bar sau cafenea. Incantati de ideea de a face conversatie cu niste frumuseti din partea locului, barbatii se ofera sa le cumpere ceva de baut. La primirea notei, fetele dispar ca prin farmec, iar turistii se confrunta cu un soc de zile mari atunci cand vad nota de plata, suma putand ajunge la cateva sute de dolari.

10. Inselatoriile din hoteluri

Odata ce te dai jos dintr-un tren sau autobuz, ajuns intr-un oras strain si luand un taxi, ii ceri soferului sa te duca la un hotel anume. Esti lasat la destinatie, platesti pentru cateva nopti de cazare, moment in care se insista sa semnezi pentru un anumit numar de circuite turistice, apoi este condus in camera. Hotelul este alarmant de linisit si nu pare deloc a semana cu ceea ce ti s-a prezentat. Atunci te destepti instantaneu: ai fost pacalit de un localnic prietenos care a intrat in vorba cu tine in autobuz si care la un moment dat l-a sunat pe nimeni altcineva decat pe soferul de taxi care te astepta si care s-a grabit sa te conduca la hotelul ales de ei.

Aidoma unei masinarii bine puse la punct, acestia au complotat impreuna astfel incat sa fie siguri ca vei plati imediat si sa te jefuiasca bagandu-ti pe gat niste circuite turistice. Multe hoteluri au nume asemanatoare cu cele ale unor locatii populare in randul turistilor si de cele mai multe ori, standardele lor lasa de dorit, asa ca asigura-te ca ai verificat numele si adresa locului spre care te indrepti, inainte de a cadea in plasa.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Astea-s cat se poate de “comune”. La Bacau voia sa ma traga pe sfoara un taximetrist ca nu a pus ceasul. I-am explicat sa il puna ca altfel raportez la hotel (sunase de la receptie dupa taxi). si nu, nu umblu cu taxi daca am mijloace de transp in comun. Evident, nu aveam pe ruta unde aveam eu nevoie. Blex. Regula mea de baza e sa nu urc in taxi la aeroport . sau rezerv transfer din timp (daca e cazul)

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!