cum sa faci fotografii iarna
Foto: Extreme-Photographer
Foto & Video Ghid foto

Sfaturi pentru cum sa faci fotografii iarna

Care ar fi cel mai dificil anotimp dintre toate pentru a face poze? Desigur, iarna! Se pare ca cele mai multe poze nereusite sunt facute in anotimpul hibernal. De ce? Pentru ca, in general, decorul plin de zapada este mult mai luminos decat cel obisnuit. Asa ca de cele mai multe ori, fotografiile care au in fundal zapada sunt expuse mai putin decat trebuie. Regula fotografiilor in zapada este foarte simpla.

fotografii de iarna
Foto: studioaraminta

“Majoritatea fotografiilor vor iesi foarte inchise, cu o oarecare umbra de albastru, daca lasi aparatul sa-si aleaga el setarile pe modul auto.” Exista, de asemenea, o regula nescrisa potrivit careia “Daca totul este prea stralucitor, mai adauga lumina.”

Tine minte, fara lumina ajutatoare, nu exista umbre in zapada care sa determine aparitia texturilor. Daca vei fotografia zapada intr-o zi intunecata, tot ceea ce vei obtine, vor fi niste poze lipsite de culoare, cu o lumina gri… Fotografiatul in zilele de iarna este o provocare, chiar si pentru cei mai experimentati. Asa ca nu te descuraja, continua sa inveti din greselile tale si exerseaza continuu.

Daca esti de parere ca e frig si ai prefera sa stai undeva la caldura cu o cana cu ciocolata calda in mana, lenevind in fata focului din camin, fotografiile tale vor reflecta aceasta atitudine. Mobilizeaza-te si accepta provocarea de a infrunta conditiile vitrege de afara. Fotografiile tale vor reflecta acest entuziasm. E timpul sa te gandesti si la niste fotografii spontane atunci cand calatoria ta e una nu foarte sofisticata ci mai degraba lejera.

Imbraca-te suficient de calduros si te vei bucura din plin de experienta fotografiilor de iarna. Informatiile despre ce trebuie sa porti se aplica mai ales iarna, chiar daca nu faci expeditii in zapada. Invata sa recunosti semnele hipotermiei (atunci cand organismul tau pierde caldura mai rapid decat o produce). Poti fi afectat de hipotermie la temperaturi mai blande, dar si la temperaturi mai apropiate de inghet.

Iarna, fotografii unice

Iarna iti ofera oportunitati de a face poze, unice si complet diferite fata de celelalte anotimpuri. Exista atat de multe decoruri neobisnuite pe care ti le pune la dispozitie zapada proaspat cazuta sau apa inghetata. Invata sa recunosti ce ocazii ai de a face poze, in functie de cum este ziua. De exemplu, o zi insorita in timpul iernii poate duce la aparitia unei caderi de apa pe un strat de gheata. Stai cu urechile ciulite pentru a asculta orice sunet care ar putea indica aparitia unui moment prielnic pentru a face poze.

foto iarna
Foto: Jonathan Goerke

Incearca sa pastrezi pe cat posibil camera la caldura, intrucat cele mai multe disfunctionalitati ale acesteia se produc atunci cand bateriile sunt reci. Daca poti, tine camera in haina si foloseste baterii alcaline. Ia cu tine si cat de multe baterii in plus poti, in functie de temperatura. Daca ninge, protejeaza camera cu o husa. Lasa libere doar lentila si vizorul. Nu sufla zapada inspre lentilele camerei, intrucat condensul produs de respiratia ta, le poate ingheta. Cauta pe cat posibil sa indepartezi zapada. Cand ai terminat treaba in ziua respectiva, pune camera intr-o punga mica din plastic, pentru a o proteja de condens atunci cand intri in interior, unde este cald. Nu respira pe nas inspre vizorul aparatului foto, atunci cand faci poze, intrucat ai putea provoca formarea de gheata.

Anunta intotdeauna pe cineva unde te duci si cand preconizezi sa te intorci. E posibil ca totul sa decurga bine, dar daca se intampla ceva, vei fi recunoscator celui sau celei care stie unde te afli. Sa nu fii niciodata prea increzator in abilitatile tale de a te descurca afara atunci cand pornesti intr-o excursie, pentru ca nu se stie niciodata ce se poate intampla.

Cateva sfaturi, pe scurt:

1.    Iarna, cerul este de cele mai multe ori gri. Foloseste un filtru gradual pentru a colora cerul, pastrand prim-planul natural.

2.    Atunci cand fotografiezi salbaticia in zapada, cea mai buna modalitate de a reduce contrastul este sa folosesti blitz-ul.

3.    Pregateste-te din timp astfel incat sa ai la indemana tot ce iti trebuie. Cand vremea este rece, esti mai incet in miscari si este mai greu sa faci chiar si cele mai simple manevre, imbracat gros si avand si manusi.

4.    Lumina soarelui in timpul diminetii si dupa-amiaza ofera oportunitati unice de fotografiat datorita reflexiei luminii si culorilor. Incepe devreme si vei fi recompensat din plin.

5.    Cauta linii de contrast si obiecte care apar atunci cand zapada nu acopera complet peisajul. Plaseaza-te in diverse pozitii pentru a realiza cele mai dinamice instantanee. Nu uita sa adaugi un plus de culoare acolo unde este cazul, ceea ce va crea un efect dramatic in cadrul natural, alb.

6.    Fotografiile de noapte pot fi realizate la lumina lunii. Peisajul devine mult mai luminat atunci cand este luna plina si zapada capata reflexe magice.

7.    Pentru a reduce contrastul oferit de cer, pozitioneaza-te intr-un loc mai inalt si fotografiaza totul de sus.

8.    Cauta sa surprinzi in pozele tale pasari. Daca ninge, foloseste o viteza de fotografiere mica, care adauga efecte foarte interesante. Tine mine totusi ca aceasta combinatie intre viata salbatica si viteza mica este greu de realizat.

Reflexia zapezii creste de la 40% la 50% atunci cand aceasta este murdara, la 80-90% in cazul zapezii proaspat cazute si chiar mai mult, atunci cand ninge.

9.    Daca zapada proaspat cazuta este de un alb pur, masoara puritatea zonei de alb, numai cu ajutorul dispozitivului de contorizare.  Nu va exista in acest caz niciun alt detaliu. Seteaza valoarea 2 a diafragmei.

10.    Daca zapada este luminata partial si observi o multime de detalii, asta inseamna ca nu ai de-a face cu un alb pur al acesteia. Albul pur nu contine detalii. Zapada texturata necesita un numar f 1 1/3 pana la 1 1/2. Daca setezi valoarea 2, fotografiile tale vor fi prea luminoase.

11.    Daca ziua este insorita si zapada se afla in umbra, poti seta un f 1.

12.    Daca ziua este innorata, poti seta un f 2 1/2.

Daca nu esti foarte sigur ce-ti doresti cu adevarat, seteaza un timp de expunere mai mare, la 1/2, si fa cateva fotografii de proba. Poti incerca sa variezi expunerea cu un numar de trepte de diafragma sau de fractiuni de diafragma. Exista multe modalitati de abordare a fotografiilor realizate in zapada, important este s-o alegi pe cea mai potrivita stilului tau.

Citeste si: Cum sa fotografiezi focurile de artificii

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

2 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Apropo de ce scrieti, era interesant sa puneti niste fotografii dintr-o asemenea zi mohorata in care e greu sa faci fotografii reusite. Intr-o zi de iarna cu soare fotografiile imi ies superbe pana si mie care nu ma pricep deloc 🙂

    • Nu e chiar asa, Ioana. Albul zapezii nu te face intotdeauna sa scoti fotografii foarte reusite chiar daca e soare. 🙂

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!