oras noaptea
Foto: littleny
Foto & Video Ghid foto

Cum sa fotografiezi peisaje nocturne

Ideea de a face poze noaptea poate fi una destul de provocatoare pentru un fotograf incepator. In fond si la urma urmei, fotografia este o arta, un mestesug, o tehnologie care se bazeaza in intregime pe lumina. Ca folosesti film sau ca lucrezi digital, nu conteaza: pentru a face o poza, ai nevoie de lumina– simplu ca buna ziua.

Desigur, noaptea lipseste lumina penetranta a zilei si, prin urmare, nu pare a fi un moment foarte prielnic pentru fotografie. In general, aceasta intelegere intuitiva a notiunii de lumina si a importantei sale pentru fotografie, este absolut corecta. Noaptea reprezinta o provocare pentru a face poze, pentru ca iti lipsesc toti acei fotoni minunati ce provin de la soare si reflectarea a tot ce este interesant in fata lentilelor camerei care asteapta aparitia unui moment unic pentru a face o poza.

Cum sa fotografiezi peisaje nocturne

Oricum, retine termenul de “provocare” si nu pe cel de ”imposibilitate”. Intr-adevar, fotografierea pe timp de noapte nu este numai posibila; este si o dovada minunata a creativitatii si te poate ajuta sa realizezi instantanee unice.

Generalitati despre noapte

Fa-ti timp intr-o noapte, sa mergi afara, in intuneric, mult dupa ce a apus soarele. Deschide bine ochii si observa, noteaza toate diferentele, toate detaliile unice care deosebesc noaptea de zi. Pare simplu la prima vedere, dar este de infinit mai multe ori o treaba mai complexa.

Acorda atentie felului in care se intensifica si se reflecta umbrele, cum se schimba culorile si cum sunt ele percepute in lumina artificiala a felinarelor de pe strada sau de pe veranda casei tale. Observa semnficatiile pe care le poate capata un anumit moment al zilei.

Copacul batran din fata casei tale, care pare atat de prietenos si la locul lui atunci cand e lumina, se poate transforma intr-o umbra noduroasa si inspaimantatoare pe timpul noptii. Sau o masina care in timpul zilei e un lucru banal si plictisitor, poate deveni in intuneric un car de lupta stralucitor. Posibilitatile sunt nesfarsite.

Orasul, noaptea

Cum sa fotografiezi peisaje nocturne

Orasele sunt izvoare minunate de inspiratie si creativitate pentru fotografii nocturni. Pierzi lumina soarelui, dar castigi mii (sau milioane) de puncte individuale de lumina artificiala, fiecare avand alta culoare si calitate a nuantei. Noaptea, poti vedea intregul oras (atat la propriu cat si la figurat) intr-o lumina cu totul noua.

Tot ceea ce este vechi si monoton poate deveni fascinant, intrucat schimbarile de lumina modifica umbrele si texturile si matuiesc sau altereaza complet culorile. Toate aceste puncte luminoase artificiale ofera camerei foto sansa de a le aduna pe toate la un loc si de a le transforma intr-o fotografie.

Toate bune, deci… ce trebuie sa faci?

Arunca o privire asupra acestor recomandari, care au scopul de a te ajuta sa profiti de sansa de a face poza pe care ti-o doresti cu adevarat, plina de culoare si umbre adanci, dar si de lumini nebunesti, care iti prezinta orasul intr-un fel cu totul altfel.

Ia-ti un echipament potrivit

Nimeni nu spune ca nu poti realiza instantanee nocturne fantastice cu o camera compacta digitala. Trebuie sa stii insa ca daca apelezi la o astfel de camera iti va fi mult mai greu sa obtii poza fantastica la care visezi de foarte mult timp.

Sa ai la tine:

• Un trepied robust, dar suficient de usor pentru a-l putea cara fara probleme
• O camera DSLR
• Declansator de la distanta
• Lentile rapide pentru setari cu unghi larg (partea cu unghiul larg e optionala, dar pentru poze cu mai mult dramatism ale arhitecturii si strazilor orasului, e recomandata)
• Lens hood (pentru a reduce palpairile date de sursele externe de lumina)

Retine ca nu s-a pomenit nimic despre blitz. Toate cele descrise aici pleaca de la prezumtia ca te afli in oras, unde lumina este suficienta pentru ca tu sa vezi si sa poti urma un traseu anume. Asta difera de la un oras la altul, asa ca daca simti nevoia de blitz, ia-l cu tine; merge folosit si daca vrei sa dai o nuanta de tablou unei fotografii.

Cunoaste echipamentul pe care il iei cu tine

Lucrurile vor fi intunecate. Prin urmare, asigura-te ca ca stii cum sa manuiesti camera ta DSLR, in conditii de luminozitate mica si mai putin prielnice fotografiatului. Daca aparatul tau foto are setari personalizate, foloseste-le. De asemenea, daca poti sa te descurci in intuneric, incearca sa atasezi camerei cablul declansatorului la distanta si trepiedul, pe care apoi sa le si demontezi.

Cum sa fotografiezi peisaje nocturne

Mai departe, e bine sa stii tot ce se poate despre lentilele camerei si despre camera in sine, referitor la cum se comporta acestea pe intuneric. Unele camere DSLR functioneaza mai bine daca setezi caracteristica “auto-focus” si s-ar putea sa fie nevoie sa faci aceasta setare si manual, pentru a obtine rezultate mai bune (ca alternativa, pune camera pe modul “moon” sau  seteaza o anumita luminozitate, lasa modul “auto-focus” pe infinit, recompune imaginea si fa poza).

Camerele DSLR sunt diferite in ce priveste valorile ISO si /sau expunerile foarte lungi (in termeni referitori la nivelul de zgomot al imaginii captate). Daca vrei sa surprinzi actiuni rapide pe timp de noapte , intr-un cadru “inghetat”, vei avea nevoie de o valoare ISO ridicata si probabil, o deschidere foarte larga a lentilelor. Nu uita ca un trepied poate mentine camera fixa si intr-un singur loc, dar nu are efect in cazul in care subiectul fotografiei se misca.

E bine sa stii ce vrei

Cauti sa obtii cadre inghetate, pe intuneric? Asta va fi destul de greu – o misiune tehnologica solicitanta pentru camera ta. Trebuie sa setezi o valoare ISO ridicata si sa dispui de niste lentile “rapide” (una cu o deschidere larga, cu un f/2.8 sau f/1.7, etc). Rezultatul va avea o adancime superficiala a focusarii, cu mult zgomot – si trebuie sa tii cont de asta atunci cand faci poze.

Va trebui sa setezi un ISO ridicat si o deschidere rapida, daca incerci sa faci poze tinand camera in mana (fara trepied), ceea ce este posibil, mai ales cu camerele digitale noi, mai putin zgomotoase, dar fii pregatit sa apelezi la tehnici de reducere a zgomotului, in faza de procesare.

Daca in schimb – ceea ce se practica destul de des – vrei sa creezi dare de lumina date de masinile care trec pe strada sau sa folosesti expuneri lungi pentru a capta lumina fantastica a noptii, poti folosi un ISO mult mai mic (de exemplu, 100) si o deschidere mai mica (f/8) pentru a largi adancimea campului vizual si pentru a minimiza zgomotul indus de nivelul ISO.

Asta va avea ca rezultat un timp mai lung de expunere: diafragma va ramane deschisa mai mult timp, permitand formarea darelor de lumina si umpland cadrul cu mai multe detalii, intrucat senzorul de imagine resuseste sa adune mai multi fotoni. Retine totusi faptul ca majoritatea camerelor DSLR au setat automat timpul diafragmei la 30 de secunde, asa ca daca ai nevoie de un timp de expunere mai lung, trebuie sa stii cum sa folosesti modul “bulb” al camerei foto (in care viteza diafragmei este determinata de cat de mult tii apasat butonul obturatorului).In orice caz, vei avea nevoie de un trepied, intrucat timpul de expunere va fi prea lung si-ti va fi greu sa tii camera in mana, fara a o misca.

De asemenea, tine minte un lucru legat de senzorii digitali: cu cat diafragma este mai mult timp deschisa, cu atat zgomotul va fi mai mare, indiferent de setarea ISO. Pentru a preveni acest lucru, poti seta camera astfel incat sa aiba efect optiunea implicita de reducere a zgomotului.

Multe camere DSLR fac asta automat in cazul expunerilor prelungite si, de obicei, timpul necesar pentru a aplica caracteristica reducerii zgomotului este echivalent cu timpul cat diafragma este deschisa. Acest lucru este important de stiut, pentru ca inseamna ca aparatul foto nu este utilizabil atat timp cat caracteristica reducerii zgomotului este activata.

Cunoaste-ti orasul

Fiecare oras are particularitatile sale, in ce priveste amplasarea, punctele de interes, oamenii si personalitatea sa, iar toate aceste elemente (mai putin amplasarea) se schimba uneori dramatic, odata cu lasarea intunericului.

Cum sa fotografiezi peisaje nocturne

Prin urmare, trebuie sa stii ceva despre orasul in care vrei sa faci poze, inainte de a face excursia nocturna – sau cel putin sa fii cu cineva care il cunoaste. Marile orase ofera oportunitati nesfarsite in ce priveste arhitectura si arta, elemente care se schimba si devin total diferite atunci cand nu mai sunt luminate de soare, ci de lumina artificiala. Insa marile metropole pot fi si periculoase, mai ales noaptea si mai ales pentru un fotograf care cara dupa el echipament ce poate valora de la 2000 pana la 10000 de dolari.

Prin urmare, din motive de siguranta dar si din motive practice, e obligatoriu sa stii ceva despre orasul in care te afli, inainte de a hoinari prin el cu camera atarnandu-ti de gat, cu trepiedul si alte cabluri balanganindu-se pe langa tine. Iesi afara pe lumina si cerceteaza imprejurimile, observa unde se afla cladirile interesante, parcurile, monumentele si statuile; iesi si noaptea, fara a lua camera cu tine, ca sa vezi cum arata toate aceste lucruri in absenta luminii naturale.

Apoi, in clipa cand ai tot echipamentul pregatit pentru fotografiat, fii cu ochii-n patru. Cunoaste imprejurimile. Mergi increzator, da celorlati trecatori impresia ca esti la curent cu tot ceea ce vezi, astfel incat sa nu pari ca esti un turist si evident o tinta usoara pentru eventualii infractori. Mergi in grup sau cel putin insotit de o alta persoana, care sa poata sa te ajute la nevoie, chiar daca ea nu este la randul ei fotograf.

Cum sa fotografiezi peisaje nocturne

Sau poti face si altceva: iesi pe strazi la orele cand majoritatea orasului doarme. Exista astfel de momente chiar si in marile orase “care nu dorm niciodata”. Cand? Se pare ca diminetile de duminica – dar foarte dimineata – sunt cele mai linistite perioade cand poti hoinari prin oras. La orele 3.30 – 4.00, dupa ce se inchid barurile si cu mult timp inainte ca soarele sa rasara, e la fel de intuneric ca noaptea si lumina e aceeasi.

Acum depinde ce vrei sa fotografiezi – viata de noapte, oameni si masini, sau arhitectura, luminile si umbrele orasului.
Fotografiatul dimineata devreme iti permite sa captezi cerul, gradual, de la culoarea sa neagra pura (sau cu luna si stele) pana la violetul profund, insotit de nuante de albastru, pe masura ce soarele se pregateste sa rasara, pana la sfarsit, cand ai sansa sa fii partas la ora magica a rasaritului. E adevarat, dimineata devreme, mai ales duminica, e cam greu sa fii treaz, dar e cel mai bun moment al zilei, daca vrei sa te intalnesti cu cat mai putini oameni.

Fii la curent cu starea vremii

Alt lucru important de care trebuie sa tii seama atunci cand faci fotografii pe timp de noapte este vremea. Orasul poate arata noaptea absolut incantator, dupa o ploaie torentiala care a lasat in urma sa strazi ude si palpairi de lumina stralucitoare. Zapada poate da orasului un aspect post-apocaliptic pe timpul noptii, acoperind totul cu o patura alba, colorata de luminile magazinelor si ale felinarelor. Dar ploaia si zapada nu sunt tocmai cadrul propice pentru a face poze, daca nu esti pregatit.

Prin urmare, observa cum arata cerul si fa-ti un plan din timp. Daca sta sa ploua, imbraca-te cu haine impermeabile si protejeaza si camera. Urmareste buletinele meteo pentru noaptea cand vrei sa iesi afara si vezi daca ai timp sa ajungi pe strazi imediat dupa ce ploaia s-a oprit, pentru a putea capta toata magia umezelii, fara a aduce vreun prejudiciu camerei sau obiectivului sau. Daca ninge, fii pregatit pentru conditii de vreme rece si, din nou, protejeaza-ti echipamentul.

Concluzie

Fotografierea orasului pe timpul noptii poate fi o modalitate fantastica de a da frau liber imaginatiei creatoare si de a realiza poze din care sa razbata o emotie si niste sentimente unice. Lumina si umbrele se comporta diferit in absenta soarelui, iar lumea inconjuratoare se schimba in totalitate ca si tonalitate, stare si expresie.

Strazile devin negre, dar pline de stralucire, intretaiate de cercuri portocalii de lumina, provenind de la felinare. Umbrele pun stapanire pe alei si pe cladiri, dand nastere unor alte siluete, contururi si forme, create de lumina care provine de la o benzinarie sau de la un magazin nonstop.

Ca fotograf, atunci cand te afli noaptea pe strazile orasului, cel mai important lucru este sa ramai in siguranta. Tine ochii deschisi si lasa-ti imaginatia sa lucreze si porneste in cautarea instantaneelor fantastice care te asteapta in semi-intuneric. Incearca lucruri noi, aplica alte reguli sau incalca-le pe cele deja stabilite, distreaza-te si lasa magia sa pluteasca in aer. Vei ramane suprins cat de mult iti va placea bagajul de poze cu care te vei intoarce acasa.

Citeste si: Cum sa fotografiezi peisaje iarna

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!