WTF

Cele mai ciudate muzee din lume

Nimic nu se compara cu o vizita facuta intr-o institutie culturala importanta, pentru a avea sentimentul ca ti-ai petrecut o parte a vacantei tale intr-un mod mai intelectual.  Dar hai sa fim seriosi – decat sa vezi alt tablou ilustrand mod de trai al omului preistoric, sau o expozitie de monede, nu ti-ar placea mai mult sa vizitezi un muzeu mai putin conventional?

Nu e nicio rusine sa lasi deoparte ortodoxismul pentru ceva mai bizar – asa ca te poti inspira din aceasta lista a celor mai inspaimantatoare, amuzante, sau pur si simplu bizare, muzee.  Petrece asadar putin timp, admirand expozitia noastra ezoterica!

Muzeul Leila al parului: Independence, Missouri

Arta din par, la muzeul Leila

Daca ajungi in Independence, Missouri, iti sugeram sa te opresti la South Noland Road pentru a vedea rezultatul muncii lui Leila Cohoon. Fosta coafeza conduce un muzeu care gazduieste peste 2000 de exponate de arta antica, toate confectionate din par uman.

Aici vezi cum stupurile de albine, barbile si bretoanele au fost transformate in ghirlande, bratari, lantisoare de ceas, tablouri si alte obiecte de arta interesante. Multele exponate ale muzeului sunt produse care au ca sursa de inspiratie practica Victoriana de a pastra ca amintire parul persoanei iubite. Cine stie – o vizita la acest muzeu te poate inspira sa porti o pereche de cercei facute din mustatile bunicului.

Muzeul carnatului: Berlin, Germania

Are si carnatul muzeul lui: unde altundeva decat in Germania?

Muzeul carnatului din Berlin se mandreste cu o mare varietate de exponate ce aduc un omagiu uneia dintre cele mai faimoase gustari nemtesti – carnatul, care este in fapt un produs din carne de porc, inabusit in sos picant de curry.

Este de asemenea mancarea traditionala a Germaniei. Delicatesa cea unsuroasa este mancata de aproximativ 800 de milioane de ori pe an in Germania (ceea ce reprezinta un motiv suficient de intemeiat pentru a inventa un muzeu avand ca tema principala carnatul). Vizitatorii acestui muzeu pot asculta sunetul scos de sfaraitul carnatului pe gratar, sa invete despre istoria sa si chiar sa se joace de-a vanzatorul in spatele tejghelei dintr-un snack bar.

Muzeul SPAM: Austin, Minnesota

Muzeul SPAM este, in fapt, un muzeu al conservei

Carnea favorita a Americii este omagiata la Muzeul SPAM, unde ambasadorii marcii SPAM ocupa o suprafata de peste 1500 metri patrati, asteptand sa-si primeasca vizitatorii.

Atractiile muzeului includ o replica a unei benzi transportatoare SPAM, o statuie vorbitoare in marime naturala a lui George Hormel (creatorul marcii SPAM) si o expozitie evocand cel de-al doilea razboi mondial, care scoate in evidenta rolul important pe care l-a jucat SPAM in acest conflict istoric (muzeul ne reaminteste ca soldatii americani care au ajutat la apararea Axei raului, au fost hraniti in mare masura cu conserve SPAM). Intrarea este libera, dar sunt multe de cumparat. Nu vei dori sa pleci fara sa iei cateva perechi de chiloti SPAM care lumineaza in intuneric. Asta da cadou!

Muzeul instrumentelor medievale de tortura: Praga, Republica Ceha

Muzeul praghez al instrumentelor torturii “vorbeste” despre o istorie intunecata

Oh, Evul Mediu, perioada de glorie cand o vorba spusa aiurea putea avea ca deznodamant executia in piata publica. Muzeul instrumentelor medievale de tortura din Praga nu face altceva decat sa ilustreze mijloacele prin care marturisirile erau smulse din gura asa-zisilor eretici.

Vizitatorii pot “admira” peste 60 de echipamente de tortura, intr-un tur care dureaza circa 45 de minute. Exista si un tutorial util despre cum functioneaza fiecare masinarie (care are inclusa si descrierea in limba engleza). Exponatul favorit? Zdrobitorul de capete: barbia acuzatului era fixata pe un suport din lemn, de cap ii era atasata o casca, manivela era pornita si…ei bine, restul ti-l poti imagina si singur.

Muzeu artei proaste: Boston, Massachusetts

Muzeul artei proaste, in fapt, un muzeu al kitschiului

Unii ar putea spune ca definitia a ceea ce reprezinta ”arta de calitate” este imposibil de dat – dar Scott Wilson, fondatorul si stimatul curator al Muzeului artei proaste din Boston, pare determinat intrutotul  atunci cand vine vorba de ceva cu adevarat prost.

Wilson a fost incurajat sa creeze muzeul dupa ce a descoperit aruncat la gunoi tabloul “Lucy in campul cu flori”, o opera ingrozitoare cu unghiuri imposibile, culori care creeaza o stare de confuzie si elemente imposibil de descifrat. De la acea descoperire incredibila, ideea a inceput sa prinda contur, culminand cu o expozitie permanenta a celor mai ofensatoare incercari artistice.

La ultima numaratoare, colectia numara peste 400 de lucrari, desi spatiul limitat nu permite expunerea decat a aproximativ 40 de exponate odata. La o aruncatura de bat de Boston (exista autobuze care opresc in apropiere), muzeul original este gazduit de pivnita Teatrului Comunitar Dedham, langa o toaleta pentru barbati. Alte doua locatii au fost adaugate la Teatrul Somerville si la postul de televiziune Brookline.

Muzeul sexului: Amsterdam, Paris, Husavik (Islanda)

Niciun oras european nu este complet fara un muzeu dedicat inclinatiei spre sex. Ai mai jos o selectie a trei muzee– un “ménage a trois” daca vrei, dedicate artei erotice.

Muzeul erotismului din Paris

Luvru? L-ai vazut deja. La urmatoarea calatorie in Paris, de ce n-ai vizita Muzeul erotismului? Aflat in incinta unei cladiri cu sapte etaje din Place Pigalle – zona cunoscuta pentru sex shop-urile sale, Moulin Rouge si prostituatele de pe strazile laturalnice – muzeul expune o colectie impresionanta de arta erotica din intreaga lume. Ofertele includ simboluri ale fertilitatii din America de Sud si Asia, prezinta istoria prostitutiei franceze si expozitii temporare de arta erotica moderna. Rezerva-ti biletul online din timp, pentru a beneficia de un discount.

Muzeul sexului din Amsterdam, sau Venustempel, cel mai vechi muzeu de acest gen din lume, este vizitat de aproximativ jumatate de million de turisti anual, dornici sa vada exponatele erotice. Printre acestea se regasesc tablouri, sculpturi, manuscrise, inregistrari, diverse masinarii si chiar cabine private interactive.

Muzeul de acest gen din Islanda, aflat in micul orasel de pescari Husavik, este mult mai specific in abordarea pe care o ofera. Aici se afla in jur de 250 de exponate falice si se spune ca muzeul contine exemplare de la fiecare mamifer din Islanda, multe dintre acestea montate pe pereti, iar altele in recipiente din sticla.

Muzeul sexului din satul islandez de pescari Husavik abunda in imagini falice

Casa Winchester a misterelor: San Jose, California

Mostenitoarea averii creatorului pustii Winchester, Sarah Winchester a continuat construirea resedintei sale cu 160 de camere si 40 de dormitoare timp de 38 de ani, obsesie care a durat pana la moartea sa, la varsta de 82 de ani. A fost oare Sarah Winchester bantuita de fantomele celor ucisi de pustile sotului ei? Cum a putut ea se se impace cu aparitiile acestora?

Potrivit unei legend populare, Winchester a consultat un prezicator care i-a spus ca cei ucisi de focul armelor (al caror numar era in continua crestere), isi gaseau linistea eternal daca li se oferea un adapost – de aici si construirea permanenta.

In San Jose: Casa Winchester a muzeelor

Lunga si lata Casa Winchester a misterelor din San Jose poarta amprenta schitelor artistului Escher, cu scari care duc in pivnita, usi care se deschid inspre niste pereti albi si alte anexe nesfarsite – toate construite in urma hotararii lui Winchester de a extinde cladirea indiferent de costuri. Rezultatul este o privire aruncata in interiorul mintii unei femei obsedate, care dispunea de oricat de multi bani pentru a-si aduce la indeplinirea obsesia.

In mod ironic, desi casa nu mai este extinsa in prezent, exista dovezi clare ca acel cont bancar inca exista – taxa de intrare in aceasta resedinta este de 30$ (reduceri exista pentru pensionari si copii).

Muzeul Mutter: Philadelphia, Pennsylvania

Un muzeu infricosator: Mutter, din Philadelphia

Sa ramai cu gura cascata la handicapul fizic al unei persoane straine este de obicei considerat un gest nepoliticos, dar la Muzeul Mutter, holbatul nerusinat este incurajat, daca nu chiar solicitat. Cum ai putea sa nu te uiti la un cadavru care nu se stie cum s-a transformat in sapun?

Muzeul din Philadelphia expune in jur de 20.000 de obiecte care reflecta anomalii fizice dintre cele mai variate ale omului. Fara sa poti clipi macar, poti admira exponatele in numar de 2.000, reprezentand obiecte extrase din gatul oamenilor, sau te poti lipi de geamul prin care se vede tumoarea canceroasa a presedintelui Grover Cleveland.

Nu rata scheletul unei femei obisnuite sa poarte corset; sufocantul echipament i-a alterat treptat structura osoasa a cutiei sale toracice si toate astea in numele unei frumuseti greu de inteles. Dar toate aceste oferte bizare nu sunt o nimica toata. Adunate toate la un loc, ele par sa transmita un mesaj al progresului medicinei.

Muzeul de psihiatrie Glore: St Joseph, Missouri

Glore: un muzeu al… nebunilor

La aproape o ora de mers cu masina de Kansas City, Muzeul Glore este o marturie vie a istoriei spitalului de nebuni nr 2 (in prezent cunoscuta sub numele de “Centrul de reabilitare psihiatrica din Northwest Missouri, institutia este adapostita de o cladire aflata peste drum).

Colectia muzeului este gazduita de o cladire ce servea pe vremuri drept pavilion de internari si clinica pentru pacienti.

Unele dintre aparatele folosite pentru tratarea nebuniei sunt ramasite ale unui muzeu de tortura – printre care un scaun tranchilizant si lame care provocau hemoragii. Iar in incercarea evidenta de a calca pe urmele Muzeului Mutter, Muzeul Glore expune 1446 de obiecte – agrafe pentru hartie, cuie, ace de siguranta, nasturi – toate extrase in anul 1929, din stomacul si intestinele unui pacient (care a murit pe masa de operatie). Etajul al doilea al cladirii expune lucrari de arta create de bolnavii internati in azil.

Muzeul international al toaletelor Sulabh: New Delhi, India

Un muzeu al toaletelor? Numai in India!

Spre deosebire de capacitatile organismului uman de a dansa, a juca teatru si a canta, defecarea este considerata cea mai de jos functie. Asa incepe un document datand din anul 1995, apartinand Dr. Bindeswar Pathak, fondatorul acestui muzeu din New Delhi, precum si al Organizatiei Internationale a Serviciilor Sociale Sulabh. Iar cu cei intre 600 si 900 milioane locuitori din India (potrivit datelor din 1995) care practica “defecarea in aer liber, subiectul toaletelor este la fel de important, daca nu chiar mai mult decat alte provocari sociale precum literatura, saracia, educatia si forta de munca”.

Fiind inclus in mod oficial in cruciada sanitara, Muzeul international al toaletelor urmareste istoria toaletei, incepand din anul 3000 i.en. pana in prezent. Ceea ce a inceput in unele parti ale lumii ca o gaura in pamant, a avut de parcurs un drum lung in ce priveste design-ul, confortul si instalatiile sanitare folosite. Muzeul ofera vizitatorilor sai amanunte amuzante, o retrospectiva a obiceiurilor legate de toaleta din intreaga lume, precum si arta si literatura.

In ciuda elementului fara indoiala umoristic al muzeului, trebuie precizat faptul ca fondatorul sau a facut si un bine societatii, punand la dispozitia a mii de locuitori din India, toalete accesibile.

Alte muzee ciudate

Se afla sub strazile din Paris. Vizitatorilor li se ofera un tur cu ghid al unei portiuni a impresionantului sistem care contureaza istoria unui lac infestat de sobolani (sursa de inspiratie pentru Mizerabilii lui Victor Hugo). Este paralel cu Sena, asa ca dupa ce iesi din catacombe, poti sa admiri frumoasa priveliste a faimosului fluviu.

Muzeul national al istoriei funerare din Houston isi stabileste sa “pastreze bogata mostenire a industriei funerare”. Aici se afla la vedere exponatele unei fabrici de sicriuri, poti afla informatii despre arta imbalsamarii, iar zona e impanzita de dricuri. Exista aici si o scoala funerara.

Daca ai oroare de papusi sau manechine, poate vrei sa ocolesti Muzeul Vent Haven din Kentucky, cu colectia sa impresionanta (si usor inspaimantatoare) de manechine ventriloc. Muzeul gazduieste o conventie care se organizeaza in fiecare an, la care cateva sute de ventriloci, amatori si profesionisti, se reunesc pentru a aduce un omagiu indeletnicirii lor unice. Turul muzeului trebuie planificat cu mult timp inainte.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!