istanbul toy museum
Muzeul Jucariilor din Istanbul / Foto: weloveist.com
Arta & Aventura

Trei muzee din Istanbul, la fel de interesante ca orasul in sine

Poate ca nu in orice vacanta ai chef sa te si culturalizezi. Dar daca tot esti intr-un loc atat de fain precum Istanbul, orasul de pe Bosfor, de ce sa nu imbini utilul cu placutul, intr-o doza homeopata. Iata asadar trei muzee extrordinare din Istanbul. Vizitarea lor nu te va face sa suferi de un supradozaj de cultura. Promitem.

Inainte insa, iata pe scurt atractiile turistice obligatorii din Istanbul: Moscheea Albastra cu a sa superba gresie, evident albastra, coloanele rezervorului subteran, inghesuiala din Marele Bazar si din piata de mirodenii si comorile din palatul Topkapi.

istanbul
Dupa ce vizitezi principalele obiective turistice ale Istanbulului, abate-te si prin cartierele acestuia pentru a descoperi alte minuni ascunse / Foto: Pixabay

Dar orice turist care se respecta trebuie sa fie neaparat manat in „lupta” sa de spiritul de aventura si de simtul de explorare a necunoscutului. Trebuie asadar sa vanezi acele locuri care nu sunt la indemana oricui, acelea pe care nu le gasesti neaparat in ghidurile turistice. Iar in Istanbul vei gasi astfel de locuri. Exista aici muzee nu foarte cunoscute sau mediatizate in care te asteapta surprize de proportii.

Daca vei intreba localnicii sau vei cauta pe Google, vei afla si raspunsurile. Iata trei astfel de exemple. Ascunse in suburbiile orasului, muzeele ofera vizitatorului bucuria descoperirii unor lucruri unice. Pe langa ceea ce vei gasi dupa zidurile lor, pana sa ajungi la poarta vei putea admira si cartiere ale Istanbulului pe care cei mai multi dintre turisti nu ajung niciodata sa le vada. Iar daca tot esti un aventurier, foloseste pentru deplasarea prin oras mijloacele de tansport in comun. 

Magic Ice – Muzeul Ghetii din Istanbul

Ultimul lucru cu care ar asocia cineva Istanbulul ar fi, probabil, gheata. Cu atat mai putin te-ai putea astepta sa gasesti in acest oras un intreg muzeu avand ca tema gheata.

Situat in cadrul mall-ului Forum Bayrampasha, muzeul Magic Ice ocupa intregul parter al cladirii. Realizarea lui a fost posibila gratie unei mari investitii realizata de compania Lofoten din Norvegia si este singurul muzeu de gheata din lume construit intr-un climat cald.

muzee din Istanbul
Primul muzeu de gheata european se afla – cine-ar fi crezut – in Istanbul

Zeci de tone de gheata au fost aduse pe Marea Neagra pentru a realiza sculpturile, in timp ce gheata din care sunt construiti peretii muzeului a fost adusa din muntii Turciei.

Distractia incepe inca de la intrare. Dupa ce platesti cei 7 euro pentru biletul de acces ti se va da o haina albastra cu un strat gros termic, dotata cu gluga si manusi. O vei trage peste hainele cu care esti imbracat astfel incat sa nu ingheti odata ce treci de tunelul de gheata si patrunzi in lumea magica a muzeului.

Prima sectiune este dedicata istoriei debarcarii vikingilor in Istanbul, in anul 880. Povestea  este scrisa pe bucati de gheata si oriunde te uiti esti inconjurat de sculpturi de gheata reprezentand asa numitele elksuri, nave vikinge, adevarate case cu mobilier in totalitate sculptat in gheata. Se vorbeste despre un soldat viking cu numele de Halvdan care in timpul vizitei la moscheea Sofia a zgariat pe una dintre coloane un blestem stravechi. Se vede treaba ca desenele cu grafitti nu sunt nici pe de parte un obicei modern.

muzee din Istanbul
Nave de vikingi si alte minunatii in surprinzatorul muzeu de gheata

Dupa ce inaintezi printre peretii de gheata si treci pe sub cateva arcade ajungi in urmatoarea sectiune a muzeului in care vei gasi si mai multe sculpturi dar si un extraordinar candelabru. Dai nas in nas apoi cu un bar de gheata la care ti se ofera o bautura vitaminizanta, evident servita intr-o cupa de gheata. Iata de ce aveai nevoie de manusi. In lipsa lor degetele ti s-ar fi lipit practic de vas.

Magie – acesta este cuvantul care caracterizeaza cel mai bine aceasta vizita intr-un inedit muzeu. Lumina este difuza in culori si umbre diferite care accentueaza si mai mult sclipirile peretilor de gheata. Odata ce iesi din aceste incaperi si iti dai jos haina de protectie, nu rata magazinul muzeului. Vei gasi aici reproduse in sticla o parte dintre sculpturile pe care tocmai le-ai vazut realizate in gheata.

Si daca tot te afli intr-un mall iti mai poti acorda cateva ore pentru a rataci printre magazinele outlet de aici.

Cum ajungi: E usor sa ajungi la muzeul de gheata. Poti pur si simplu sa iei metroul din statia Aksaray in directia aeroportului. Coboara la statia numita Bayrampasha. Vei intalni si foarte multe indicatoare catre Forumul de la Istanbul, aflat in imediata vecinatate. Urca la suprafata cu scara rulanta si ai ajuns la muzeu. E bine sa nu uitati aceasta linie de metrou caci, precum spuneam, ea duce atat la aeroport cat si la statia centrala de autobuz.

Program: Muzeul de Gheata este deschis zilnic intre orele 10.00 si 22.00

Muzeul jucariilor din Istanbul

Cu totii ramanem in suflet niste copii, indiferent ce varsta am avea. Asa ca o vizita la muzeul jucariilor nu trebuie ratata. Este situat in districtul rezidential Goztepe din partea asiatica a Istanbului.

muzeul jucariilor istanbul
Foto: Wikipedia

Pe la 1800 foarte multe case din Istanbul erau cosntruite din lemn. Incendiile, cutremurele si neglijenta oamenilor au facut ca multe dintre ele sa fie distruse. Asa ca este un adevarat privilegiu sa descoperi o casa din acea perioada care a supravietuit si s-a pastrat in forma initiala. Muzeul Jucariilor se gaseste intr-o astfel de casa.

Vopsit in alb si decorat in lumini de basm, muzeul jucariilor este creatia scriitorului si poetului turc, extrem de premiat, Sunay Akin, a carui colectie particulara de 4000 de jucarii adunate din toata lumea a fost expusa in toate cele patru etaje ale cladirii. Intrarea te va costa in jur de 2 euro, dar odata intrat te vei simti din nou copil.

Vei vedea cam 20 de case diferite pentru papusi, replici ale unor magazine, camere de spital, ateliere sau camere de zi. Toate iti vor acapara privirea si mintea. Te vei bucura, de asemenea, cand vei vedea papusi fabuloase, ursuleti de plus, instrumente muzicale dar si nave spatiale. Nici un coltisor nu a ramas neocupat.

muzee din Istanbul
Si adultii sunt fascinati de ceea ce vad in Muzeul Jucariilor

Cand ai terminat de vizitat muzeul nu te grabi sa te intorci la hotel. Fa o plimbare pe strazile din imprejurimi pentru a simti linistea unui cartier rezidential. Vei fi uimit cat de diferita este viata aici prin comparatie cu agitatia din centrul turistic al orasului.

Cum ajungi: Vizita la muzeul jucariilor este si un bun prilej pentru o plimbare cu feribotul pe Bosfor. Directia pe care trebuie sa o urmezi este catre Eminonu si podul Galata. Ia feribotul cartre Kadiroy, in partea asiatica. Daca ai timp, asigura-te ca iei un feribot care se opreste si in statia de tren Haydarpasha. Coboara si nu rata ocazia de a admira stilul art deco in care a fost construita aceasta statie, locul de unde, la un moment dat plecau toate trenurile spre Bagdad si mai departe.

De aici va trebui sa cumperi un nou bilet pentru feribot si sa te indrepti spre Kartal. Coboara la statia Goztepe. Odata ce ai iesit din statie, traverseaza si coboara direct in fata, pe strada Tanzimal. Imediat dupa curba, pe partea stanga este strada Dr. Zeki Zeren. Muzeu se gaseste exact la capatul acestei strazi.

Program: De marti pana duminica de la 10.30 la 17.30. lunea este inchis

Muzeul Sadberk Hanim

In cel mai nordic district al Istanbulului, Sariyer, se gaseste un muzeu privat in care, daca esti un pasionat al traditiilor, vei gasi cele mai impresionante colectii de haine autentice turcesti. Sariyer se afla pe malul Bosforului, foarte aproape de Marea Neagra, fiind o suburbie extrem de la moda si foarte scumpa, faimoasa pentru pietele cu peste proaspat si numeroasele restaurante cu specific marin. Mai mult, muzeul este gazduit, ca si precedentul, de una dintre acele case traditionale de lemn, locuite candva de sultani sau alti nobili.

Sadberk Hanim
Muzeul Sadberk Hanim / Foto: howtoistanbul.com

Data fiind distanta mare pana la muzeu, din centru cel putin, ar fi indicat sa iti rezervi o zi intreaga pentru aceasta experienta. Asa te vei bucura relaxat de privelistile superbe pe care ti le ofera chiar si drumul pana acolo. Din statia Kabatas poti lua autobuzul pe care scrie chiar Sariyer, ocupa un loc la geam si bucura-te de privelistea palatului Dolmabasce, a palatului Ciragan sau a pietei si cheilor din Besiktas.

De-a lungul coastei vei admira multe satucuri pescaresti, barci simple sau iahturi luxoase. Odata ce te dai jos din autobuz nu vei avea nici o problema sa gasesti cartierul. Pentru siguranta il poti ruga pe sofer sa-ti arate directia in care sa o iei.
Una dintre cele mai bogate familii din Turcia, familia Koc a cumparat in 1950 acest palat. L-au restaurat si l-au folosit ca resedinta de vara pana in momentul in care au decis sa o transforme in muzeu si sa il deschida publicului vizitator.

Membrii familiei Koc au fost cunoscuti si pasionati colectionari de arta otomana, in special haine autentice purtate candva de burghezia prospera. Muzeul este o adevarata comoara si multi considera ca intrece cu mult exponatele de la muzeul Topkapi.

muzee din Istanbul
Arta otomana la Muzeul Sadberk Hanim

Explorarea acestui loc este in sine un adevarat festin. Casa are patru niveluri, este realizata in totalitate din lemn, peretii sunt pictati iar incaperile sunt decorate cu mobila, picturile si candelabrele originale. O plimbare prin aceste camere iti va oferi o perspectiva unica asupra timpurilor trecute.

In plus fata de cladirea initiala, familia Koc a mai achizitionatat si cateva camarute darapanate de langa, locuri in care astazi se gasesc artefacte din diferite colectii de arta din epoca de bronz sau din perioadele bizantina, greaca sau romana. Cel putin 30 de articole de imbracamine sunt expuse spre admiratia turistilor, de la vesminte datand din anii 1500 la rochii de mireasa din secolul XX. Colorate puternic sau pastel, brodate cu aur sau argint, incrustate cu perle sau pietre pretioase – toate atrag si spun povestea vremurilor din care provin.

Sadberk Hanim
Foto: encyclopedia.vkv.org.tr

Vei gasi aici, de asemenea, reproducerea unei camere de nasteri si a uneia in care se faceau circumciziile. Vei putea citi si explicatiile de rigoare si vei admira toate obiectele legate de aceste doua evenimente importante din viata unui musulman. Din pacate, nu ai voie sa faci poze in interiorul muzeului, dar poti examina de aproape exponatele si astfel vei inregistra pe retina toate imaginile unice de aici. Un atuu al acestui muzeu este faptul ca nefiind foarte cunoscut nu te vei inghesui cu alte sute de turisti dornici sa vada si ei exponatele.

Cum ajungi: Poti lua tramvaiul T 1) catre Kabatas. Coboara, traverseaza strada, mergi in jos spre dig si apoi cauta statia autobuzului 25E, catre Sariyer. Coboara la Buyukedere, muzeul se afla pe partea stanga.
Te poti intoarce pe aceeasi ruta sau cu feribotul de la Sariyer Pier catre Besiktas. Nu trec foarte des, asa ca nu uita sa te uiti din timp pe orar.

Program: Muzeul este deschis in fiecare zi intre orele 10.00 si 17.30, cu exceptia zilei de miercuri cand este inchis. Evita insa sa il vizitezi in weekend. Atunci districtul Sariyer si restaurantele din zona sunt extrem de populate asa ca traficul este aglomerat.
Pentru o experienta unica speciala, care combina lectiile de istorie cu cele de cultura din muzee si cu cele de geografie, mergi prin suburbiile Istanbului si de-a lungul coastei. Nu te teme sa folosesti transportul in comun. E mult mai ieftin decat autocarele de City Tour si mult mai simplu de ajuns.

Citeste si: Istanbul – cum sa ai un sejur perfect pe malurile Bosforului

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

2 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • ” Prima sectiune este dedicata istoriei debarcarii vikingilor in Istanbul, in anul 880. Povestea este scrisa pe bucati de gheata si oriunde te uiti esti inconjurat de sculpturi de gheata reprezentand asa numitele elksuri, nave vikinge, adevarate case cu mobilier in totalitate sculptat in gheata. Se vorbeste despre un soldat viking cu numele de Halvdan care in timpul vizitei la moscheea Sofia a zgariat pe una dintre coloane un blestem stravechi. ”

    Un mic amanunt: IN TIMPUL DEBARCARII VIKINGILOR IN ISTANBUL, CLADIREA CARE ESTE ASTAZI MUZEUL SF. SOFIA, NU ERA MOSCHEE CI BISERICA CRESTINA. A DEVENIT MOSCHEE DUPA 1453 AD.

    In rest prezentarea si comentariile sunt foarte frumoase. Multumim.
    Ramona Rorvik

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!