Shashlik
Foto: Yelena Yemchuk
Retetele lumii

Retetele lumii: Shashlik (Uzbekistan)

Shashlik sau shashlyk , este felul de baza al unui picnic autentic in oricare dintre tarile foste sovietice. Carnea de miel suculenta este marinata simplu, apoi taiata bucatele si trasa in frigare pentru ca apoi sa se aseze la prajit pe un gratar instalat afara si lasata sa se patrunda bine. Denumirea vine de la cuvantul turcesc “shish”, parte a substantivului compus shish kebab. In Georgia, acelasi fel de mancare se numeste “mtsvadi”. Vorbim despre niste frigarui, dar nu despre orice fel de frigarui.

Shashlik
Foto: Valentyn Semenov

Reteta Shashlik pentru 4/6 persoane

Ingrediente:

  • Pulpe sau piept de miel desosate, taiata bucatele
  • 1 ceapa taiata subtire
  • Sare si piper dupa gust
  • Zeama de la 2 lamai
  • 3 linguri de ulei

Mod de preparare Shashlik:

  1. amesteca bine carnea impreuna cu ceapa, sarea, piperul si zeama de lamaie intr-un vas larg. Acopera bolul si lasa-l la marinat, in frigider, timp de 2 ore. Daca ai timp, poti sa il lasi chiar o noapte intreaga
  2. taie carnea bucatele si infige-o in frigare, lasand-o la temperatura camerei pana cand va fi gata focul
  3. frigaruile trebuie asezate atunci cand focul este intetit, pentru a se perpeli. Trebuie intoarse des de pe o parte pe alta si lasate pana cand nu mai iese zeama din ele
  4. frigaruile de miel se pot servi alaturi de o salata de legume, cu paine de secara si stinse cu votca sau cu un vin fin georgian.

Alte variante de Shashlik

Shashlik
Foto: Mykola Lunov

Frigarui de legume: Shashlik se mananca deseori impreuna cu frigarui de legume coapte, formate din rosii cherry, ciuperci, bucati de ardei gras si bucati de ceapa condimentate cu piper alb sau negru. Stoarce deasupra legumele lamaie si mai pune un pic de ulei de masline sau ceva din zeama in care ai marinat mielul. Frigaruile se lasa la copt mai mult sau mai putin, in functie de preferintele fiecaruia.

Desi Shashlik este un fel de mancare din miel, daca nu iti place gustul, poti incerca si cu care de vita, porc sau pui

In loc de zeama de lamaie, unii bucatari folosesc otet sau vin alb sec. iar altii exclude cu totul orice forma de zeama acida.

Citeste si: Retetele lumii – Moqueca (Brazilia)

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Eu eram convinsa ca noi din Turcia furasem ideea, ca am vazut ca e un soi de gratar raspandit la noi in Balcani, in special in tarile ce au fost influentate de otomani. 😉

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!