Garides me feta (creveti la cuptor cu rosii si branza feta) este o mancare populara in tavernele grecesti, unde se serveste de obicei intr-un vas din ceramica. Garides me feta mai este cunoscut și sub numele de garides sakanaki.
Ingrediente pentru 4-6 portii de Garides me feta
Creveti, decojiti si curatati – aproximativ 1 kg
Suc de lamaie – 2 lingurite
Ulei de masline – 3 lingurite
6-8 cepe verzi, maruntite
2-3 catei de usturoi, maruntiti
1/3 cana cu vin alb
3 cani rosii decojite, curatate si taiate
2-3 lingurite patrunjel tocat
Sare si piper dupa gust
1/3 cana cu branza feta, faramitata
Mod de preparare Garides me feta
- Incalzeste cuptorul la 200º. Intr-un vas mare, termorezistent, amesteca crevetii cu sucul de lamaie si lasa-l deoparte sa se marineze.
- Incalzeste uleiul intr-o tigaie sau o craticioara, la foc mediu. Adauga ceapa verde si usturoiul si amesteca timp de 1 minut. Adauga vinul alb si fierbe la foc scazut pentru ca lichidul sa se reduca la jumatate. Apoi amesteca cu rosiile, patrunjelul, sarea si piperul. Fierbe totul la foc mic timp de inca 20-30 minute.
- Pune jumatate de cana cu sos pe fundul unui vas rezistent la temperaturi inalte. In vasul respectiv, repartizeaza uniform un strat de creveti. Imprastie restul sosului peste creveti si presara deasupra branza feta.
- Aseaza vasul, neacoperit, in cuptorul incalzit in prealabil si coace totul pana se patrund crevetii, timp de 15-20 minute. Serveste totul fierbinte, cu paine.
Variatiuni pe aceeasi tema
- Inlocuieste vinul alb cu ouzo sau vin grecesc tare.
- Foloseste busuioc sau marar in loc de patrunjel, sau o combinative din toate aceste verdeturi.
- Daca vrei, poti adauga un bulb de fenicul taiat subtire, impreuna cu ceapa verde si usturoiul.
Add Comment