efectele diferentei de fus orar
Foto: frantic00
Cum sa

Cum sa combati efectele diferentei de fus orar

Imagineaza-ti o calatorie pana in Noua Caledonie, aflata la peste 20.000 kilometri distanta de Bucuresti si la 10 ore diferenta de fus orar. In astfel de situatii ai nevoie de cel putin trei zile pentru a-ti reveni in urma zborului de 24 de ore si a efectelor sale. Multi sunt traumatizati de zborurile pe distante lungi si invata sa lupte cu efectele acestora. Iata cateva sfaturi despre cum sa combati efectele diferentei de fus orar:

Jet lag, care in termeni medicali este cunoscuta ca fiind o “desincronizare”, este o stare fiziologica, consecinta a alterarii ritmurilor circadiene. Aceasta apare in urma zborurilor pe distante lungi, care traverseaza un meridian (de la est la vest sau de la vest la est), sau a zborului cu un avion cu reactie (Wikipedia).

Potriveste-ti ceasul dupa ora de la destinatie

ceasuri jetlag efectele diferentei de fus orar
Foto: Enzenberg

Efectele zborurilor pe distante lungi sunt in mare masura influentate de mintea ta. Daca iti potrivesti din timp ceasul dupa ora de la destinatie, asta va ajuta ca organismul tau sa se adapteze la noul program. In plus, evita sa te gandesti la chestii de genul : e 3 dimineata la mine, ar trebui sa dorm acum. Este un gand inutil si chiar daca nu esti obosit, te vei simti astfel. Mintea exercita un control perfect asupra trupului tau.

A dormi sau a nu dormi in avion

Zboara noaptea daca mergi de la est la vest si incearca sa dormi cat de mult poti. Asteapta pana se serveste prima masa si odata terminata, baga-te la somn: masca pe ochi, dopuri in urechi sau casti cu muzica clasica si patura pe tine. Nu e o imagine foarte sexy, dar ajuta. Asta nu va fi niciodata odihna adevarata, dar e mai bine decat deloc si ar trebui sa fie de ajuns pentru ziua urmatoare. Este numai o problema de timp pana cand iti vei reveni, dupa ce ajungi dimineata la destinatie.

Cand mergi de la vest la est, incearca sa gasesti un zbor dimineata devreme, pentru a ajunge in timpul zilei la destinatie. Mergi la culcare devreme cu o seara inainte si nu dormi in timpul zborului. Ocupa-ti timpul cu sistemul multimedia, cu mesele servite in avion si cu noii prieteni pe care ti-i faci. Odata ce aterizezi, continua-ti activitatea si asteapta noaptea pentru a dormi. Vei resimti astfel mai putin efectele zborului.

Odata ajuns la destinatie… nu dormi!

Indiferent de situatie, nu te culca atunci cand ajungi la destinatie: nu trage un pui de somn, nu te odihni pe plaja, iar imbratisarile care duc la somn in pat sunt interzise cu desavarsire. NU DORMI! Este cea mai importanta regula! Asteapta sa se faca macar 10 seara si apoi te poti baga in pat. Mai jos cateva sfaturi care sa te ajute sa stai treaz :

  • Bea ceai, cafea sau Red Bull. Ceaiul contine mai multa cofeina decat toate celelalte bauturi, dar unii prefera gustul de Red Bull. Iar faptul  ca ani de zile a fost interzis in multe tari ale lumii, il face si mai excitant. (nu mai mult de unul pe zi si niciodata in combinatie cu alcoolul)
  • Intalneste-te cu prieteni sau vorbeste cu oameni noi. E greu sa adormi atunci cand ai pe cineva langa tine care sa-ti vorbeasca si sa astepte raspunsuri din partea ta.
  • Nu te uita la filme. Indiferent cat de bun ar fi, simplul fapt ca stai si te uiti la un ecran, te va face sa adormi.
  • Distreaza-te si bea ceva. La inceput, faptul ca te imbeti te va ajuta sa uiti ca esti obosit. Nu dansa prea mult, incearca in schimb sa agati fete dragute – sau dupa caz, baieti – de la bar. Asta va genera stres (adrenalina), iar excitarea te va tine treaz si poate ai si noroc. De asemenea, ai grija ca efectele alcoolului vor disparea dupa cateva ore si te vei simti de doua ori mai adormit.
  • Evita sexul, sportul si orice activitate fizica care te-ar putea obosi. Jocurile video sunt o buna modalitate de a te distra, evitand orice epuizare fizica.
  • Roaga un prieten sa te loveasca peste fata de fiecare data cand inchizi ochii. Frica este o buna stimulare si in caz ca asta nu e de ajuns, ei bine, si durerea este…
  • Nu uita ca daca adormi intr-un loc sau intr-o pozitie mai ciudata, prietenii tai iti or face poze si le vor posta pe Facebook. S-ar putea sa preferi mai degraba sa fii lovit peste fata.

Asta e doar o lista de lucruri elementare, dar ele te ajuta sa faci fata starii de dupa zborurile lungi. Si daca toate aceste recomandari nu te ajuta, Wikipedia spune ca anumite studii recente indica faptul ca recuperarea este mai rapida, daca iei niste… Viagra in doze mici. Cu siguranta, partenera ta se va bucura! OK, OK, glumim!

Citeste si: Cum să-ți învingi teama de zbor

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!