bus turistic
Foto: Magi_Turmo
Ghiduri turistice Transport

Transportul in Barcelona

Citeste mai jos despre cum sa ajungi si sa te deplasezi in Barcelona, cu orice mijloc de transport iti doresti.

Pe calea aerului

Aeroportul din Barcelona (El Prat) se afla la aproape 10 kilometri in sud-vestul orasului si este deservit de 32 de companii aeriene care transporta pasageri atat pe zboruri interne cat si internationale.

el prat
Aeroportul din Barcelona e aproape de oras, la circa 10 km, si e deservit de numeroase mijloace de transport. Recomandam autobuzul A1

De la aeroport in oras: Exista cateva linii de autobuz care pleaca de la aeroport catre centrul orasului. Airbus (A1) si linia N17 preiau pasagerii de la terminalele A, B, C si Crago, catre centrul orasului, in Plaça de Catalunya. Airbus circula la un interval de 7-15 minute, de la 6 am pana la 1 am, iar pretul unei calatorii este de 4 euro. N17 pleaca catre centru la fiecare 20 de minute de la 10:05 am pana la 5:05 am. Din Plaça de Catalunya, autobuzele circula la interval de 20 minute, intre 11 pm si 5 am.

Directbus pleaca de la aeroport de sapte ori pe zi, intre orele 7:45 si 22:45 si circula pana la statia Sants, Barcelona.

Linia 46 transporta pasagerii pana la Plaza de Espana, din jumatate in jumatate de ore, de la 5:30 pana la 00:45, iar pretul unui bilet este de 1,30 euro.

Mon-Bus leaga Barcelona de alte cateva orase. Autobuzele circula la interval de 1 ora, intre 7:40 si 23:40.

Autocarele Novatel transporta pasagerii pana la Andorra, de cinci ori pe zi, pretul unei calatorii fiind de 31 euro, iar dus-intors, 52 de euro.

Ràpid Aeroport (Alsa) pleaca de la aeroport catre Figueres, Girona, Lleida, Reus, Port Aventura si Tarragona, de cateva ori pe zi, la preturi care variaza intre 12-30 euro.

Taxi: Taxiurile se afla in fata terminalelor A, B si C. Tarifele catre diferite locatii le poti afla aici, in plus e posibil sa ti se perceapa o taxa suplimentara de 1 euro, pentru fiecare bagaj in parte.

Trenul: Trenul suburban Renfe 10, pleaca de la aeroport la interval de 30 de minute, de la ora 6 pana la 22:30. Calatoria dureaza aproximativ 30 de minute si are ca punct final, Barcelona Sants. Pretul unei calatorii este de 2,50 euro

Rent a car: Calatoria cu masina este o idee buna daca ai in plan vizitarea orasului.  Zona are multe privelisti frumoase de oferit, iar inchirierile auto sunt un mijloc sigur de a ajunge unde vrei, la un pret fix. Poti inchiria masina dorita de la companii precum Avis, Europcar, Hertz, National ATESA sau Sol-Mar.

Trenurile interne si internationale vin si pleaca din Barcelona. Gara principala este  Estació Sants, aflata la 2,5 kilometri de Las Ramblas. Trenurile directe care circula noaptea, fac legatura intre Barcelona si alte orase importante din Europa: Paris, Geneva, Lisabona si Milano, precum si cu alte orase din Franta si din Spania. Mai multe informatii despre rutele feroviare, gasesti aici.

Autocarele sunt o alternativa ieftina a trenului, desi nu la fel de confortabile. Estació del Nord, principala statie, se afla la 1,6 kilometri de Las Ramblas, aproape de statia de metrou de la Arcul de Triumf. Mai multe informatii despre toate mijloacele de transport, gasesti aici.

Pe apa

Poti ajunge in Barcelona cu feribotul, trecand prin Insulele Baleare si Italia. Din Baleare exista ambarcatiuni standard, la bordul carora poti beneficia de paturi in cabina, pentru 1-4 persoane si barci de mare viteza, la bordul carora nu ai nevoie sa dormi.

Transportul public

Sistemul extins de transport public face posibila vizitarea acestui oras fara masina. Compania locala de autobuze, tren, tramvai si metrou, TMB, este principala sursa de transport public. Pe site-ul ei afli informatii despre orarul trenurilor, metroului, tramvaielor si autobuzelor, despre abonamentele de calatorie, informatii de mare ajutor in planificarea unui vizite la un muzeu sau vizionarea unui film. Reteaua nationala spaniola de cale ferata (RENFE) ofera aici informatii despre rutele alternative ale trenurilor locale, care fac legatura cu cele mai vizitate locatii turistice din Barcelona.

Metroul

Barcelona are un sistem excelent de transport subteran. Metroul circula aproape in orice colt al orasului (click aici pentru harta mare). Apartine companiei TMB (Transports Metropolitans de Barcelona), care se ocupa si de reteaua de autobuze si companiei FGC (Ferrocarrils de la Generalitat), un sistem partial subteran, partial suprateran de metrou.

Metroul barcelonez – o retea foarte bine dezvoltata

Exista cinci linii numerotate si avand un cod de culori, care pleaca din centrul orasului. Statiile Plaça de Catalunya, Sants si Passeig de Gràcia fac legatura cu trenurile RENFE.

Biletele pentru metrou pot fi cumparate in ziua calatoriei sau dinainte, din statii, de la ghiseu sau de la automat. O calatorie (senzill sau sencillo) costa 1,25 euro. O optiune mai avantajoasa este cartela de tip T-10 care ofera pentru 6,90 euro, 10 calatorii, sau T-Día, valabila timp de 24 de ore pe mijloacele de transport din centrul Barcelonei, care costa 5,25 euro. Abonamentele valabile 2 sau 3 zile costa intre 9,60 – 13,70 euro.

Metroul circula de la 5 am pana la miezul noptii, de duminica pana joi si de la 5 am la 2 am, vinerea si sambata. Desi e tentant sa iei metroul in timp ce faci turul orasului, tine cont de faptul ca statiile sunt aflate la distanta de 5-10 minute una de cealalta; o pereche buna de pantofi este cel mai bun “mijloc de transport” in centrul Barcelonei!

Autobuzele

Autobuzele sunt numeroase, dar mai putin convenabile, intrucat depind de traficul infernal din oras. Majoritatea liniilor opresc la Plaça de Catalunya, iar rutele sunt clar marcate. O linie extrem de utila este Nitbus, care circula de la ora 23 pana la 4 dimineata, autobuzele fiind de culoare galben stralucitor, marcate cu litera ‘N’ si majoritatea pleaca de la Plaça de Catalunya. O calatorie costa 1,25 euro, iar biletul se cumpara direct de la sofer.

bus turistic
Bus Turistic e cel mai bun mijloc de vizitare a orasului, sistemul de tip hop on-hop off permitand un program relaxat

Cea mai convenabila modalitate de a vedea toata Barcelona, mai ales daca nu dispui de mult timp, este Bus Turístic. Autobuzele cu etaj si neacoperite ajung in toate zonele si la obiectivele turistice importante; poti cobori din ele acolo unde doresti, sau iti poti continua calatoria pana la final. Exista doua rute – cea rosie sau Nord, care acopera  L’Eixample si Tibidabo, cu operele principale ale lui Gaudí (inclusiv Sagrada Família) si cea albastra – Sur (Sud) care iti permite sa vezi Orasul Vechi si Montjuïc, ambele trasee fiind insotite de comentarii in mai multe limbi. Punctul principal de imbarcare este Plaça de Catalunya, in fata magazinului El Corte Ingles. Costul este de 18 euro pentru o zi (10 euro pentru copiii intre 4-12 ani) si 21 euro pentru 2 zile (14 euro pentru copiii intre 4-12 ani). Biletele pot fi procurate din autobuz sau de la Biroul de Turism din Plaça de Catalunya. Autobuzele opereaza zilnic de la 9 la 21.30 si nu functioneaza de Craciun sau de Anul Nou.

Taxiurile

Au preturi rezonabile si le intalnesti la tot pasul. Ele au aparate, dar ai grija sa nu confunzi tariful ieftin de zi (Tarif 2, care porneste de la 1,75 euro) cu cel mai scump de dupa ora 20 (Tarif 1, incepand de la 1,85 euro). Lista preturilor si a altor taxe este afisata prin lege pe geamul din spate al masinii. Asigura-te ca aparatul a fost pornit in momentul inceperii calatoriei. Daca vrei sa comanzi un taxi, la momentul respectiv sau a doua zi, poti suna la Institut Metropolità del Taxi, la numarul de telefon 93-223-51-51.

taxi barcelona
In Barcelona, taxiurile au culorile negru-gaben

Altele

Un mijloc de transport care castiga tot mai mult teren este bicicleta. Exista trasee marcate pentru biciclisti si cateva firme care inchiriaza astfel de vehicule pe doua roti, printre care Un Coxte Menys, Esparteria 3 si Biciclot. Prin lege, nu esti obligat sa porti casca.

barcelona biciclete
Foto: rabbit75_cav

La un anumit punct al calatoriei tale vei dori sa urci pe muntele Tibidabo, pentru privelistea si parcul de distractii pe care le vei intalni acolo. Un tramvai vechi de un secol, numit Tramvía Blau (Tramvaiul albastru) pleaca din Plaça Kennedy catre baza funicularului catre Tibidabo. Circula zilnic intre orele 10-20, de la mijlocul lunii iunie, pana la mijlocul lunii septembrie si de la 10-18, in weekenduri, tot restul anului.

tramvaiul albastru
Ia tramvaiul albastru catre Tibidabo!

La capatul drumului cu tramvaiul, poti lua funicularul pentru a ajunge in varf, la 503 m altitudine, pentru o priveliste cu adevarat impresionanta a orasului Barcelona. Funicularul opereaza numai atunci cand parcul de distractii din Tibidabo este deschis. Orarul de functionare este influentat de anotimp si de vreme. Ca si regula, funicularul incepe sa opereze cu 20 de minute inainte de deschiderea parcului de distractii, apoi din 30 in 30 de minute. In timpul orelor de varf, circula la interval de 15 minute. Pretul unei calatorii este de 2,10 euro, iar dus-intors, 3,10 euro.

Tibibus pleaca din Plaça de Catalunya, din centrul orasului, catre Tibidabo, la anumite momente, din nou, in functie de cand este deschis parcul de distractii. O calatorie costa 2,10 euro.

Cel mai nou mijloc de transport din Barcelona este alunecosul si confortabilul Tramvía Baix, un tramvai modern care deserveste in principal suburbiile orasului. Este foarte la indemana pentru a ajunge la Diagonal si la Palau de Pedralbes si il poti lua din Plaça Francesc Macià.

Automobilul

Masina iti ofera cea mai buna flexibilitate atunci cand calatoresti, chiar daca faci doar excursii de o zi din Barcelona. Nu-ti face insa planuri sa conduci in Barcelona; traficul e foarte aglomerat, parcarea stradala este un cosmar, iar un garaj sau un loc de parcare sunt foarte scumpe. Teoretic, ora de varf este de luni pana sambata de la 8 la 10 si de la 16 la 19.30. In realitate insa, este tot timpul aglomerat.

Pe de alta parte, daca ajungi ca turist in regiunea Catalonia, masina este utila numai daca vrei cu adevarat sa te abati de la calea batatorita –  altfel, autobuzele si trenul te duc in toate punctele principale de interes, precum Tarragona, Montserrat, Girona si Costa Brava si reprezinta mijloace de transport extrem de eficiente si economice.

Citeste aici Ghidul complet Barcelona!

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!