Gazpacho, faimoasa supa din regiunea Andaluziei aflata in sudul Spaniei, reprezinta o gustare extrem de racoritoare pentru zilele fierbinti de vara. Aceasta salata “care se bea”, se prepara inca de pe vremea romanilor si, initial, consta doar dintr-un amestec de paine, usturoi, ulei si apa, asezonate cu otet sau suc de struguri acri (verjus). Era considerata mancarea oamenilor saraci. Descoperirea Noii Lumi i-a adaugat in plus rosiile si ardeii.
Ingrediente pentru 4-6 portii de gazpacho:
- 2 castraveti curatati de coaja si de seminte si taiati cubulete
- 1 ardei / gogosar taiat
- 1 ceapa taiata
- 2-3 catei de usturoi
- 700-900 grame rosii taiate cubulete
- 1 cana cu apa sau suc de rosii
- 1 sfert cana vin rosu sau otet de vin
- ½ sau 1 cana pesmet
- 1/3 dintr-o cana cu ulei de masline
- sare si piper dupa gust
Mod de preparare gazpacho:
Separat, paseaza cu ajutorul robotului de bucatarie sau a unui blender, castravetii, gogosarul, ceapa si usturoiul. Strecoara amestecul cu ajutorul unei site, intr-un castron mare. Adauga rosiile in robotul de bucatarie sau in blender si paseaza-le. Strecoara prin sita in castronul in care se afla piureul deja pregatit. Amesteca cu apa sau cu suc de rosii, impreuna cu pesmetul si uleiul de masline. Adauga sare si piper. Lasa amestecul sa se raceasca timp de 1-2 ore. Serveste intr-un castron cu orice fel de garnitura doresti.
Variatiuni de gazpacho:
Exista sute de feluri de gazpacho. Pentru gazpacho rosu se folosesc drept baza, rosiile. Gazpacho verde elimina rosiile si adauga in loc verdeturi tocate, precum busuioc, menta sau patrunjel. Gazpacho alb nu are in compozitie nici rosii, nici verdeata, dar este ingrosat cu migdale sau seminte de pin si uneori struguri. O faimoasa versiune alba, cunoscuta sub numele de ‘ajo blanco’, contine migdale, usturoi, crutoane, otet, ulei de masline si sare.
Garnituri: Pentru garnitura, opreste niste castravete, ceapa si ardei sau gogosar. Taie legumele marunt si serveste-le in castroane separate, pentru ca oaspetii sa-si puna cantitatea pe care o doresc. Alte garnituri des intalnite sunt crutoanele, ouale si sunca.
Daca iti place mai mult asa, pastreaza amestecul de castravete si ardei compact si elimina etapa strecurarii. Rosiile trebuie insa oricum trecute prin sita, pentru a elimina toate semintele.
Amesteca si cuburi de gheata inainte de a servi gazpacho, pentru a pastra supa bine racita.
Amesteca creveti, raci, scoici sau crabi, pentru a face gazpacho din fructe de mare.
Mentiuni:
Taranii andaluzieni piseaza ingredientele intr-un vas, pana obtin o pasta moale. Apoi supa se pastreaza in castroane din lut si se serveste atunci cand se doreste in timpul zilei. In zilele noastre, spaniolii moderni folosesc un blender.
Unii considera gazpacho a fi mai bun, dupa ce a fost lasat sa se aseze timp de 3-4 zile.
Citeste si: Retetele lumii – Torta Rustica (Italia)
Add Comment