Africa

Parcurile nationale din Tanzania (P)

Cunoscutul explorator scoțian David Livingstone a fost primul care avea să descopere întinderile centrafircane, la mijlocul sec 17. De atunci, milioane de oameni au fost captivați de romantismul explorării Africii. Fiind unul din puținele locuri de pe terra, unde animalele sălbatice mai pot fi văzute în habitatele lor natural neatinse, decizia de a pleca într-un safari african este mai ușor de luat ca niciodată. Din fericire, cu toate că vremea a trecut, atracția, frumusețea și misterul Africii au rămas încă intacte.

În această era a călătoriilor, când este din ce în ce mai la modă să ajungi în locuri cât mai îndepărtate și exotice, un safari în Africa îi permite spiritului tău de aventură să iasă cu adevărat în prim plan. Acesta este concediul de vis, cel din care te vei întoarce cu povestiri incitante și amintiri pe care le vei prețui o viață întreagă. Foarte puține alte destinații captează imaginația în aceeași măsură precum aceasta, permițându-ți să-ți redescoperi, și apoi să te lași în seama instinctului tău, înnăbușit de civilizație, de a descoperi și a explora.

Un safari în apropierea masivului Kilimanjaro ar putea fi exact ceea ce medicul ți-ar recomanda să faci, după un urcuș solicitant. Datorită faptului că locurile Tanzaniei sunt, într-adevăr, pe căt de diversificate pe atât de frumoase, mulți din cei care urcă pe Kilimanjaro aleg sa-și prelungească concediul și să continue explorarea incredibilelor parcuri naționale ale țării. Ca o curiozitate, în dialectul local Kiswahili, cuvântul “safari” înseamnă, “călătorie”. Și într-adevăr, nicio călătorie întreprinsă în interiorul granițelor Tanzaniei nu prea are șanse de a fi vreodată uitată, nici măcar de către cei mai umblați călători.

Pentru început, parcurile naționale din Tanzania sunt considerate de către iubitorii naturii ca fiind probabil cele mai frumoase din lume. Turme de zebre, antilope Gnu și alte copitate cutreieră cu milioanele câmpiile vălurite, în timp ce feline mari, precum leopardul, leul și ghepardul, observă cireadele din camuflajul ierbii înalte. Parcul Național Lake Manyara este renumit pentru abundența de flamingo roz și pentru leii săi, care obișnuiesc să se cațere în copaci, în timp ce vestitul crater Ngorongoro găzduiește, printre multe alte specii, rinocerul negru și elefantul African. Craterul Ngorongoro a fost declarant, în 1978, ca făcând parte din patrimonial mondial UNESCO, unii considerându-l chiar cea de-a opta minune a lumii.

Un safari prin Parcul Național Serengeti, în perioada marii migrații, vă va da ocazia unică să fiți martorii unui fenomen natural spectaculos: migrația a milioane de antilope Gnu și zebre.

Toate parcurile naționale sunt ușor accesibile din orașul Arusha, cunoscut dealtfel și drept capitală mondială a safariului. Așadar, Safari njema! Cu alte cuvinte: Călătorie plăcută!

SAFARI ÎN TANZANIA

Programele noastre de safari sunt concepute pentru a garanta  observarea a cât mai multor animale. Destinațiile alese sunt cele mai adecvate pentru a facilita întâlnirea cu cei “5 mari”: elefantul, leul, bivolul, leopardul și rinocerul. În plus, parcurile naționale din Tanzania sunt considerate ca fiind cele mai frumoase din lume. Detalii pe www.1001adventures.ro.

SERENGETI

Ecosistemul Serengeti se află în nordul Tanzaniei (circuitul de nord) și se întinde până în sud-vestul Keniei. Cuprinde o arie de circa 30,000 km2.

În Serengeti se desfășoară cea mai mare migrație de mamifere din lume, care reprezintă una din cele zece minuni ale naturii.

În aceeași perioadă a fiecărui an, migrația copitatelor începe din arealul Ngorongoro, în sudul câmpiilor Serengeti. Fenomenul natural este determinat de căutarea hranei. În perioada cuprinsă între ianuarie și martie începe sezonul de fătare. Atunci, după sezonul ploios, există iarbă din belșug pentru cele 500.000 de zebre ce merg înaintea celor 1,8 milioane de antilope Gnu, precum și a celorlalte 100.000 de alte specii de antilope.

Februarie marchează startul marii migrații, chiar înainte de începerea marelui sezon ploios, când mamiferele își petrec tot timpul păscând. Acum, pe parcursul a 2-3 săptămâni, ele dau naștere la aproximativ 500.000 de pui, un proces ce începe brusc și este remarcabil de bine sincronizat.

În octombrie, aproape 2 milioane de ierbivore călătoresc dinspre dealurile din nord către câmpiile din sud, traversând râul Mara, în căutarea ploii. Apoi, în aprilie, se reîntorc în nord ocolind prin vest, traversând din nou râul Mara. Acest fenomen poartă numele de migrație circulară.

Arealul de Conservare NGORONGORO (NCA)

face parte din patrimoniul mondial al UNESCO. Este situat la 180 km vest de Arusha, Tanzania. Elementul principal al arealului este craterul Ngorongoro, o căldare vulcanică de mari dimensiuni, neîntreruptă și  niciodată inundată. Craterul s-a format atunci când un vulcan gigantic a erupt și s-a prăbușit, acum circa două sau trei milioane de ani. Craterul are o adâncime de 610 m, iar baza se întinde pe aproximativ 260 km2. Conform estimărilor, înălțimea inițială a vulcanului se situa între 4500 – 5800 metri.

Craterul, un soi de “cușcă naturală”, din care animalele nu pot pleca, găzduiește în permanențâ în jur de 25.000 de animale mari, în principal copitate, dar și – se presupune – cea mai densă populație de prădătoare din Africa. Printre animalele mari din crater se numără rinocerii negri, ai căror număr a scăzut la 14, de la 108 câți erau în 1965, precum și hipopotamul, foarte neobișnuit în această regiune. Și alte copitate trăiesc aici: antilopa Gnu (estimare 1994: 7,000), zebra (4,000), alte specii de antilope și gazele(3,000).

Craterul are cea mai densă populație de lei, în număr de 62 în 2001. La marginea craterului trăiesc leoparzi, elefanți – 42 în 1987 însă doar 29 în 1992 – antilope reedbuck, și bivoli (4,000 în 1994).

Parcul National LAKE MANYARA

este un parc în zona Arusha. Suprafața parcului este reprezentată de o fâșie îngustă de teren, situată între Ruptura Gregory (Gregory Rift) la vest și lacul Manyara, un lac alcalin, la est.

Parcul constă din 330 km2 de pământ arid, suprafețe împădurite și un lac ce ocupă circa 200 km2 dion suprafață în sezonul ploios, dar este aproape inexistent în sezonul secetos.

Parcul Național Lake Manyara este cunoscut pentru numărul mare de flamingo roz, care trăiesc pe lac. În sezonul ploios, ei stau pe marginile lacului cu miile, nefiind însă prea prezenți în perioada secetoasă.

În parc trăiesc și peste 400 de specii de păsări, multe dintre acestea fiind locuitori permanenți. Datorită acestora, Lake Manyara este o destinație favorită și printre iubitorii de păsări. Vizitatorii pot observa peste 100 de specii într-o singură zi,  în orice perioadă a anului.

Leoparzi, lei, elefanți, maimuțe, gazele, hipopotami, girafe, impala, zebre și multe alte animale trăiesc în parc, iar multe dintre acesta pot fi văzute pe tot parcursul anului. Aici vizitatorii pot observa bine hipopotamul, de la o distanță totuși sigură. În parcul Lake Manyara, atunci când nu vânează, leoparzii și leii stau cocoțați în copaci, la odihnă.

Parcul National TARANGIRE

Tarangire este, raportat la dimensiune, al șaselea parc național din Tanzania. Numele parcului provine de la râul Tarangire, care străbate parcul, fiind și singura sursă de apă pentru animalele sălbatice, pe perioada secetoasă. În sezonul  secetos, mii de animale migrează către Tarangire dinspre Parcul Național Manyara.

Parcul este situat la sud-est de lacul Manyara, acoperind o suprafață de aproximativ 2,850 km2. Peisajul și vegetația sunt incredibil de diversificate, un mix ce nu poate fi găsit nicăieri altundeva în circuitul de nord. Colinele și dealurile sunt presărate de o multitudine de arbori Baobab, pădure deasă și ierburi înalte.

Parcul este vestit pentru numărul impresionant de elefanți, arbori Baobab și leii care se cațără în copaci. Vizitatorii se pot aștepta să mai vadă zebre, antilope, gazele,  impala, girafe, babuini și alte maimuțe etc. Și pentru ornitologi, acest parc este raiul pe pământ. Aici trăiesc peste 550 de specii diferite de păsări.

Parcul este vestit și pentru imensele mușuroaie de termite, pe care le întâlnim la tot pasul. Cele care sunt părăsite de furnici, sunt adeseori transformate în casă de către mangustele pitice.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!