Destinatii

Opt idei turistice pentru carcotasi

Toti am trecut prin asta: am topait incolo si incoace intr-un autocar, inghesuiti intr-un scaun, peisajele trecand pe langa noi cu viteza. Incerci sa faci poze, dar sfarsesti prin a capta numai reflexia propriei tale imagini in fereastra autocarului. Incerci sa stai treaz, dar  ritmul drumului iti toceste la maxim creierul. Vrei sa te alegi totusi cu ceva bun din treaba asta, dar e imposibil – ceilalti pasageri nu se vor opri din sforait, inghiontit, trancanit si smiorcait.

Da vina pe circuit, nu pe tine. Pur si simplu, nu-ti gasesti locul intr-un autocar sau in mijlocul unei turme. Tu esti un explorator, nu un animal.

Pentru a gasi un circuit care sa ridice rutina vizitelor turistice la rangul unei aventuri monumentale, pune mana pe o lopata virtuala si incepe sa sapi. Incepe cu site-urile agentiilor de turism; ideile nastrusnice stau la panda, ascunse printre informatii conventionale. De exemplu, in categoria “Dormind in paie” MySwitzerland.com listeaza o calatorie pe magari si o petrecere in pijamale intr-o capita de fan, langa Kerns. VisitBerlin.de isi reprezinta orasele la moda, prin tururi cu scuterul electric sau circuite gastronomice. Plimbaretii creativi vor citi cu atentie ShawGuides.com, ale carui listari sunt inclinate spre arta si inteligenta. Iar cei mai cutezatori vor alege BootsnAll.com, care aduna la un loc experiente pline de adrenalina (scufundari alaturi de marele rechin alb, in Africa de Sud, de exemplu).

Nu strica sa intri si pe bloguri. In natura omului sta ca el sa impartaseasca si altora experientele sale de neuitat. UKCuriosityBlog.com. de exemplu, ajunge acolo unde putini indraznesc – Turul istoric al toaletelor din York sau Turul canalelor din Brighton. Iar daca vrei un blog cu adevarat cool din Romania, citeste Imperator Travel.

In cele ce urmeaza, o lista cu opt propuneri turistice care se abat de la aglomeratie si o iau in directii neasteptate si totodata intrigante.

Plimba-te pe Marele Zid Chinezesc

marele zid chinezesc
Foto: kirych

China, a treia tara cea mai vizitata din lume, dupa Franta si SUA, este taramul dragonilor si al circuitelor organizate pentru grupuri. Dar poti evita toate astea, hoinarind de-a lungul Marelui Zid Chinezesc, care se intinde pe mii de kilometri. Participand la Turul Marelui Zid, petrece-ti ziua punand piciorul pe fiecare piatra a oricareia dintre cele cinci rute. Sau ia o zi in plus (chiar mai multe) si urmeaza fortificatia antica, una care serpuieste printre munti, lacuri si campuri cu flori.

Vino noaptea si aranjeaza-ti sacul de dormit intr-unul din turnurile de veghe. De sus, singura aglomeratie pe care o vei vedea este cea a stelelor care impanzesc bolta cereasca. Preturile variaza, dar excursia de doua zile de la Gubeikou – Jinshanling – Panlongshan costa 269$ de persoana.

Pedaleaza pe Insula Printului Edward

Prince Edward Island
Prince Edward Island e “tapetata” cu tot felul de atractii

Pentru a explora in intregime Insula Printului Edward din Canada, vei avea nevoie de libertatea de a te opri pe drum cand ai chef, sa zicem pentru o farfurie de stridii in Charlottetown  sau pentru un pui de somn pe nisipurile albe din Insula Panmure. Unul dintre cele mai emancipate mijloace de calatorie este o bicicleta, mai ales cand tour-operatorul e in spatele tau. Compania MacQueen se ocupa de latura mai complicata a circuitelor Supported Independent Cycle.

Ea stabileste itinerariul (care este flexibil), se ocupa de cazare (pensiuni si hanuri), transporta echipamentul si acorda asistenta pe drum. Excursiile care tin intre 5-7 nopti, ofera nenumarate scuze pentru a sari din sa, cum ar fi Farul din East Point, dunele de nisip din Parcul National Greenwich, o ferma de scoici de cultura sau nisipurile “cantatoare” de la Basin Head. Tot ce trebuie tu sa faci este sa pedalezi, sa pedalezi si… sa aluneci la vale. Pretul excursiei porneste de la 1005 dolari canadieni de persoana.

Urmareste o lama in Peru

lama peru
Lamele din Peru abia asteapta sa-si faca noi cunostinte

Aceste specii de animale sunt obisnuite sa care bagaje, nu sa fie calarite precum un ponei. Dar vei dori oricum sa-ti pui picioarele la treaba pe poteca revigoranta dintre Olleros si Chavin de Huantar, un sit arheologic pre-incas, care se afla la aproape 3280 metri altitudine.

In calatoria care dureaza patru zile, organizata de Peru Llama Trek, grupul de excursionisti va merge prin munti, va cobori prin vai si va strabate asezarile rurale. De-a lungul drumului, vei face cunostinta cu cultura andina, de la mancare si muzica pana la obiceiul de a folosi lama drept carute pentru bagaje. Noaptea, mamiferele fara blana vor dormi in hoteluri; celelalte vor ramane afara. La sfarsitul aventurii cu o lungime de peste 35 de kilometri, nu uita sa lasi un bacsis ghidului tau lanos, constand intr-un morcov sau o mana de iarba. Turul costa 380$ de persoana; uneori se organizeaza si tururi mai scurte si mai ieftine.

Fa cumparaturi in Paris

paris shopping
Parisul, printre antichitati si targuri

Singur in Paris, cumparatorul neinstruit se poate trezi la final ca se alege cu o sapca sau cu o traducere proasta a unui roman de Rousseau. Mon dieu! Asa ca cel mai bine este sa apelezi la experti. Antiques Diva & Co ii ajuta pe vizitatori sa-si faca loc prin multitudinea de piete de vechituri si magazine de calitate, pe langa obisnuitele prin partea locului videgreniers (vanzari la mansarda) si brocantes (targuri de antichitati).

Compania este detinuta de o imigranta din America, care a reusit sa vanda o canapea in stil Louis al XV-lea cu de opt ori mai multi bani decat a platit pentru ea. Excursiile care dureaza opt ore sunt conduse de catre stilisti profesionisti si pe masura gusturilor tale, chiar daca e vorba de candelabre care se ridica la valoarea celor din Palatul Versailles. Haine second-hand Chanel sau esarfa frantuzeasca perfecta. Costul acestei aventuri se ridica la 260 euro pentru o persoana, plus 100 euro pentru primul invitat si 50 euro pentru fiecare invitat in plus.

Urmareste notele muzicale in corul gospel din Harlem

harlem
Ti-ai dorit vreodata sa canti gospel?

Canta tare si cu mandrie in corul gospel Harlem, din New York. Harlem Spirituals ating note la fel de inalte, atat in cartierul Sugar Hill, acolo unde s-a nascut legenda muzicii, Duke Ellington, cat si in Cotton Club si Teatrul Apollo, sau in Centrul de Studiu al Culturii Negre din Schomburg. Excursia organizata intr-o zi de miercuri (al carei pret porneste de la 55$) se incheie cu Hour of Power Gospel Service, show-ul muzical al celor de la corul ARC, al caror ajutor se indrepata catre Centrul de reabilitarea al dependentilor de droguri. In zilele de duminica, pune-ti perlele si cea mai eleganta palarie pentru un recital de muzica gospel urmat de o masa care iti hraneste nu numai sufletul!

Navigheaza prin Africa de Sud

cape town
O plimbare prin Table Bay, in Cape Town

Viata in Cape Town se desfasoara in port, asa ca nu sta pe tarm – iesi pe apa. Compania Waterfront Boat organizeaza o mare varietate de excursii maritime, in cadrul carora stai pe apa de dimineata pana seara. Voiajul de 90 de minute de la apusul soarelui, insotit de un pahar optional de sampanie, include o croaziera prin Table Bay, in timpul orei magice a amurgului (atunci cand sfera de foc cade 12 grade sub linia orizontului).

Urca-te la bordul navei Spirit of Victoria, o goeleta lunga de aproape 18 metri, prevazuta cu harpoane, sau la bordul lui Esperance, de aproape 20 de metri si navigheaza pana la fatul Milnerton si Golful Granger, in umbra Muntilor Table. Pentru o calatorie invaluita in mister, lasa-te purtat de vant intr-o croziera care dureaza 90 de minute si care duce catre ‘nicaieri’, care de fapt e un loc foarte special, aflat undeva. Preturile pleaca de la 20$.

Savureaza niste “tapas” in Madrid

tapas
Tapas: mananci si mananci. Mananci!

Intr-un tur tapas prin Madrid, nu te vei opri din mancat pana ce nu iti va fi luata de pe masa si ultima farfurie. Circuitul turistic Walks of Spain (59 de euro / persoana) iti va oferi o seara in care vei calca pragul a patru restaurante si taverne de tip tapas. Oaspetii incearca cel putin 6 platouri mici cu gustari traditionale, cum ar fi amestecuri de fructe de mare la gratar si Migas, un platou creat de pastori, cu resturi de paine veche.

Pentru a-ti potoli setea, ghidul local, membru al Asociatiei Spaniole a Degustatorilor de Vinuri (pozitie de invidiat care ii permite sa deguste sute de vinuri in fiecare an), asociaza mancarea cu cel putin cinci bauturi. Inainte de a te ridica de la masa, ai grija sa nu fi lasat ceva in farfurie, cum ar fi o bucatica de branza mucegaita sau o inghititura de Pedro Ximenez.

Circuitul turistic al copiilor strazii din India

india
Te aventurezi pe strazile din Paharganj?

Tinerii ghizi care se ocupa de turul Salaam Baalak Trust City Walk cunosc pe de rost drumurile Paharganj, doar au crescut pe strazile dure ale orasului New Delhi. In orice caz, cu ajutorul organizatiei non-profit Salaam Balaak Trust, au gasit un adapost si unii dintre ei au avut sansa de a fi instruiti pentru a deveni ghizi. In cadrul circuitului, turistii isi urmeaza ghidul pe stradutele ascunse, de-a lungul carora sunt aliniate magazine, temple sau targuri cu produse din ceramica.

Comentariile ghizilor sunt piperate cu povesti personale despre lupta si supravietuire. Plimbarea se incheie aproape de una dintre cladirile apartinand trustului, care este deschisa pentru vizitatorii interesati de orele scolare si de activitatile copiilor strazii. Pretul de aproximativ 4,50$ ajuta organizatia si contribuie la asigurarea unui viitor mai bun al ghizilor insotitori.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!