Obiceiuri in lume

Obiceiuri sociale in Maroc

Majoritatea marocanilor sunt de religie musulmana si cei mai multi respecta ritualul rugaciunii de cinci ori pe zi. Weekendul pentru marocani este in zilele de joi si vineri si aprope totul are legatura cu vinerea. In timpul Ramadanului strainii nu participa la festinuri dar nu au voie sa manance, sa bea sau sa mestece guma in public.

Familia e sfanta

Onoarea si mandria sunt valorile cele mai de pret ale marocanilor iar demnitatea trebuie sa razbata din intreaga viata a individului dar si ale membrilor familiei lui extinse. Sunt gata sa faca orice pentru a nu-si pierde onoarea. Acesta este motivul pentru care au mare grija sa aiba o reputatie buna in fata oricui. Ei evita “hshuma” – sentimentul de vinovatie ce poate aparea cand stii ca ai facut ceva ce nu trebuia. Asadar, mai bine se abtin de la a face diverse lucruri in public, decat sa riste sa aiba acest sentiment.

Centrul vietii sociale in Maroc il reprezinta familia. Oamenii sunt apropiati de toti membrii familiei, oricat de indepartati in neam ar fi, iar interesul personal este pus dupa cel al familiei. Au un respect deosebit pentru batrani, fapt care se vede si in felul in care isi aleg cuvintele atunci cand se adreseaza acestora sau cand vorbesc despre ei. Pun mare pret pe opiniile celor mai in varsta.

Salutul marocan

Cand se saluta, marocanii dau mana cu persoanele de acelasi sex. Iar daca se stiu deja si se intalnesc, petrec ceva timp discutand despre toti cei pe care ii cunosc. Pentru occidentali, strangerea de mana a unui marocan poate sa nu transmita chiar atat de multa fermitate. Ba mai mult, poate fi considerata un pic cam prea slaba. In momentul in care doua persoane trec de la stadiul de simple cunostinte, la prieteni, se vor saruta pe ambii obraji de fiecare data cand se vor vedea. Cand se intalneste o femeie cu un barbat se pot saluta in doua feluri, ori barbatul face o mica plecaciune, ori femeia ii intinde mana. Daca se intampla sa cunosti un grup de marocani, trebuie sa dai mana cu toti, incepand din dreapta ta. Iar la plecare ai grija sa spui la revedere fiecaruia in parte.

Invitatia la masa

Daca esti invitat in casa unui marocan, nu te duce cu mana goala. Poti alege drept cadou: pateuri, curmale, smochine sau flori. Fiind musulmani, marea majoritatea nu beau alcool, asa ca nu te duce cu vin. Daca sunt si copii in casa, poti alege ceva special pentru ei. asta daca vrei neaparat sa impresionezi. Cadourile nu se desfac cand sunt primite. Imbraca-te conservator dar cu gust si nu uita sa te descalti inainte de a pasi in casa, vei primi cu siguranta o pereche de papuci de unica folosinta.

Fii foarte atent la obiceiurile din timpul mesei, caci sunt extreme de diferite de ale noastre. Mancarea va fi asezata pe o masa rotunda, inalta cam pana la nivelul genunchiului. Ti se va aduce un lighean in care sa te speli pe maini inainte de a manca si ti se va da si un prosop cu care sa te usuci.

Nu te napusti pe mancare. Gazda da tonul. Fie incepe sa manance, fie te va pofti pe tine sa te servesti. Toate castroanele cu mancare sunt asezate pe masa dar trebuie sa mananci din cele aflate in fata ta. Trebuie sa aduni mancarea cu o bucata de paine si sa folosesti numai mana dreapta, stanga este considerata murdara. Stangacii au o problema, dar trebuie sa faca eforturi. Apa este servita in vase obisnuite. Iar la sfarsitul mesei ti se va aduce din nou ligheanul pentru spalatul mainilor.

Citeste si: Obiceiuri sociale si de afaceri in Egipt

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

2 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • buna ziua ,
    vad ca stiti multe chestie despre marocani ,este foarte frumos ce ati scris si aveti dreptate in totul , numai la weekendul .nu este joi si vineri ca cealalti tari arabe ,este sambata si duminica , dar vinerea este ziua mare al saptamanii ,fiecare musulmani trebiue sa mearga la moschea in timpul rugaciune (adohr) adica rugaciune care vine aproximative intre ora 12 si 13 . cu respect

    de la un marocan

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!