st pancras londra
Gara St. Pancras din londra / Foto: LWilk
Destinatii

Top 10 cele mai frumoase gari din lume

La un anumit moment, orice copil si-a petrecut niste clipe din viata facand ca trenul prin casa, avand ca accesoriu doar o locomotiva din lemn. Chiar daca asta se intampla acum ceva vreme, ai oricand sansa sa retraiesti acel vis al copilariei si sa te bucuri de istoria bogata, arhitectura incantatoare si tehnologia uluitoare ale unora dintre cele mai frumoase gari din lume, vizitandu-le atunci cand ti se iveste ocazia.

1. Southern Cross – Melbourne

Southern Cross Station-Melbourne
Southern Cross station, din Melbourne / Foto: visitmelbourne.com

Recent renovata gara Southern Cross are un acoperis distinct, combinatie intre denivelari si valuri din metal, bizar si incantator totodata, si care are inca functionalitatea practica de a dispersa fumul trenurilor de dedesubt. Daca vizitezi aceasta gara, pune-ti in valoare cunostintele culturale si da-te mare in fata insotitorilor tai, spunandu-le ca arhitectii care au construit-o au primit un prestigios premiu pentru design in anul 2007.

2. Terminalul Chhatrapati Shivaji – Mumbai

Chhatrapati Shivaji cele mai frumoase gari din lume
Chhatrapati Shivaji / Foto: Lindrik

Aceasta gara absolut fantastica a avut nevoie de 10 ani pentru a fi construita, iar atunci cand a fost terminata, in anul 1887, a devenit un simbol al orasului. Din punct de vedere arhitectural, gara este un exemplu incantator al stilului victorian gotic, la care se adauga motive indiene: turnulete, arcade, o cupola minunata si un design excentric – insemne ale acestui adevarat palat traditional indian. Atunci cand o vizitezi, nu scapa din ochi lemnul sculptat cu maiestrie si tesaturile realizate de mesterii artizani din partea locului.

3. Hauptbahnhof – Berlin

Hauptbahnhof
Berlineza Hauptbahnhof este cea mai mare gara din Europa / Foto: Kreativtraum

Aceasta gara monumentala, adevarata capodopera tehnologica, a fost inaugurata in anul 2006, dupa ce a fost in reconstructie incepand din anul 1989, de la reunificarea Berlinului. Cu un schelet modern realizat din otel si o constructie grandioasa din sticla, Hauptbahnhof este cea mai mare gara din Europa. Daca iti planifici o calatorie cu trenul pe batranul continent, acesta este locul minunat in care poti incepe. De aici, ai legaturi feroviare aproape in orice colt al Europei.

4. Gare du Nord – Paris

Gare du Nord paris
Gara de Nord, din Paris – o bucatica de istorie / Foto: dennisvdw

Ai putea crede ca frumoasele doamne care impodobesc aceasta bijuterie arhitecturala pariziana sunt doar niste ornamente, dare ele reprezinta de fapt, opt dintre cele mai importante destinatii pe care aceasta gara le deservea in anul 1846, atunci cand a fost construita: Londra, Berlin, Viena, Varsovia, Amsterdam, Frankfurt, Koln si Paris (cea mai mare statuie, aflata in varf!). Daca preferi mai degraba actiunea si aventura in locul celor 8 doamne pe jumatate dezbracate, e bine  sa revezi trilogia “Bourne” inainte de a o vizita, ca sa poti reconstitui cateva scene interpretate de Matt Damon, chiar in locul in care au fost filmate!

5. Gara Atocha– Madrid

gara atocha madrid
Gara Atocha, din Madrid / Foto: Felipe Gabaldon

Nu ti-ai imagina niciodata privind exteriorul impozant al acestei gari, ca interiorul arata mai mult a gradina botanica. Un paradis tropical cu o suprafata de 4000 metri patrati, aici poti vedea plante exotice, flori si numeroase specii de testoase, toate acestea in timp ce astepti trenul. Gara se afla in apropierea Muzeului de Arta Reina Sofia, asa ca nu poti s-o ratezi in periplul tau prin Madrid.

6. Gara Pennsylvania – New York

penn station
Penn Station, din New York, aflata langa Madison Square Garden / Foto: Bohao Zhao, Wikimedia

Gara originala a fost terminata in anul 1910, avand fatada din granit roz si fiind considerata o nestemata arhitecturala a orasului New York. Din pacate, structura sa originala a fost demolata in anul 1963, pentru a pemite demararea lucrarilor de constructie la Madison Square Garden. Desi pretul platit pentru asta a fost mare, Penn Station inca isi face datoria; este cea mai aglomerata gara din America de Nord, deservind in jur de 1000 de calatori la fiecare 90 de secunde.

Si desi structura initiala a garii e istorie, mostenirea Garii Pennsylvania inca exista; protestele oamenilor legate de distrugerea sa au reprezentat scanteia care a determinat aparitia miscarii de pastrare a arhitecturii cladirilor publice in SUA.

7. Gara Shinjuku – Tokyo

gara shinjuku
Gara Shinjuku / Foto: youinjapan.net

Aceasta gara a intrat in Cartea Recordurilor, fiind cea mai aglomerata gara din lume, in ce priveste numarul calatorilor care trec pe aici: 3,64 milioane pe zi! Gara este impanzita de baruri, restaurante si chiar si mall-uri. Daca vizitezi aceasta locatie, fii pregatit pentru haosul controlat de la urcarea si coborarea din tren!

8. Gara St. Pancras – Londra

st pancras
St. Pancras, din Londra, o gara cu staif / Foto: Canva Photos

Gara londoneza a fost construita in anul 1868 si initial se numea The Barlow Shed (Adapostul lui Barlow). Dupa ce a inghitit 800 milioane lire pentru reconstructie si extindere, gara nu prea mai semana a “adapost” (shed). In prezent, este locul de unde pleaca si vin trenurile Eurostar (cele mai rapide din Anglia si care se afla pe locul trei in lume, ca viteza!); pleci din St. Pancras la 9.45 si ajungi in Paris la pranz! Iar daca ai nevoie de o gustare inainte de calatorie, optiunile sunt nenumarate.

Gara este aidoma unui cartier comercial, cu restaurante elegante si baruri precum St. Pancras Grand si The Champagne, magazine de imbracaminte si chiar si un targ al fermierilor, cu produse organice, care se organizeaza aici in fiecare zi a saptamanii.

9. Gara de Sud – Boston

gara de sud boston
Gara de Sud din Boston are o arhitectura uimitoare / Foto: AppalachianViews

Aceasta gara istorica, monumentala este a doua din New England, in ce priveste numarul calatorilor, dar reuseste chiar si asa sa-si pastreze farmecul sau antic. Fatada cladirii se remarca printr-un ceas al carui mecanism este unic in lume, iar in varful ei se afla statuia unui vultur, a carui deschidere a aripilor masoara aproape 2,5 metri.

In interior, o mare parte din lemnul de mahon original, alama lustruita, lampile cu gaz si sistemul de semnalizare au fost restaurate. Daca ai in plan o calatorie in Boston, verifica daca exista vreun eveniment in South Station in perioada in care te vei afla in acest oras – concertele, expozitiile si seratele dansante sunt la ordinea zilei aici!

10. Haydarpasa – Istanbul

Haydarpasa
Haydarpasa, gara din Istanbul / Foto: cenkertekin

Haydarpasa are o structura unica in lume. Ea este construita pe piloni din lemn infipti in nisipul marii si este inconjurata din trei parti de apa! Structura actuala a fost construita in anul 1906, de catre investitori germani, care urmareau astfel sa faciliteze accesul comercial catre Est, iar cladirea originala este inca una dintre cele mai aglomerate gari din Turcia. Pentru a putea admira aceasta cladire impresionanta, urca-te la bordul unui feribot, unul din multele care navigheaza prin Stramtoarea Bosfor.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!