femeie calatoare
Foto: info79577
Cum sa

Sfaturi de calatorie pentru femei

Sotul tau mai degraba ar sta acasa uitandu-se la un meci de fotbal decat sa mearga cu tine intr-o calatorie in jurul lumii? Esti singura sau divortata si esti in cautarea unui grup de aventurosi cu care sa pleci in vacanta, eventual femei cu aceleasi idei ca ale tale? Sau nu-ti doresti nimic altceva decat o iesire intre fete, impreuna cu fiica ta sau cele mai bune prietene?

Femeile calatoresc impreuna din aceste si din multe alte motive – de aceea numarul de oferte adresate exclusiv femeilor este in crestere – cineva trebuie sa se ocupe si de femeile independente, care iubesc calatoriile. Astfel de companii au nume amuzante si indraznete, precum “Femei curajoase la drum” sau “Calatoria femeilor salbatice” si ofera o multitudine de vacante care au in centrul atentiei sexul frumos, de la excursii in Muntii Stancosi, pana la calatorii gastronomice in Toscana.

Fie ca vrei sa participi la o excursie organizata, fie ca planifici o iesire pe cont propriu ca intre fete, resursele oferite doamnelor aflate in vacanta sunt nesfarsite. In cele ce urmeaza, iti dam niste sfaturi pentru siguranta ta, daca esti femeie si mergi in vacanta pe cont propriu, precum si o lista de site-uri de calatorie si agentii de turism, care le au in centrul atentiei pe partenerele noastre de viata.

Sfaturi generale pentru turiste

rotterdam
Foto: info79577

Majoritatea sfaturilor pentru femeile care calatoresc singure si in general, pentru toti turistii, se reduc la un singur lucru: bunul simt. Este vorba despre educatia primita si despre ce te-au invatat parintii inca de cand erai mica: nu merge in locuri necunoscute dupa lasarea intunericului, inchide usile, nu-ti lasa lucrurile de valoare la vedere si fii cu ochii-n patru.

O parte intrinseca a calatoriei consta in a acorda atentie si a te adapta mediului cultural in care calatoresti, ceea ce se refera la a te informa in legatura cu rolurile si asteptarile, atat ale femeilor cat si ale barbatilor. Invata tot ce poti despre valorile si obiceiurile unei tari si ai grija cum iti adaptezi comportamentul astfel incat el sa se potriveasca culturii respective.

Nu face nimic din ce nu-ti imaginezi o femeie facand (sau pe tine facand lucrul respectiv acasa) – cum ar fi sa mergi cu straini in locuri izolate sau sa accepti sa te duci acasa la barbati pe care nu ii cunosti. Nu este o idee buna nici aceea de a purta bijuterii ostentative sau sa arati ca ai bani multi in locuri publice.

Cel mai important este sa ai grija la atitudinea locala a femeilor in tara in care calatoresti. Au femeile tendinta de a purta haine care sa le ascunda formele? Daca da, nu atrage atentia asupra ta purtand pantaloni scurti, decolteuri adanci sau maieuri stramte. Multi experti recomanda purtarea de haine lung si largi atunci cand calatoresti in strainatate, care au si avantajul ca ascund portofelele.

In cultura unor tari, o femeie care calatoreste singura este considerata a fi disponibila. Daca vrei sa eviti avansurile nedorite ale strainilor, incearca sa porti o verigheta falsa. Evita contactul vizual cu barbatii necunoscuti, intrucat asta poate fi considerata o invitatie.

Trebuie sa stii care este numarul de urgenta in tara pe care o vizitezi si asigura-te ca ai un telefon mobil care functioneaza tot timpul.

Lasa o copie a itinerariului tau unui prieten sau familiei si ia in mod regulat legatura cu acestia, pe e-mail sau la telefon. Este o idee buna sa-ti inregistrezi prezenta la amabasada tarii tale, atunci cand calatoresti in strainatate. Iar atunci cand parasesti hotelul, anunta receptionerul cand te vei intoarce inapoi.

Mergi increzatoare, ca si cum ai stii exact in ce directie te indrepti (chiar daca nu stii!). Nu te opri in mijlocul drumului pentru a te uita pe harta sau pentru a-ti umbla in geanta; turistii aiuriti sunt o prada usoara pentru hoti.

Ascunde niste bani in pantof, sosete sau sutien – suficienti pentru a plati un taxi, daca te afli intr-o locatie periculoasa.

Daca esti atacata, ai grija cand raportezi infractiunea. In anumite tari, politia nu e foarte intelegatoare cu victimele, daca acestea sunt femei. Cei de la hotelul unde stai sau personalul ambasadei te pot sfatui cu privire la ce trebuie sa faci.

Asculta-ti instinctele. Daca te simti nelinistita sau inconfortata intr-o anumita locatie, muta-te in alta parte.

Sfaturi legate de siguranta hotelului

Alege locul de cazare potrivit. Hotelurile la care accesul se face prin hol sunt mult mai sigure decat motelurile la care accesul se face din afara. E recomandat sa alegi o pensiune sau un han, mai degraba decat un hotel mare cu un hol intunecat si lung si cu sute de camere. Strainii dubiosi ies mult mai bine in evidenta in holuri mici si multe femei se simt mai in siguranta si mai putin anonime intr-o locatie unde personalul le recunoaste fetele si observa cine intra si cine iese.

femeie hotel beirut
Foto: Canva Photos Team

Inainte de a face rezervare la un hotel, verifica imprejurimile. Cat sunt ele de sigure? Sunt in apropiere firme care isi continua activitatea si dupa lasarea intunericului? Merita sa dai un ban in plus dar sa stii ca stai intr-un hotel aflat intr-un cartier mai sigur.

Evita camerele de la primul etaj – probabilitatea ca intrusii sa patrunda la etajele superioare este mai mica. Cere o camera langa lifturi.

Cand te cazezi, roaga-l pe receptioner sa-ti scrie numarul camerei pe o bucata de hartie, in loc sa il anunte cu voce tare. Daca face acest lucru intr-un hol aglomerat, cere o alta camera.

Cand intri in lift, pozitioneaza-te langa butoanele de comanda si localizeaza butonul de alarma, pentru a-l putea apasa rapid la nevoie.

Daca la camera ta de hotel ai usa glisanta din sticla si balcon, asigura-te de fiecare data ca usa este inchisa. Balconul tau se poate continua cu urmatorul, ceea ce permite accesul usor in camera ta. Ai grija ca si ferestrele sa fie inchise. Verifica acest lucru de fiecare data cand revii in camera – menajera poate le-a deschis dintr-un motiv sau altul. Familiarizeaza-te cu modalitatea de inchidere si deschidere a usilor si ferestrelor, astfel incat sa poti actiona rapid asupra lor in caz de urgenta. Daca sistemul lor de inchidere si deschidere nu functioneaza cum trebuie, cere o alta camera.

Nu deschide usa nimanui, inclusiv menajerei sau celor de la “room service”, fara a verifica identitatea persoanei de la usa. Daca nu ai sunat la “room service”, apeleaza restaurantul hotelului. Nu deschide usa.

Dormi in haine confortabile si cu cheia de la camera pe noptiera. O lanterna mica este un articol pe care ar fi bine sa-l ai la indemana.

Nu da numarul camerei tale strainilor, indiferent cat de prietenosi ar fi acestia. E o idee buna sa-i lasi pe barbati sa creada ca esti insotita de cineva cu care si imparti camera.

Centrele de fitness si piscinele hotelurilor, sunt de evitat, daca sunt nesupravegheate, mai ales daca nu sunt foarte multe persoane acolo.

Daca iei taxiul inapoi pana la hotel dupa o cina sau o intalnire prelungita, nu-ti fie teama sa-l rogi pe sofer sa astepte pana intri in hotel. Adauga 1-2 euro in plus la bacsis si el va fi chiar bucuros sa faca asta.

Daca incerci sa parchezi langa hotel tarziu in noapte si vezi ca cineva da tarcoale parcarii, opreste in fata intrarii in hotel si mergi la receptie. Roaga-l pe receptioner sa aranjeze ca cineva de la paza sa mearga cu tine in parcare si apoi sa te insoteasca inapoi la hotel.

Femeile care se simt prost sa ceara protectie sunt femei care se pun singure in pericol. Urmeaza-ti instinctul. Daca ai o stare de disconfort, un sentiment de teama sau te simti amenintata, probabil ca ceva nu e in regula. Paza hotelului se afla acolo cu un scop. Asa ca nu-ti fie jena sa ceri ajutor.

Sfaturi legate de calatoria cu masina

Sfaturi de calatorie pentru femei
Foto: Clayton Ewerton

Nu uita sa tii in permanenta usile masinii incuiate. Daca ai un accident, foloseste telefonul mobil pentru a apela politia apoi asteapta in masina cu usile incuiate. Daca altcineva in afara de politie te abordeaza, ramai in masina si doar intredeschide geamul.

Parcheaza masina in zone bine luminate. Nu lasa nimic in masina, ca sa nu atragi hotii. Incuie lucrurile personale in portbagaj si ia obiectele de valoare cu tine, in camera. Evita sa inchiriezi masini hatchback – tot ce ai in portbagaj se poate vedea din afara.

Cere o harta actualizata atunci cand ajungi intr-un oras nou sau inchiriezi o masina. Daca vrei sa intrebi despre directia in care trebuie sa o iei, apeleaza la familii sau la femei cu copii. Formuleaza intrebarea de genul: “Unde este cutare loc? Ma intalnesc acolo cu sotul meu.”

Citeste si: Sfaturi pentru calatoria pe timpul sarcinii

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!