cassis
Foto: Xantana
Europa

Ce alegem sa vizitam: nordul Frantei sau sudul Frantei?

Nordul Frantei nu este o regiune care sa-ti vina in minte atunci cand iti propui o calatorie relativ „exotica”. Si totusi, multi oameni isi petrec vacantele aici, in ciuda faptului ca sudul se lauda cu majoritatea statiunilor luxoase si a plajelor celebre. Sa vedem totusi cine ar castiga din aceasta “batalie” Nord versus Sud. Argumentele fiecarei zone sunt puternice.

Avantajele nordului Frantei

1. Nordul e cumva mai accesibil

Zborul pana in Paris este facil din Romania, fara a fi neaparat nevoit sa apelezi la companii low-cost: multe companii de linie opereaza zboruri Bucuresti-Paris, spre deosebire de sud unde mai degraba trebuie sa iei un low-cost ca sa ajungi in Nisa.

2. Nordul este regiunea in care se afla capitala tarii

Sacré-Cœur
Foto: MarcelloLand

Unul dintre cele mai romantice orase din lume, Parisul, nu are nevoie de nicio prezentare. Plin de monumente, adevarate simboluri nationale, bistrouri elegante, muzee si galerii de arta de top si magazine minunate, capitala Frantei este intotdeauna o destinatie inspirata. Vei fi si mai rasfatat cand vine vorba despre hotelurile din Paris, indiferent ca esti in cautarea elegantei urbane, a farmecului istoric sau a unui refugiu romantic.

3. Nordul Frantei e plin de istorie

Cherbourg
Cherbourg / Foto: WikiVoyage

Pentru pasionatii de istorie, Nordul Frantei are un trecut fascinant si totodata zbuciumat, aflandu-se de-a lungul secolelor in calea a numerosi invadatori. Cele mai sangeroase lupte au avut loc in timpul primului Razboi Mondial, dintre acestea remarcandu-se Batalia de la Somme. Chiar si in zilele noastre poti vizita campurile de bataie, transeele si mormintele raspandite in toata aceasta regiune.

4. Nordul este sursa de inspiratie pentru artisti

Tinutul Bretaniei a inspirat numerosi artisti faimosi de-a lungul timpului si inca atrage pictori si fotografi, toti sperand sa capteze pe panza sau pe pelicula magia liniei de coasta. Una dintre cele mai fotografiate intinderi de pamant este Côte de Granit Rose, o linie de coasta in nuante de roz, care se intinde intre Plestin-les-Greves si Louannec.

5. Geologia unica a nordului Frantei

Nordul Frantei se remarca prin formatiuni geologice impresionante, unele dintre ele in culori senzationale. Atractiile majore sunt linia de coasta Côte d’Opale, din Pas-de-Calais, care sta fata in fata cu stancile albe similare de la Dover, de pe coasta britanica; stancile de creta de pe Coasta Alabaster din Etretat in Normandia si magnificele Côte d’Emeraude, Côte de Granit Rose si Peninsula Crozon.

Avantajele sudului Frantei

1. Climatul din sudul Frantei

Sudul iese fara discutie invingator atunci cand vine vorba despre climat, oferind in general o vreme calda si insorita, care atrage ca un magnet iubitorii de soare si plaja.

2. Plajele din sudul Frantei

cannes
Cannes / Foto: manjik

Desi Nordul are si el plaje frumoase, atmosfera specifica unei vacante pe nisip o gasesti in Sud, gratie climatulului bland mediteranean si restaurantelor elegante, in aer liber, de pe Riviera Franceza.

3. Muntii din sud

In sud-vestul Frantei, muntii tineri si inalti ai Pirineilor de Mijloc, aflati la langa granita cu Spania, sunt extrem de populari in randul cataratorilor montani si ai iubitorilor naturii, in timp ce in partea de sud-est, Alpii ofera statiuni de schi incantatoare, sate minunate de munte si peisaje spectaculoase.

4. Schiatul in sudul Frantei

Acest sport de iarna te conduce in mod natural in alt punct de interes al Sudului Frantei: zonele absolut minunate pentru schi din Provincia Alpes-de-Haute si din Hautes-Alpes – unde peisajul este incredibil.

5. Satele din sudul Frantei

provence
Foto: Atanamir

Zona rurala a Frantei este impanzita de sate mici incantatoare, dar in mod special in Provence, regiunea Vaucluse este locul in care se afla unele dintre cele mai pitoresti asezari, printre care Fontaine de Vaucluse, Roussillon, Gordes, Menerbes si Lourmarin.

Te-ai decis? Pentru ce zona a Frantei optezi?

Citeste si: 10 locuri de vizitat în Normandia, Franța

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!