Obiective turistice in Florenta
Foto: Givaga
Europa

Ghidul turistic al Florentei. Obiective turistice in Florenta

Arta si arhitectura Florentei fac ca acest oras sa aiba ceva special in comparatie cu alte orase din Italia. De la cladirea Domului pana la PonteVecchio si San Miniato, exista atat de multe de vazut si explorat. Fiecare colt al orasului are ceva de aratat. Santa Croce te duce cu gandul la magazinele sale cu pielarie, in timp ce San Frediano se mandreste cu magazinele de artizanat, care exista aici de secole intregi.

Campo di Marte are legatura cu violetul, culoarea clubului de fotbal Florentina. Dar ceea ce iti arata cu adevarat forfota si agitatia vietii de zi cu zi aici sunt pietele orasului. Exista astfel de locuri in intreaga Florenta, in fiecare cartier, fiecare avand propria sa personalitate si oameni care vin aici de ani de zile. Un lucru minunat legat de Florenta este acela ca te poti pierde usor in acest oras, dar in final esti rasplatit de fiecare data cu o comoara. Exista strazi micute care scapa vederii si magazine care pastreaza cate un secret. Exploreaza orasul! Merita!

Obiective turistice in Florenta
Florenta e capitala Toscanei / Foto: Canva Photos

Bucura-te de traditia florentinilor, printre care aceea de a servi o cafea intr-un bar in jurul orei 11 dimineata, cand lumea forfoteste in Piazza Repubblica. Duminica, fa o plimbare prin centru si admira vitrinele magazinelor. Sambata fa cumparaturi la magazinele locale si bucura-te de limba italiana care iti va rasuna in mod familiar in urechi.

Principalele obiective turistice in Florenta sunt Domul, Ponte Vecchio si Galeria Uffizi. In timpul sezonului turistic, aceste locuri sunt pline de vizitatori, de aceea iti va lua ceva timp sa le vezi. Planifica totul din timp si admira aceste atractii relaxat si fara a fi presat de timp.

piazza della republica
Piazza della Repubblica / Foto: vvoevale

Florenta este recunoscuta pentru secretele pe care le tine ascunse si pentru micile comori care impanzesc orasul. De exemplu, ai remarcat vreodata micile usi din peretii cladirii Piazza della Repubblica?  Aceste usi au fost construite pentru cei bogati, in scopul de a-si vinde vinul taranilor de pe strazile Florentei. Atunci cand familiile instarite ramaneau cu vin in exces in urma recoltei, ei il vindeau prin aceste usi. Nu trebuia decat sa bati la usa si sa strecori monedele inauntru. Atunci persoana din spatele usii iti umplea un pahar de vin cu care porneai la drum.

Unele dintre dintre ferestrele din centru isi pastreaza inca structura autentica, altele au fost schimbate. Alt lucru demn de remarcat cand vine vorba despre Florenta, este absenta ferestrelor de la marile palate, dar si de la cladirile mai mici. Explicatia consta in aceea ca italienii trebuiau sa plateasca taxe mai mari daca aveau mai multe ferestre. Asa ca pe cele pentru care nu vroiau sa plateasca taxe suplimentare, le astupau.

palazzo vecchio
Palazzo Vecchio / Foto: Lindrik

Ponte Vecchio

Asa cum spuneam, cele mai renumite puncte de reper din Florenta sunt Ponte Vecchio (Podul Vechi), Domul si Galeria Uffizi. Ponte Vecchio este cel mai vechi pod din Florenta si are in prezent aliniate de-o parte si de alta a sa, magazine cu bijuterii din aur si argint.  Gazduind pe vremuri macelarii, Ponte Vecchio continua in prezent traditia giuvaergiilor, ceea ce face din acest loc, unul foarte la moda printre pasionatii de cumparaturi.

ponte vecchio
Ponte Vecchio, unul dintre reperele Florentei, gazduieste azi o multime de „bijutierii” / Foto: Anastasia Collection

Galeria Uffizi

Galeria Uffizi
Galeria Uffizi / Foto: Nejron

Galeria Uffizi reprezinta alta atractie majora pentru turisti. De la Da Vinci pana la Caravaggio, aici ti se ofera cate o mostra din toate capodoperele perioadei renascentiste.

Piata San Giovanni si Domul

piata san giovanni
Piazza San Giovanni, cu Domul si restul cladirilor reprezentative / Foto: CeciliaLascialfari

San Giovanni a preluat numele lui San Giovanni Battista (Sf. Ioan Baptistul), sfantul patron al orasului Florenta, in onoarea caruia a fost construit Baptisteriul. Centrul istoric al orasului (centro storico) este cel mai reprezentativ loc al Florentei. Proiectul acestei zone urmareste o infrastructura a drumurilor creata de romani (cunoscut drept sistemul cardus si decumanus).

In centro storico, vei vedea structura enorma si impozanta a catedralei Santa Maria del Fiore, la care se face cel mai adesea referire ca fiind Domul (din latinescul domus, care inseamna casa lui Dumnezeu), cu cupola sa proiectata de Filippo Brunelleschi, o splendoare pe cerul orasului. Orasul si-a conservat reteaua medievala de strazi, de-a lungul carora se aliniaza palate renascentiste, cu forme geometrice regulate, printre care Palazzo Strozzi si Palazzo Medici-Riccardi, care apartinea candva celebrei familii din Florenta.

Domul din Florenta
Domul din Florenta / Foto: Atigun

Domul (Santa Maria del Fiore) este cel care aduce puhoaie de oameni in Florenta, in fiecare an.  Constructia catedralei in stil gotic a inceput in anul 1296, pornind de la schitele lui Arnolfo di Cambio si a fost finalizata in anul 1436 de catre Filippo Brunelleschi. Interiorul catedralei este imbracat de una dintre faimoasele fresce ale lui Giorgio Vasari.

Orasul este impartit in cinci cartiere, iar centrul este impartit in patru sectiuni (San Giovanni, Santa Croce, Santa Maria Novella si Santo Spirito). Universitatea si Tribunalul din Florenta (care se afla in Complexul San Filippo Neri) se afla si ele in aceasta zona.

Santa Maria Novella

Santa Maria Novella
Santa Maria Novella / Foto: Sergei Baldin

Numita dupa Bazilica Santa Maria Novella – o bazilica dominicana, important centru cultural in timpul Evului Mediu, cartierul Santa Maria Novella acopera zona din partea de vest a garii, acolo unde se afla majoritatea hotelurilor si cel mai mare parc din oras. Gara cu acelasi nume (proiectata in anul 1932 de catre tanarul architect Giovanni Michelucci) este situata si ea in apropiere.

Nu departe de gara se afla Fortezza da Basso, fosta fortareata a orasului, care este astazi un centru important de conferinte, intalniri oficiale si expozitii. In zona se afla si Parco delle Cascine, una dintre oazele de verdeata ale orasului. Cartierul abunda in magazine exclusiviste, concentrate in unele dintre cele mai cunoscute strazi din zona, cum ar fi Via de Tornabuoni si Via della Vigna Nuova. Via de Tornabuoni este renumita pentru ca aici isi expun creatiile designeri de renume ca Versace si Salvatore Ferragamo.

Santa Croce

santa croce
Biserica Santa Croce / Foto: Rimbalzino

Santa Croce este numita dupa biserica Santa Croce, o bazilica franciscana datand din Evul Mediu. Biblioteca Centrala Nationala (Biblioteca Nazionale Centrale di Firenze) se afla aici.

Santo Spirito (Oltrarno)

Oltrarno
Oltrarno și Fort Belvedere / Foto: Kavalenkava Volha

Intinzandu-se pe malul opus al raului Arno, Oltrarno este zona in care se afla multe localuri, mici restaurante si obiective turistice uluitoare, de la San Frediano pana la San Niccolò. In centrul acestei zone se afla unele dintre cele mai faimoase biserici si piatete renascentiste: Piazza Santo Spirito, care si-a pastrat in mare parte farmecul istoric si care abunda in ateliere ale mesterilor artizani traditionali.

Piazzale Michelangelo
Daca vrei sa ai aceasta imagine a Florentei, trebuie sa ajungi in Piazzale Michelangelo / Foto: Sarah Klein

Acesta este locul in care au loc petreceri in serile de vara, care aduna laolalta florentini si straini deopotriva, multi dintre ei locuind in aceasta zona. Palazzo Pitti cu vechile sale gradini se afla de asemenea in Oltrarno. Faimoasa Piazzale Michelangelo (cu vederea sa panoramica) este si ea in acest cartier.

De aici se poate vedea unul dintre putinele ziduri medievale, care au rezistat de-a lungul vremii, fiind crutat de demolarile care au avut loc in secolul 19. Acest zid incorporeaza in el si incantatoarea poarta medievala Porta Romana.

Campo di Marte & Fiesole

Artemio Franchi
Artemio Franchi, stadionul echipei AC Fiorentina / Foto: Pinterest

Campo di Marte se afla in afara zidului medieval al orasului, aici existand multe cladiri istorice ce dateaza de la inceputul secolului 20, precum si unele construite dupa cel de-al doilea razboi mondial. Exista si numeroase arene sportive, facilitati pentru atletism, Stadio Artemio Franchi, mica asezare Fiesole si zona Bellariva; acestea sunt imprejurimi ale provinciei Piagentina, ce a umplut de nostalgie sufletele multor pictori toscani.

Gavinana & Galluzzo

Gavinana si Galluzzo se afla in sudul fluviului Arno si duc spre bine cunoscuta regiune viticola Chianti. In partea de sud-vest se afla Galluzzo, vestita pentru manastirea Cartusiana.

Isolotto & Legnaia

boboli florenta
Parcul Boboli, din cartierul Isolotto / Foto: Pinterest

Zone ale orasului dezvoltate in timpul anilor ’60 si ’70 (si care isi continua inca extinderea!), aici traiesc multi navetisti si se afla si lanturi importante ale unor hoteluri americane. Cartierul Isolotto a fost candva scena a numeroase conflicte sociale in perioada anilor ’60.

Cartierul Rifredi

rifredi
Piazza Dalmazia, din cartierul Rifredi / Foto: Wikipedia

Cartierul Rifredi se afla in partea de nord-vest a orasului, acolo unde in secolul 15, familia Medici a construit multe dintre resedintele sale, printre care Villa di Careggi, vilele din Castello si La Petraia. In aceasta parte a orasului se afla cateva zone industrializate si rezidentiale precum Novoli, Firenze Nova, Brozzi, Le Piagge si l’Olmatello. Zona Brozzi este locul in care traiesc multi imigranti chinezi si africani. Prezenta strainilor aici incearca sa insufle ideea ca pana si un oras ca Florenta nu poate trai la nesfarsit in trecut si trebuie sa creeze o noua istorie multi-etnica.

Citeste si: 10 lucruri interesante despre Florenta

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!