Cum sa Techno Tuk

Cum sa-ti protejezi datele intr-un Internet cafe

E o problema des intalnita si care starneste multa confuzie atunci cand vine vorba despre a-ti proteja email-ul si alte conturi pe care le ai online. Fie ca te afli intr-un Internet cafe sa-ti folosesti desktop-ul sau ca platesti pentru un WI-FI de calitate, exista cateva modalitati prin care sa-ti asiguri un bivel bun de securitate atunci cand te afli pe un teritoriu digital care nu ti-este familiar.

Definirea domeniului – elemente de baza

In principiu exista doua puncte vulnerabile de care trebuie sa tii seama atunci cand vine vorba de un Internet cafe. Unul este computerul pe care il folosesti, iar al doilea reteaua in care te afli. Daca se intampla sa ai la tine propriul iPad, laptop sau alt echipament mobil, ceea ce trebuie sa te ingrijoreze este reteaua, asa ca treci direct la sectiunea urmatoare. Cei care nu au propriul dispozitiv, sa stea pe aproape pentru a a invata cum sa faca PC-ul din Internet cafe un pic mai sigur.

Adauga nivele de protectie cu un stick USB

Tine minte ca te afli pe un teritoriu strain iar aici securitatea nu e niciodata absoluta. Acestea fiind spuse, cel mai sigur mod de a merge la un Internet cafe, este sa aduci cu tine propriul stick USB, pentru a crea un fel de carantina pentru cautarile tale pe Internet. Poti sa-ti “cari” propriul computer virtual pe un USB, folosind PendriveLinux (aici afli cum) care iti ofera un intreg sistem de operare, despre care stii ca nu a fost afectat in niciun fel.
Ajusteaza Firefox-ul
– Instaland Linux pe un stick USB, poti incarca pur si simplu  Portable Firefox (cu HTTPS Everywhereaici afli cum il instalezi).
Da click si paste pentru parole
– Impreuna cu Portable Firefox, foloseste KeePassX pentru a-ti pastra parolele si da-le copy-paste, atunci cand intri pe conturile tale online. Evitand sa le scrii, eviti asa numitele  ‘keystroke loggers’, care sunt niste programele obraznice care inregistreaza tot ceea ce este scris pe un computer.
Incarca SafeKeys
– Acest program creaza o tastatura virtuala pe care o poti folosi pentru a tasta parole, asa ca nu trebuie sa folosesti tastatura adevarata pentru a te loga pe un cont.
Iesi cu ‘logout’ din conturile tale
– Poate nu-ti sta capul la asta, dar asigura-te inainte de a face orice altceva, ca ai dat ‘logout’ din conturile tale online si fa la fel si pentru altii, in caz ca au uitat sa faca ei insisi asta.

Nu ai un stick USB disponibil?

Poti totusi sa-ti stergi urmele cu Firefox instalat pe computerul pe care il folosesti, cu modul Private Browsing. Asa cum Mozilla spune foarte clar, lucrul asta nu te va proteja de acele “keystroke loggers”, dar va avea grija sa nu-ti lasi la vedere parole, nume de utilizator sau orice alte cookies. Alt mod eficient, desi greoi, de a da copy-paste parolelor, este acela de a tasta un sir de caractere la intamplare in Notepad (sau ceva asemanator), apoi sa selectezi caracterele de care ai nevoie individual. De exemplu:

3wivfjL9O5VdjEwMYdsDqqo54aq!$G = (iLOVEMYDoG)

Atunci cand le folosesti, nu uita ca stick-urile USB au un prost obicei de a se pierde. O encriptare elementara te poate ajuta in mare masura sa-ti protejezi datele pe aceste unitati de stocare a informatiilor, in cazul in care le pierzi sau iti sunt furate. Cateva astfel de componente au functia de encriptare incorporata, cum ar fi IronKey S200, Corsair Flash Padlock, sau Patriot BOLT. Desigur, exista intotdeauna metoda gratuita de a realiza singur encriptarea oricarui dipozitiv, cu TrueCrypt (aici afli si cum).

Navigarea pe valurile unei retele nesigure

Exista multe neintelegeri legate de retelele wireless, principala fiind aceea potrivit careia conexiunile sigure sunt intotdeauna sigure. Orice retea, prin cablu, wireless, cu sau fara parola este atat de sigura pe cat de siguri sunt oamenii care au accesat-o si programele care se regasesc in acea retea – asa ca trebuie sa stii exact ce masuri de securitate sunt valabile in locul respectiv. O parola wireless ii tine pe cei dinafara la distanta, dar intr-un Internet cafe, toata lumea are acea parola.

  • Ai echipamentul tau propriu? Renunta la file sharing si asigura-te ca firewall-ul este activat si functioneaza. Alt lucru pe care il poti face este sa “ascunzi” laptop-ul in retea – atat Windows cat si Mac OS X realizeaza usor lucrul asta.
  • Foloseste o retea virtuala private (VPN) – Daca esti in calatorie de afaceri, compania ta poate sa dispuna de o astfel de retea pe care o poti folosi (sau daca nu, cere asta departamentului IT). Atfel, daca ai computer acasa poti sa-ti transformi desktop-ul intr-un proxy personal gratuit sau sa folosesti unul dintre serviciile VPN online.
  • Verifica reteaua WI-FI– Nu te conecta pur si simplu la retelele wireless antice, disponibile in Internet cafe, afla mai multe despre conexiunea locatiei de la personalul angajat acolo.

Este extrem de important sa ai parole diferite pentru fiecare dintre conturile tale online. Asta te ajuta sa minimizezi pagubele pe care un hacker ti le poate pricinui, daca se intampla sa capete acces la unul dintre conturile tale.

  • Scrie direct in URL – Cu mentiunea foarte importanta ca stii exact care este link-ul. Incepe cu https:// si mergi de acolo pe Amazon.com sau oriunde in alta parte vrei. (Tine minte https – cu “s”). Nu e solutia perfecta dar e mai bine decat sa lasi browser-ul sa ghiceasca link-ul pentru tine. Scrie-l tu in intregime!
  • Limiteaza ceea ce accesezi – Nu intra in toate conturile tale online vitale, atunci cand esti intr-un Internet cafe; verifica numai ceea ce ai nevoie.
  • Cand ai vreun dubiu, nu merge mai departe– Site-urile care nu arata tocmai ok, link-urile primite in email-uri si alte popup-uri trebuie evitate. Continutul discutabil sau versiunile “fake” ale site-urilor populare, care au ca scop sa-ti fure datele de identificare, sunt trucuri online obisnuite, asa ca daca lucrurile ti se par dubioase…nu risca.

Protejeaza-te digital  la fiecare nivel

Securitatea nu e niciodata perfecta, iar randurile de mai sus reprezinta doar o initiere – exista mult mai multe tactici complexe si variate, la care poti apela in Internet cafe-uri. Acestea fiind spuse, cea mai buna protectie este apararea de cele mai des intalnite amenintari. Fa-ti conturi online diferite si sterge urmele, astfel incat odata ce ai iesit din Internet cafe sa fie ca si cum n-ai fi calcat vreodata pe acolo.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!