Ai ramas vreodata blocat in trafic sau ai fost vreodata inghesuit in ultimul hal intr-un mijloc de transport si te-ai gandit fie macar pentru o secunda “Oh, Doamne, trebuie sa scap de toate astea!”? Toti am trecut prin asta. Asa ca am cautat pentru tine niste locuri care, fiindca se afla la “capatul” lumii, sunt, din fericire, foarte putin populate. Intrebarea este: pot fi vizitate? Si daca da, chiar vrei sa faci asta? Citeste atunci cele ce urmeaza…
Alert
Unde se afla? Regiunea Qikiqtaaluk, Canada
Nu-ti face griji in ce priveste protectia solara: aceasta destinatie este cea mai nordica asezare locuita de pe Pamant. Se afla la o distanta de 805 kilometri de Polul Nord, iar temperaturile in zona sunt extrem de scazute. Aparent, populatia numara intre 1 si 10 locuitori; iar in zona se afla numai statii meteo si baze militare fantomatice. Numele acestei asezari vine de la nava HMS Alert, care obisnuia sa andocheze in zona.
Se poate vizita? Nu, cu exceptia cazului in care esti un savant remarcabil sau un soldat care primeste o slujba aici.
Arhipelagul Tristan da Cunha
Unde se afla? In mijlocul Oceanului Atlantic
In cel mai indepartat arhipelag de pe Pamant, Tristan da Cunha, locuiesc 250 de locuitori considerati cetateni britanici. Acestia folosesc drept moneda de schimb lira sterlina, iar insula are chiar cod postal britanic (TDCU 1ZZ). Cu toate astea costa destul de mult sa trimiti o vedere de aici.
Se poate vizita? Da, dar locuitorii de aici iti vor pune multe bete in roate. Trebuie sa-l anunti din timp pe seful portului ca vei veni in vizita, apoi trebuie sa platesti taxe pentru acostare in port si pentru asigurarile medicale. Andocarea aici are si ea niste capcane, iar rezidentii nu-i pot ajuta pe turistii care au probleme, din cauza lipsei de experienta in ale marinariei.
Insula Pitcairn
Unde se afla? Sudul Oceanului Pacific
Este vestitul adapost al al descendentilor celor care au organizat celebra revolta de pe Bounty – plus insotitoarele lor tahitiene – care s-au stabilit pe insula in anul 1790. In prezent, populatia numara aproximativ 50 de locuitori, majoritatea dintre ei vorbind pitcarneza – un amestec intre engleza din secolul 18 si tahitiana. Capitala Adamstown se afla mai sus de Golful Bounty (unde se poate inca vedea epava navei) si aici se poate ajunge pe un drum din apropiere, numit “Dealul Greutatii”).
Se poate vizita? Surprinzator pentru o insula care are o singura conexiune de Internet, exista un site turistic foarte frumos realizat, iar locurile ofera multe atractii pentru turisti: excursii cu bicicleta, cursuri de snorkeling si chiar saloane de masaj. Insa aici se poate ajunge numai dupa o excursie de trei zile la bordul unei ambarcatiuni care se ia de pe alta insula din zona, Mangareva.
Darién Gap
Unde se afla? Granita dintre Panama si Columbia
Aceasta fasie cu o lungime de 145 kilometri, de păduri tropicale şi ţinuturi mlăştinoase, leaga Provincia Darien din Panama cu Columbia, drumurile nefiind insa asfaltate. Locuitorii de aici sunt triburile Embera-Wounaan si indienii Kuna.
Se poate vizita? Da, dar mai bine nu faci asta; este fara doar si poate unul dintre cele mai periculoase locuri din lume. In afara terenului neospitalier, este o asezare plina de banditi, traficanti de droguri si rebeli FARC (Fortele Armate Revolutionare din Columbia), majoritatea dintre ei fiind cum nu se poate mai bucurosi sa te rapeasca sau sa te omoare.
Insulele Andaman
Unde se afla? Golful Bengal
Acest arhipelag inaccesibil – se afla chiar in mijlocul Oceanului Indian – a fost candva poreclit „Insulele Canibalilor”, presupunandu-se ca locuitorii de aici mancau oameni. In zilele noastre, insulele servesc drept adapost pentru patru triburi indigene (neconsumatoare de carne umana) si aici se afla unele dintre cele mai minunate plaje salbatice din lume.
Se poate vizita? Da, desi ai nevoie de permis de intrare. Zborurile dinspre Kolkalla si Chennai te vor lasa pe singurul aeroport din aceste insule, Port Blair. In unele zone accesul nu este permis, pentru a impiedica ca viata nativilor de aici sa fie deranjata de galagiosii occidentali.
Nauru
Unde se afla? In mijlocul Oceanului Pacific
Nauru nu numai ca e cea mai mica tara insulara din lume, cu o populatie de 9000 de locuitori, dar este si a doua tara cel mai putin populata din lume, dupa Vatican. Este un paradis tropical foarte rar vizitat – probabil pentru ca cel mai apropiat vecin al sau, Australia, se afla la peste 6400 kilometri departare.
Se poate vizita? Autoritatile protejeaza cu inversunare cultura insulei si limba sa unicat… dar in ultimul timp au inceput sa priveasca cu ochi mai buni turismul – aceasta tara are chiar si propriile sale linii aeriene.
Ittoqqortoormiit
Unde se afla? Groenlanda
Mai intai numele… Nu s-a imbatat nimeni in asa hal incat sa se sprijine de tastatura computerului. Este un nume groenlandez care inseamna „locul cu case mari”. Asezarea este una Inuita cu o populatie de aproximativ 80 de locuitori si este, totodata, una dintre cele mai indepartate, dintr-o tara care oricum nu este foarte aglomerata. In afara de casele pictate in culori stralucitoare, vei gasi si localnici care vaneaza ursi polari si balene.
Se poate vizita? Se poate, dar turistii nu prea vin aici. Cei care ajung totusi, pot merge in expeditii pe mare, cu caiacul si pe uscat, in sanii trase de caini, sau pot merge la vanatoare. Drumul este insa o problema: exista numai doua zboruri pe saptamana via Reykjavik in luna martie si cate unul in restul anului.
Insulele Kerguelen
Unde se afla? In mijlocul Oceanului Indian
Numit „insulele dezolarii”, acest arhipelag intunecat nu este o locatie unde petrecerile se tin lant. Pe insule nu locuieste nimeni, cu exceptia cercetatorilor si a oamenilor de stiinta, iar temperaturile sunt aici extrem de scazute. In afara de savanti, insulele mai adapostesc oi, iepuri salbatici si carduri de albatrosi.
Se poate vizita? Nu foarte usor. Singura modalitate la indemana civililor, pentru a ajunge acolo este rezervarea unei calatorii la bordul navei care deserveste insulele, Marion Dufresne, din Insulele Reunion din apropiere. Excursia dureaza 28 de zile si costa in jur de 13000 lire.
Citeste si: 5 destinatii pe care trebuie sa le vezi cu ochii tai
“Este vestitul adapost al al descendentilor celor care au organizat celebra revolta de pe Bounty – plus insotitoarele lor tahitiene – care s-au stabilit pe insula in anul 1970. ”
1790 maybe !!!
🙂 evident, 1790. corectam.