toscana
Foto: Michal Collection
Destinatii

Cele mai frumoase destinatii de toamna

Te intrebi unde poti merge in lunile de toamna pentru o vacanta de neuitat? Pe masura ce vara lasa locul toamnei, frunzisul copacilor se transforma din verde  intr-o paleta variata de culori, iar scenariul se transforma complet. Zilele racoroase de toamna sunt perfecte pentru ultimele festivitati de sezon si desigur, pentru a afisa un pic de romantism. Vremea e tocmai buna pentru plimbari lungi prin orase si in afara lor, pentru ultimele momente petrecute in curte, la un gratar impreuna cu familia si prietenii. Tot ce trebuie sa faci este sa vezi cand e vremea cea mai buna pentru toate astea. Si destinatia perfecta. Cum ar fi:

Devon

devon
Devon sau Anglia la tara / Foto: onestep4ward.com

Devon este al treilea comitat ca marime din Anglia, dar distantele de parcurs in zona sunt scurte si te poti orienta usor in imprejurimi. Peisajul este extrem de variat asa incat te poti bucura de coasta Marii Britanii si de satele pitoresti de pescari, poti petrece o saptamana la tara, unde n-ai decat sa incerci sa culegi mere, sa descoperi targurile pline de forfota si agitatie si satele linistite cu cabanele lor din paie. Strazile pietruite unde nu circula masini fac din asezarile din Devon un loc ideal pentru petrecerea unei zile in aer liber, pentru familiile de toate varstele si marimile.

Partea de nord a comitatului are locuri incantatoare pentru petrecerea unei vacante active si sanatoase – ciclism, plimbari, calarie si pescuit, mai ales in Holsworthy si HatherleighNorth Molton, candva renumita pentru targurile agricole organizate aici, este in prezent o zona in care prospera artele si comertul cu antichitati.

exmoor
Exmoor / Foto: Heather Newman

In Exmoor, cu milioanele sale de ani de mostenire culturala si istorica, atmosfera este unica si irezistibila, cadrul fiind intregit de coasta salbatica cu stancile sale impresionante, padurile pline de mister si mlastinile intinse. Daca te atrage marea, in partea de nord a regiunii Devon se afla unele dintre plajele cu cel mai fin nisip din Insulele Britanice. Plaja Woolacombe a fost nominalizata in Top 10 al celor mai frumoase plaje din lume. Incantatoarele porturi Clovelly, Ilfracombe si Lynmouth contrasteaza absolut minunat cu salbaticia coastei.

Andaluzia

Daca ceea ce iti trebuie este o vacanta in care sa te odihnesti si sa scapi de tot ce inseamna stres cotidian, atunci impacheteaza cateva carti, ia si copiii la pachet si indreapta-te catre Andaluzia, in sudul Spaniei. Cadrul natural este intregit de provincia relativ neexplorata Cordoba, cu plantatiile sale de maslini care se intind cat vezi cu ochii, incantatoarea Sevilia, unde poti simti, chiar si in luna octombrie, caldura soarelui pe fata in timp ce stai intins langa piscina; plajele neaglomerate din Malaga si de Cadiz, unul dintre cele mai vechi orase din Europa.

Catedrala din Cadiz
Catedrala din Cadiz / Foto: JackF

Profilul istoric si cultural al regiunii a fost influentat de vechii iberici, cartaginezi, greci, romani, vandali, vizigoti si inaintea tuturor, de catre musulmani. Aceasta zona are o cultura bogata, dar in acelasi timp unica si o identitate de sine statatoare, care se regaseste in nenumaratele ei traditii, printre care dansul flamenco si luptele cu tauri, considerate in mare masura, daca nu in intregime, andaluze. Tinutul e plin de surprize si contradictii.

Departe de statiunile pline de turisti, vei gasi unele dintre cele mai curate plaje din tara, alaturi de dealurile impadurite, satele cu casute aidoma cuburilor de zahar si de cel mai inalt varf muntos din Spania, cu crestele sale acoperite de zapada, Sierra Nevada.

Provence

bonnieux
Satul Bonnieux, din Provence / Foto: ecobo

Toamna in regiunea Provence este un anotimp minunat, cu exceptia zilelor in care ploua. Si nu vorbim doar de burnita, cuvant care nu exista in dialectul provensal, ci de ploaie cu galeata. Dar asta nu tine decat cateva ore. Vestea buna este aceea ca, odata ce ploaia se opreste, vremea devine iar insorita si cerul albastru. In majoritatea anilor, toamna e minunata, saptamana dupa saptamana. Iar in luna septembrie, cand incepe stransul viei, poti lua parte la festivalurile locale care se organizeaza aici si la serbarile recoltei. In lunile noiembrie si decembrie, incepe recolta maslinilor si targurile de trufe.

Pont d'Avignon
Pont d’Avignon / Foto: Bunyos

Provence toamna, este o zona ideala pentru ciclism, plimbari, ascensiuni montane si vizite turistice. Gordes, cu casele sale adunate in jurul impunatorului castel si strazile pietruite inguste (numite si “calades”) si-a pastrat nestirbite farmecul si autenticitatea si este nominalizat drept unul dintre cele mai frumoase orase din Franta. Capitala Europeana a Culturii in anul 2000 si inclus in Patrimoniul Mondial al UNESCO, la el facandu-se adesea referire ca la “Orasul Papilor”, Avignon adaposteste o mostenire arhitecturala unica.

Daca ai o inclinatie spre monumentele romane, merita sa faci o vizita in orasul  Orange, si el inclus in Patrimoniul Mondial al UNESCO; Isle sur la Sorgue este cunoscut si drept “Mica Venetie”, pentru ca este un oras insula imprastiat pe cele cateva brate ale fluviului Sorgue. Roussillon cu ale sale culori pastelate iti va taia pur si simplu respiratia.

Toscana

destinatii de toamna toscana
Foto: Diego Marlottini

Un amestec fascinant de orase medievale, dealuri si plaje, regiunea Toscana este plina de turisti in timpul verii. Dar toamna, cand aglomeratia se mai duce, este momentul potrivit pentru a te bucura de o vacanta la vremea culegerii roadelor recoltei. Soarele continua sa straluceasca. E timpul cand viile produc struguri pentru obtinerea vestitului vin rosu din zona, maslinii produc masline pentru la fel de renumitul ulei extra-virgin, iar bucatariile din trattorii sunt pline de ciuperci “porcini”.

lucca
Lucca / Foto: Planetix

Toamna este sezonul nenumaratelor mici festivaluri traditionale si al paradelor, care transforma strazile si pietele din oras intr-o explozie de culori, lumini si hohote de ras. “Luminara”, este o sarbatoare a lunii, care se organizeaza in orasul Lucca, prilej cu care lumanarile sunt aprinse la tot pasul. Florenta, la randul ei, este invadata de lumanari in timpul sarbatorii Festa della Rificolona, prilej cu care copiii alearga pe strazi purtand in maini felinare confectionate din hartie.

Toamna, in aproape fiecare oras si sat sunt oraganizate festivaluri ale mancarii.  Unele dintre cele mai importante sunt: saptamana mierii din Montalcino, festivalul branzei ‘pecorino’ din Pienza, festivalurile castanelor din Cortona si Arcidosso, unde sunt servite pizza, paste si mamaliga, toate cu castane.

Sintra

sintra
Foto: Canva Photos

Sintra este un loc perfect de vizitat toamna. Zona se afla la adapostul dealurilor Sintra, la numai 25 kilometri de Lisabona si, pe drept cuvant, nu exista alt loc la fel in Portugalia. In Sintra se afla numeroase castele si palate, parcuri pline de verdeata, iar atmosfera este una fantastica, aidoma unei pagini desprinse din povestile cu zane. Cu micro-climatul sau exceptional, la care contribuie si vegetatia exotica, aceasta asezare este de multa vreme un loc favorit pentru cei care nu sunt din partea locului, fiind ideala pentru plimbari si vizite la manastiri, ascunse adanc in padurile cu frunzis verde.

Pe langa palatele sale de o frumusete rara, resedintele si gradinile elegante, Sintra se lauda cu un centru istoric care este inclus in Patrimoniul Mondial al UNESCO. Vechii iberici il foloseau pentru a-si arata cultul adoratiei; maurii au construit aici un castel; locuitorii Evului Mediu au lasat in urma lor manastiri, apoi in secolul 19 a devenit unul dintre primele centre ale arhitecturii romantice europene.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!