maldive
Foto: Ibrahim Asad
Destinatii

10 locuri care ar putea sa dispara intr-un timp relativ scurt

Nu facem destul pentru a ne proteja planeta. Temperaturile sunt in crestere, nivelul marii creste si el, iar in prezent exista multe locuri in lume care ar putea pur si simplu sa dispara curand. Lista este foarte lunga, asa ca am ales numai 10 dintre ele.

1. Insulele Maldive

maldive
Foto: Atanas Bozhikov Nasko

Acest paradis tropical este bine cunoscut pentru plajele sale cu nisipuri albe si a fost intotdeauna una dintre destinatiile favorite ale turistilor. Din pacate, incalzirea globala poate insemna sfarsitul distractiei in aceste insule care se intind pe o suprafata de 298 km2. Intrucat 80% din aceasta tara se afla la numai 1 metru deasupra nivelului marii, cresterea continua a nivelului apei trage un semnal de alarma asupra Maldivelor. Luand in considerare dinamica ritmului de crestere a nivelului oceanului, Insulele Maldive ar putea disparea inainte de anul 2050.

2. Bangkok, Thailanda

Bangkok este una dintre cele mai populare destinatii exotice din lume, dar si unul dintre locurile care ar putea disparea datorita incalzirii globale. Orasul se scufunda deja din cauza urbanizarii excesive pe terenul sau cu o consistenta mult prea moale, dar si din cauza pomparii in exces a panzei de apa freatica. Locatia sa face ca Bangkok-ul sa fie expus la inundatii, mai ales in sezonul musonilor. Toti acesti factori ar putea trimite capitala thailandeza sub ape, inainte de sfarsitul acestui secol.

locuri care ar putea sa dispara
Bangkok – o metropola care s-ar putea trezi sub ape

3. Delta fluviului Mississippi, Statele Unite ale Americii

delta mississippi
Foto: jacob Boomsma

Marele fluviu american patrunde in Golful Mexic formand o delta, mlastini si insule, de o frumusete greu de imaginat. Desigur, cresterea nivelului marii poate distruge acest peisaj. Oricum, acesta nu este singurul efect al incalzirii globale, intrucat regiunea este expusa la multe furtuni si uragane. Ne aducem cu totii aminte de uraganul Katrina care a lovit orasul New Orleans.

4. Insula Komodo, Indonezia

dragoni komodo
Foto: Andrey Gudkov

Locul in care traieste cea mai vestita reptila din lume, ar putea sfarsi sub ape in cateva decenii, daca efectele incalzirii globale isi vor face din ce in ce mai mult simtita prezenta. Marea care inconjoara insula este in crestere si poate provoca disparitia dragonului de Komodo, dar si nivelul ridicat al aciditatii are efecte nocive, intrucat face sa creasca temperatura la suprafata apei, ceea ce poate duce la distrugerea coralilor ce inconjoara insula si a locatiilor fantastice pentru scufundari.

5. Marea Bariera de Corali, Australia

marea bariera de corali
Marea bariera de Corali, visul fiecarui scufundator / Foto: Andrew Robins

Eco-sistemul delicat al uneia dintre cele mai frumoase locatii din lume este amenintat de temperatura aflata in crestere. Exista o mare varietate de pesti si alte specii marine care depind de corali pentru a putea supravietui. Intrucat reciful de corali este aproape distrus, flora si fauna sa sunt aproape de a avea aceeasi soarta. Toate ar putea disparea din cauza incalzirii globale.

6. Tokyo, Japonia

tokyo
Foto: Torsakarin

Tokyo este una dintre cele mai mari metropole din lume si dupa cate se spune, un loc minunat in care sa traiesti, dar efectele schimbarilor climaterice spun cu totul altceva. Orasul sufera de fenomenul asa-numit “insula de caldura”, ceea ce inseamna ca emisiile fabricilor si poluarea data de vehicule provoaca efectul local de sera. Intrucat temperatura continua sa creasca, Tokyo va avea probleme din ce in ce mai mari cu caldura.

7. Venetia, Italia

venetia inundatie
Foto: AVPhoto

Pentru unii oameni, poate fi greu de crezut ca un oras aflat pe apa sufera din cauza incalzirii globale, dar masuratorile recente indica acest lucru. In fapt, Venetia se scufunda incet, aproape 23 centimetri la 100 de ani, dar condiile climaterice din ultima vreme pot inrautati lucrurile. O noua bariera care poate face fata la o inundatie de 30 de metri se afla in constructie, dar expertii sunt de parere ca trebuie luate noi masuri, care sa asigure salvarea orasului de la disparitie.

8. Fluviul Tamisa, Londra

tamisa
Foto: dengsongquan

Fluviul Tamisa este mandria Londrei de secole intregi, dar in zilele noastre el se dovedeste a fi una dintre cele mai mari amenintari pentru oras. Inca din timpul Evului Mediu, orasul s-a extins inspre fluviu, ceea ce a dus la ingustarea cursului acestuia. O mare bariera a fost construita in secolul 19, pentru a preveni inundatiile, dar cresterea nivelului marii poate face ca sistemul sa devina ineficient si sa transforme Tamisa intr-o alta mare.

9. Big Sur, California, Statele Unite ale Americii

Big Sur
Foto: dengsongquan

Linia de coasta dintre Los Angeles si San Francisco alcatuieste cu siguranta unul dintre cele mai frumoase peisaje din America de Nord. Din pacate, exista posibilitatea ca incalzirea globala sa distruga eco-sistemul si peisajul insusi, intrucat temperaturile in crestere cauzeaza incendii. Totusi, guvernatorul statului California a facut pasi in directia gasirii de solutii pentru rezolvarea problemelor de mediu aparute in ultimii ani, ceea ce ne face sa speram ca Big Sur nu va fi inca unul din locurile care ar putea disparea din cauza incalzirii globale.

10. Canalul Panama, Panama

canalul panama
Cei 26 m diferenta de nivel pot crea probleme in zona Canalului Panama

Canalul Panama a marcat o adevarata revolutie in lumea comerciala, in clipa in care a fost deschis in anul 1914, oferind o alternativa majora vaselor care traversau din Oceanul Pacific in Oceanul Atlantic si invers. Exista o provocare cu care se confrunta insa navele si anume, cei aproape 26 metri diferenta in inaltime intre cele doua oceane. Solutia a fost gasita in cantitatile uriase de apa proaspata adusa pentru a suplini lipsa apei,  dar criza din ultimii ani a dus la inchiderea anumitor portiuni ale canalului.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!