plaza de torros madrid
Foto: Fabio Mancino
Europa

Despre coridele din Madrid

Coridele reprezinta una dintre cele mai vechi si importante traditii din Spania. In fiecare an, mii de oameni se strang in Las Ventas, in Madrid, pentru sezonul acestor manifestari. Sa aflam mai multe despre coridele din Madrid.

Las Ventas, cea mai importanta arena de tauri

Las Ventas
Las Ventas / Foto: kasto

Las Ventas este cea mai importanta arena din lume pentru coride, avand o capacitate de 25.000 de locuri; a fost inaugurata in anul 1931, printr-o corida organizata in scopuri caritabile. Este considerata totodata si cea mai grea arena pentru matadori. Pentru un matador spaniol, a iesi din Las Ventas pe umerii fanilor sai, reprezinta incununarea unei cariere cu adevarat de succes. Pentru a ajunge in acest loc, poti lua metroul pana la statia Las Ventas, sau un autobuz din Calle Alcala.

coridele din Madrid
Las Ventas din Madrid e cea mai mare arena de tauri din lume

Coridele se desfasora in fiecare weekend, din luna martie pana in octombrie, dar perioada cea mai buna pentru a putea aprecia adevarata lor arta, este cea din timpul lunilor mai si iunie, cand in oras are loc si festivalul San Isidro. Atunci luptele sunt organizate in fiecare zi, timp de trei saptamani, cei mai buni matadori din Spania atragand fani din toata tara. Biletele in aceasta perioada sunt de obicei epuizate cu mult timp inainte, iar preturile lor variaza in functie de loc; zonele insorite sunt mai ieftine decat cele umbroase.

Pentru restul sezonului, biletul poate fi procurat in aceeasi zi in care are loc lupta. O corida reuneste trei matadori, fiecare dintre acestia fiind insotit de doua persoane care il ajuta, toti luptand impotriva a sase tauri (cate doi pentru fiecare matador). O lupta dureaza de regula in jur de doua ore. Cel mai experimentat matador iese primul in arena, cu exceptia situatiei in care un nou matador trebuie prezentat publicului; aceasta prezentare se numeste “alternativa”. Lupta e impartita in trei reprize numite “tercios”. In timpul celei dintai, matadorul se lupta cu taurul avand asupra lui o pelerina mare, iar cel care il ajuta, il provoaca pe animal cu ajutorul unui “pincho”.

corida madrid
Luptele cu taurii sunt extrem de dure / Foto: Anna Subbotina

In repriza a doua, apar “banderillos” care inteapa taurul cu trei perechi de “banderillas”, bete cu decoratiuni colorate, pregatind astfel taurul pentru ultima repriza. Aceasta este cea mai importanta si mai interesanta parte a luptei. Matadorul il intampina singur pe taur, purtand o pelerina mica rosie si avand asupra lui o sabie. El trebuie sa omoare animalul, infigandu-i sabia intre umeri, toata aceasta actiune desfasurandu-se intr-o maniera artistica si plina de gratie.

Daca publicului ii place lupta, el il va recompensa pe matador cu una sau cu ambele urechi ale taurului, marele premiu fiind cele doua urechi si coada taurului. Daca matadorul primeste marele trofeu, el va parasi piata prin “la Puerta Grande” (marea poarta) si este considerat triumfator.

Sigur, coridele nu sunt privite de toata lumea ca pe un spectacol demn de secolul 21, multi blamand faptul ca, in final, cei care cad victime sunt, de regula, taurii. Pe de alta parte, spectacolul – grotesc sau nu – e asigurat. Iar locul cel mai bun in care poti asista la o corida este, cu siguranta, Madridul.

Citeste si: Top 10 atractii turistice din Madrid

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!