viena
Viena / Foto: Xalanx
Europa

Ghidul Vienei pentru “incepatori”

Orasul Viena poate fi oricand inclus in lista celor mai cautate orase din Europa, el meritand sa fie acolo, alaturi de Paris, Londra si Roma. Un amestec captivant de modern si vechi, istoria bogata a capitalei austriece dateaza din vremea romanilor, cand principala sarcina a acestui oras era aceea de a proteja Imperiul Roman de atacurile vizigotilor.

In timpul secolului 19, Viena era capitala Imperiului Austriac, unul dintre cele mai puternice imperii din istorie. Aici sunt stranse la un loc colectii impresionante de arta si adevarate capodopere arhitecturale. Un oras cu multe aspecte diferite, in care gasesti de la baruri si strudelul vienez, pana la palatele gigantice si Mozart, Viena are cate ceva pentru fiecare, chiar si pentru iubitorii naturii: este orasul cu cele mai multe spatii verzi din Europa.

Numarul obiectivelor turistice din Viena este uluitor. Mini-ghidul de fata iti ofera o selectie a celor cu adevarat remarcabile, care sa te ajute sa-ti planifici o vacanta in capitala Austriei.

Arhitectura Vienei

ghidul vienei
Centrul Vechi din Viena / Foto: Xalanx

Majoritatea atractiilor de top din Viena sunt adevarate minuni arhitecturale si e bine de stiut ca multe dintre ele pot fi vazute gratis, intr-o plimbare facuta prin Innere Stadt sau ‘Orasul interior’. Stilurile arhitecturale sunt numeroase: cele care predomina sunt gotic medieval, baroc austriac, rococo si art nouveau (sau Jugenstil.) Pentru un tur pe cont propriu, indreapta-te spre Ringstrasse, una dintre cele mai importante strazi din Viena. Aceasta artera urmareste un inel in jurul Orasului interior. In aceasta zona circula si cateva tramvaie.

parc schonbrunn
Schonnbrunn / Foto: Andrey Khrobostov

Exista multe alte monumente si atractii care trebuie vazute. De exemplu, Prunksaal, aflat in interiorul Bibliotecii Nationale este o sala impresionanta plina de rafturi pentru carti, aranjate ca in filmele cu Harry Potter. Este decorata cu coloane imbracate in aur, scari elaborate, cioplite in lemn si balcoane care se catara pe rafturile uriase, iar pe tavanul cladirii, prevazut in centrul sau cu luminatoare, se afla o fresca imensa. Viena adaposteste si cateva palate monumentale. Cele mai importante sunt: Hofburg, Palatul Schonbrunn si Belvedere. E greu de spus care dintre ele este cel mai frumos si fiecare merita cel putin o jumatate de zi pentru a fi vizitat.

Muzica si Viena

Muzica si Viena au prosperat impreuna. Numarul compozitorilor de renume care au trait si compus in Viena este impresionant si merita sa-ti planifici din timp o auditie simfonica sau vizionarea unui spectacol de opera. Pentru opera viziteaza Theater an der Wien, Staatsoper sau Volksoper. Pentru muzica clasica de calitate, mergi la Wiener Musikverein sau la Wiener Konzerthaus. In timpul verii, in parcurile Vienei au loc concerte in aer liber. Verifica la biroul local de turism, programul reprezentatiilor viitoare.

Scena artistica vieneza

muzeul de istorie naturala viena
Muzeul de Istorie Naturala din Viena / Foto: neirfy

Dinastia habsburgilor, care a dominat Imperiul Austriac, a promovat arta locala precum si colectiile din intreaga lume. Acestea continua sa influenteze Viena si reprezinta temelia scenei artistice din aceasta tara. Daca vrei sa vezi colectiile habsburgice, fa o vizita la Kunsthistorisches, muzeu aflat in incinta Palatului Belvedere. Muzeul Liechtenstein adaposteste una dintre cele mai mari colectii de arta baroca din lume, in timp ce Muzeul Albertina prezinta o colectie extinsa, de la opere renascentiste pana lucrari ale unor artisti medievali.

Museumsquartier, o zona culturala unica aflata chiar langa Innere Stadt, este locul in care abunda barurile si restaurantele. Aici se afla numeroase muzee de talie mondiala, printre care Muzeul de Arta Moderna (MUMOK), Muzeul Copiilor (ZOOM) si Muzeul Leopold, care se concentreaza pe arta moderna austriaca.

Scena artistica avangardista a Vienei are reputatia de a fi una de ultima ora si desi vei gasi multe galerii de arta in Innere Stadt si zona din jurul Schleifmühlgasse este impanzita la randul ei de lacasuri artistice. Acest cartier este intr-o continua expansiune si vei gasi aici de la cafenele elegante si magazine cu imbracaminte vintage, pana la arta alternativa si scene muzicale.

Cumparaturi in Viena

Exista nenumarate oportunitati pentru a face cumparaturi in Viena, in jurul Schleifmühlgasse. Pentru achizitii de lux, mergi la “Golden U,” o zona comerciala extinsa, aflata in Innere Stadt si alcatuita din trei artere pietonale, Kohlmarkt, Graben si Kärntner Strasse. O plimbare prin “U” este o placere absoluta. Pentru magazine de firma, mergi pe Mariahilfer Strasse. Daca te intereseaza pietele locale in aer liber, incearca Naschmarkt, unde se vand produse proaspete, vin si specialitati culinare.

Transportul in Viena

tramvai viena
Foto: bluejayphoto

Sistemul de transport public din Viena este foarte bine pus la punct. Autobuzele, tramvaiele si metroul circula frecvent, iar autobuzele au si curse de noapte. In Viena se gasesc si bilete mai ieftine, cum ar fi cele valabile 24 de ore, 3 zile, sau mai mult. Verifica site-ul oficial   Viena Transit pentru o lista completa a ofertelor de bilete. Tramvaiul Vienna Ring este foarte popular printre turisti, el facand cercul complet pe strada Ringstrasse. Biletele pentru adulti costa 7 euro.

Cum se ajunge in Viena

Aeroportul International din Viena se afla la jumatate de ora de centrul orasului. Autobuzele fac legatura cu aeroportul prin Wien Westbahnhof, principala gara din Viena. Trenurile spre aeroport pot fi luate din gara Wein Mitte, aflata in partea de est a orasului. Ultimul autobuz de la aeroport pleaca inainte de miezul noptii, iar ultimul tren dupa ora 0.

Cea mai buna perioada a anului pentru vizitat Viena

Indiferent cand te hotarasti sa vizitezi Viena, n-ai de ce sa dai gres: Viena e frumoasa in tot timpul anului. Daca vrei sa eviti aglomeratia, nu calatori in luna august sau in perioada Craciunului (Viena este renumita pentru Targurile sale de Craciun); alege primavara si toamna. Lunile de iarna pot fi foarte reci, dar frigul inseamna si vin fiert si strazi acoperite de zapada.

Citeste si: Viena: Top 10 lucruri pe care le poți face cu buget redus de vacanţă

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!