cum sa fotografiezi cascade
Foto: Karen Wang
Foto & Video Ghid foto

Cum sa fotografiezi cascade

Multa lume se intreaba care e cea mai buna tehnica pentru a fotografia cascade. Cascadele sunt un subiect minunat si reprezinta o provocare pentru orice fotograf. Mai intai de toate, locatia lor este una spectaculoasa, in al doilea rand lumina din jurul cascadelor cere multa abilitate, iar in al treilea rand ele reprezinta un subiect dinamic, intrucat se afla intr-o continua miscare (desigur, miscarea inseamna provocare, dar si o sansa reala pentru un instantaneu mult mai dinamic).

Despre punctele sensibile ale fotografierii cascadelor s-au scris multe, dar elementele de baza sunt relativ simple.

Lucrul cu miscarea

cascade plitvice
Foto: Fesus Robert

Ori de cate ori un fotograf se confrunta cu un subiect in miscare, acesta are doua optiuni. In primul rand, el poate ingheta miscarea, folosind o viteza mai mare a expunerii, iar in al doilea rand, el poate capta si imbunatati miscarea, apeland la o deschidere mai larga a diafragmei, care incetoseaza elementul in miscare din fotografie (in acest caz, apa).

Majoritatea fotografilor aleg a doua optiune si permit incetosarea apei. In cele ce urmeaza, afli cum sa faci asta. Ai nevoie de camera digitala si de un trepied. Daca ai unul, foloseste si un filtru de polarizare.

Cum sa fotografiezi cascade

Fa o poza de control – Inainte de a incepe sa experimentezi, seteaza modul automat al camerei, asigura-te ca blitul e oprit si fa o poza cascadei. In timp ce faci asta – tine minte expunerea pe care o seteaza camera. Aparatul tau va alege cu siguranta o expunere care ‘ingheata’ cumva apa. Aceasta fotografie va reprezenta un punct de referinta pentru a o compara cu pozele de mai tarziu si a o utiliza drept baza pentru expunerile tale.

Prioritatea vitezei de declansare – Schimba setarea camerei pe shutter priority mode. In general, vei dori sa incerci o viteza a diafragmei de 1 pana la 2 secunde, pentru a obtine un efect reusit de incetosare a apei.

Trepied – Desigur, pentru a face o poza la o viteza de expunere de aceasta marime, ai nevoie de un trepied sau alt mijloc prin care sa te asiguri ca aparatul tau este complet nemiscat, pe toata perioada in care diafragma e deschisa.

Nu e simplu, desi suna asa – ataseaza camera la un trepied, alege shutter priority mode, seteaza viteza de expunere la 1-2 secunde si fa poza.

Problema cu cresterea vitezei de expunere este ca ea creste cantitatea de lumina care patrunde in camera si daca nu este o zi mai intunecata si mai noroasa, imaginea ta va fi supraexpusa. (chiar daca esti pe shutter priority mode, camera va alege o deschidere foarte mica, pentru a incerca sa compenseze).

Alte sfaturi pentru a obtine expunerea adecvata

Cascada Bigar
Cascada Bigar / Foto: der_makabere

Exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a descreste cantitatea de lumina care patrunde in camera foto si pentru a obtine un nivel de expunere mai bun:

Sincronizarea – alege momentul potrivit al zilei pentru a fotografia o cascada si vei avea la dispozitie mai multe optiuni pentru a utiliza viteze mai mari de expunere. La rasaritul sau apusul soarelui, lumina este mai putin stralucitoare. De asemenea, zilele noroase sunt mai propice decat cele cu soare.

Filtre – folosirea unui filtru care reduce lumina este o alta modalitate care ajuta. Exista multe filtre disponibile care fac asta, dar, in general, e bine sa folosesti un filtru de polarizare, care nu numai ca reduce lumina, dar si ajuta la imbunatatirea imaginilor (un astfel de filtru reduce reflexia luminii – iar cascadele pot avea asa ceva). Alt tip de filtru pe care il poti folosi este unul de densitate neutra, care reduce si el lumina ce patrunde in camera foto – e ca si cum ti-ai pune ochelarii de soare la ochi.

Prioritatea diafragmei – daca ai inca probleme cu expunerea, chiar si cand e mai intunecat afara si folosesti un filtru de polarizare, poti utiliza modul aperture priority si poti sa alegi cea mai mica deschidere posibila. La majoritatea camerelor aceasta va fi f/22 sau f/36. Rezultatul acestei alegeri va fi acela ca aparatul tau foto va alege automat cea mai mare viteza de expunere disponibila pentru deschiderea respectiva. Ea nu va fi de 2 secunde – dar intotdeauna va fi mai lunga decat viteza de expunere din prima poza test pe care ai facut-o si ca rezultat, apa va aparea si mai incetosata. Alt impact al unei deschideri mai mici este ca ai o adancime mai mare a campului vizual si vei avea in campul vizual o portiune mai mare din cascada.

Un ISO mic – Alegerea unui ISO mai mic inseamna ca senzorul camerei tale e mai putin sensibil la lumina si va fi nevoie ca diafragma sa fie mai mult timp deschisa. Va insemna de asemenea si poze mai putin “zgomotoase” sau mai putin granulare, ceea ce va avea ca rezultat detalii mai dragute.

Alte sfaturi pentru fotografierea cascadelor

Desigur, obtinerea expunerii adecvate este numai o parte a ecuatiei, atunci cand vine vorba despre fotografierea cascadelor cu camera digitala. Ai aici cateva sfaturi in plus.

Bracketing

Operatiunea de “bracketing” este extrem de importanta – repectiv sa faci o serie de poze in care sa variezi expunerea si diafragma. In felul aceasta poti capta mai multe imagini ale aceleiasi scene, diferite in ce priveste gradul de incetosare al apei, modificarea adancimii si a felul in care aparatul foto capteaza culoarea. Poti utiliza si functia incorporata de bracketing, aplicabila expunerii (verifica manualul).

Compozitia

cascada hdr
Foto: Dagur Johnsson

O cascada poate fi fotografiata din multe unghiuri si in multe feluri, incepand de la unghiuri largi care pun cascada in evidenta, pana la fotografii trunchiate care se concentreaza asupra unei parti mai mici din cascada. Cauta sa surprinzi modurile diferite in care apa curge. In unele locuri, vor fi mai multi curenti, in altele suvoiul e peste tot, sau apa curge incet intr-un singur flux. Incearca mai multe pozitii (vei descoperi ca apa curge cu viteze diferite, pe diferite sectoare) si experimenteaza cum arata diferitele parti ale cascadei, cu o viteza mai mica de expunere.

Fa ordine la fata locului

Multi sunt fotografii care protejeaza mediul inconjurator si care lasa o locatie la fel cum au gasit-o, dar putina ordine la fata locului poate avea un impact urias asupra scenei care are in prim plan o cascada. Inainte de a face pozele, verifica putin cadrul si vezi daca sunt elemente care sa-ti distraga atentia si care pot fi inlaturate.  Uita-te in special dupa gunoaie, dar si dupa frunzele de pe stanci etc. Simpla ordonare a unei imagini intr-un fel care nu aduce vreun prejudiciu locatiei, poate avea ca rezultat o calitate superioara a pozei.

Nu deveni obsedat de apa incetosata

Este greu sa rezisti efectului apei matasoase care se misca, dar nu lasa aceasta imagine sa devina singura pe care o captezi. Incearca sa faci cateva poze si cu viteza de expunere foarte mare. Aceasta tehnica poate fi foarte utila in cazul cascadelor furioase, unde exista din belsug apa pulverizata si stropi explozivi. Alt impact al vitezei rapide este acela ca vei avea nevoie de o deschidere mai mare, ceea ce inseamna o adancime ingusta a campului vizual, care va da un impact cu totul nou pozelor.

Iesi afara si experimenteaza

Destul cu teoria – acum e timpul sa iesi afara si sa pui in practica ce-ai invatat, pentru ca, mai multe poze facute inseamna rezultate mai bune. Distractie placuta!

Citeste si: Cum sa fotografiezi poduri

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!