inchiriere masini
Foto: karelpesorna
In masina

Costurile ascunse ale inchirierii de masini

Crezi ca ai facut o afacere buna inchiriind o masina atunci cand pleci in vacanta? Din pacate, fabulosul tarif de 19,99 euro/zi nu-ti garanteaza o inchiriere ieftina. In loc de asta, vei putea avea surpriza ca pretul sa se umfle semnificativ in momentul cand ti se face nota de plata la biroul de inchirieri. Taxe de vanzare, taxe de aeroport, asigurari si alte costuri – toate acestea se adauga la valoarea finala si poti suferi un soc, pe langa faptul ca vei plati dublu fata de tariful de baza (daca nu, chiar mai mult).

rent a car
Foto: mandygodbehere

Cineva a inchiriat acum cativa ani, cu ocazia unei calatorii in Italia, o masina al carei tarif de baza era in jur de 110 euro pentru trei zile. Valoarea finala? La cei 110 euro s-au adaugat asigurarea in caz de accident, asigurarea obligatorie in caz de furt, TVA, o taxa pentru ca soferul nu avea varsta minima pentru a inchiria o masina, o suprataxa pentru neumplerea rezervorului si alte cateva taxe misterioase trecute pe contractul final intr-o italiana neinteligibila, totalul ajungand la aproximativ 380 de euro – cam cu 200% mai mult decat pretul de la care se pornise. Au!

Cum poti evita sa fii dus de nas si sa ajungi in pragul disperarii? Citeste in cele ce urmeaza despre taxele care e probabil sa-ti fie percepute si cateva sfaturi pentru a reduce costurile viitoarei tale calatorii catre biroul de inchirieri masini.

Taxele de aeroport

Taxele locale si cele de aeroport variaza considerabil de la o tara la alta. Din pacate, nu vei putea evita taxele locale si TVA-ul, care poate ajunge pana la 25% in unele tari (Tine cont insa de faptul ca in anumite tari poti beneficia de o rambursare partiala a TVA). Multe administratii publice percep taxe pentru a-si finanta propriile proiecte de dezvoltare, cum ar fi centre de conferinte sau arene sportive.

In orice caz, poti evita taxele de aeroport, preluand si returnand masina la o locatie care nu are legatura cu aeroportul. Asigura-te ca ai cantarit bine posibilele dezavantaje si alte costuri aditionale de transport, fata de cele precepute de locatia din aeroport – care pot adauga 10% sau mai mult la pretul total al inchirierii.

Multi se intreaba daca nu pot evita taxa de aeroport, in cazul in care nu preiau masina inchiriata imediat ce coboara din avion. Daca persoana in cauza ar merge mai intai la hotel apoi s-ar reintoarce la un birou de inchirieri situat langa aeroport, pentru a-si lua masina, ar mai trebui sa plateasca taxa de aeroport?

Potrivit lui Neil Abrams de la Abrams Consulting, o organizatie de consultanta in materie de inchirieri auto si care efectueaza studii de piata in acest domeniu, raspunsul este da. “Daca locatia de inchiriere este in aeroport, compania respectiva trebuie sa plateasca chirie aeroportului”, spune Abrams – indiferent daca persoana care inchiriaza este din oras sau abia a aterizat acolo in ziua respectiva. Regula se aplica si locatiilor de langa aeroport, desi taxele si conditiile de inchiriere in cazul lor pot varia de la un aeroport la altul.

In concluzie, daca nu vrei sa platesti taxa de aeroport, cauta optiuni de inchiriere a unei masini in oras.

Cele mai la indemana sfaturi pentru inchirierea unei masini

Asigurarea full casco

rent a car
Foto: halfpoint

Una dintre cele mai des intalnite taxe suplimentare percepute de catre companiile de inchirieri auto se refera la asigurarea full casco in caz de accident. Pentru o suma cuprinsa intre 10-20 euro pe zi, poti evita raspunderea in caz de accident sau orice alt incident, cu conditia sa nu fii gasit vinovat de neglijenta grava. Aceasta asigurare este optionala in majoritatea tarilor, dar in unele ea este obligatorie si este inclusa in costurile de baza ale inchirierii.

Inainte de a accepta orice asigurare suplimentara, verifica daca asigurarea auto te acopera si in cazul in care inchiriezi o masina. Majoritatea politelor fac acest lucru. Unele carti de credit furnizeaza automat acea asigurare, daca platesti pentru inchiriere cu acel card. Tine minte ca exista limite care se aplica in cazul asigurarilor standard; daca nu vrei sa-ti asumi vreun risc, fie el cat de mic, poate ar trebui sa optezi pentru asigurarea full casco.

Alte asigurari suplimentare includ: asigurarea pentru persoane in caz de accident, asigurarea pentru bunurile personale si asigurarea pentru raspundere suplimentara, pe care le poti achizitiona de la biroul de inchirieri. Inca o data, cel mai bine este sa verifici daca polita ta de asigurare functioneaza si in cazul in care inchiriezi o masina.

Costurile combustibilului

De cele mai multe ori vei plati mai multi bani daca vii cu rezervorul gol, asa ca e bine sa alimentezi inainte de a returna masina. Acum insa, majoritatea companiilor care inchiriaza masini iti ofera posibilitatea de a achizitiona in momentul inchirierii un rezervor plin, ceea ce iti permite sa returnezi masina fara a mai avea grija rezervorului.

Tine cont insa ca nu ti se ramburseaza costul benzinei cu care te intorci in rezervor, daca ai achizitionat un plin inainte, asa ca e foarte probabil sa platesti ceva in plus daca ai ales aceasta varianta. De asemenea, se prea poate sa gasesti un pret mai convenabil pe litru decat cel oferit de compania de inchirieri, in perindarile tale cu masina.

Economiseste benzina si bani

Taxe pentru returnare

Daca masina este returnata intr-o alta locatie decat cea de unde ai inchiriat, se percepe de obicei o taxa suplimentara. Aceasta variaza in functie de locatie; in unele cazuri nu se percepe niciun ban in plus, in timp ce in cazul in care lasi masina in alta tara, poti plati chiar si cu 1000 euro mai mult.

Ziua de inchiriere

Ai grija la tariful care este perceput pe zi de inchiriere, adica 24 ore. Daca inchiriezi masina intr-o zi de miercuri si o returnezi joi, majoritatea companiilor te taxeaza pentru o singura zi, numai daca o returnezi in interval de 24 de ore. Alte companii iti vor oferi o perioada de gratie de 29 de minute, inainte sa te taxeze suplimentar; dupa 90-120 minute, poti fi incasat pentru o inca zi de inchiriere. Verifica termenii si conditiile generale in contractul de inchiriere.

Taxa pentru returnarea mai devreme

Te gandesti ca returnarea masinii cu o zi sau doua mai devreme poate fi o chestie benefica pentru tine, dar din pacate poti fi taxat si pentru asta. Unele companii de inchirieri iti pot oferi o rambursare proportionala a banilor, in cazul in care returnezi masina mai devreme, dar altele iti vor aplica o taxa de cativa euro sau chiar mai mult. Poti avea surpriza sa platesti o diferenta semnificativa de bani, daca scurtarea perioadei tale de inchiriere duce la imposibilitatea de a ti se mai putea aplica un tarif de inchiriere saptamanal.

Kilometrajul

Majoritatea companiilor de inchiriere iti ofera kilometri nelimitati, dar ar fi bine sa studiezi conditiile inainte de a inchiria masina. Multe companii mici, locale, taxeaza suplimentar daca depasesti un anumit numar de kilometri alocat intr-o zi. Alta capcana este aceea ca unele tarife “speciale” pot sa nu includa kilometri nelimitati, asa ca citeste cu atentie inainte.

Taxa de licenta

Unele tari permit companiilor de inchirieri auto sa taxeze in plus, pentru a-si recupera costurile de autorizare a masinilor, de obicei intre 3 si 8% din costul inchirierii. S-ar putea sa nu ti se pomeneasca nimic despre aceasta taxa, asa ca asigura-te ca nu uiti sa intrebi.

Diverse rate si taxe pentru varf de sezon

Tarifele companiilor de inchirieri variaza de la un oras la altul si uneori chiar in acelasi oras. Verifica inainte. Ai grija ca s-ar putea sa platesti o anumita taxa daca inchiriezi masina intr-o perioada de varf de sezon.

Penalizari pentru varsta

Daca nu ai 25 de ani, s-ar putea sa trebuiasca sa platesti o taxa suplimentara de cativa euro pe zi. Companiile care inchiriaza soferilor sub 21 de ani, percep taxe mult mai ridicate. Pe plan international, vei vedea ca se percep bani in plus nu numai pentru soferii care nu au varsta minima, dar si pentru cei in varsta – cei peste 70 de ani trebuie sa plateasca mai mult (asta in cazul in care mai sunt in stare sa inchirieze o masina). Restrictiile de varsta variaza de la o tara la alta si de la o franciza la alta, asa ca e mai bine sa verifici inainte.

Sofer aditional

Adaugarea in contractul de inchiriere a unui sofer in plus este un motiv pentru a fi taxat suplimentar, tot la nivel de cativa euro pe zi. Unele companii ca Avis si Budget, ii vor permite sotiei sau partenerei tale sa conduca si ea masina, fara a trebui sa platesti ceva in plus – asa ca daca ambii parteneri au de gand sa conduca, e bine de luat in considerare una dintre aceste companii.

Taxe extra

Pot exista taxe suplimentare pentru optiuni pe care nu le-ai luat in considerare, cum ar fi scaunul pentru copii, portbagajul care se pune pe masina, GPS si altele. Aceste optiuni au tarife diferite pe zi, in functie de compania de unde inchiriezi.

Taxe pentru zboruri frecvente

Unele companii de inchirieri percep adesea o mica taxa daca ceri sa-ti fie adaugati kilometri parcursi pe cardul tau de “frequent flyer”. Taxa variaza de la o companie la alta, dar nu e semnificativa.

Inchirieri in strainatate

Multe dintre taxele de mai sus, inclusiv taxele de aeroport, cele pentru varsta minima si taxele locale se aplica si in cazul inchirierilor in strainatate. Majoritatea clientilor se bazeaza pe cardul de credit pentru a acoperi asigurarea full casco, dar costurile acesteia sunt mult mai mari afara decat la noi. Datorita riscurilor ridicate, unele banci refuza sa mai ofere aceasta acoperire. Nu uita sa contactezi banca emitatoare a cardului, inainte de pleca din tara, pentru a fi sigur ca asigurarea iti functioneaza in tara pe care intentionezi sa o vizitezi.

Exista multe taxe specifice fiecarei tari si costuri la care trebuie sa fii atent. De exemplu, asigurarea in caz de furt este obligatorie in Italia, exista taxe de autostrada care trebuie platite in Austria sau Elvetia; in aceste tari va trebui sa-ti procuri un tichet autocolant, pentru a evita plata unei amenzi.

Daca nu ai permis de conducere international, va trebui probabil sa platesti o taxa pentru obtinerea unui permis temporar. Mai multe despre permisele de conducere internationale, gasesti aici.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

4 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Ce alte optiuni am sa inchiriez o masina dar fara a plati cu cardul un astfel de depozit?
    Am cautat pe google si am gasit pareri diverse legate de multe servicii de inchiriere, http://blackcab.ro/ nu exista in craiova dar in Bucuresti au punct de lucru si deci as putea sa o ridic si sa o predau acolo. In craiova am gasit cele mai mici preturi la https://www.telcar.ro/ si https://www.rentok.ro/ doar ca nu stiu daca se poate achita fara card si nu am gasit impresii pe niciun forum despre ei, astept sfaturi de la cei care au mai inchiriat dar fara card de credit

    multumesc!

  • Intotdeauna vor exista costuri ascunse, mai ales cand vine vorba de inchiriere, nu este vorba doar de partea auto, orice inchiriere, apare o asigurare, ceva obligatoriu de care afli dupa ce esti deja decis sa inchiriezi. Aceste lucruri se intampla si la firmele mari, din pacate.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!