istanbul
Foto: efemirr
Europa

5 sfaturi pentru o vizita in Istanbul

Orasul Istanbul are o locatie fantastica, intinzandu-se atat continentul european cat si pe cel asiatic, dar de multe ori pare a avea mai multe afinitati fata de Orient, in special pentru vizitatorii ocazionali, obisnuiti cu experientele turistice previzibile din Occident. In cele ce urmeaza ai cateva sfaturi care sa te ajute sa reduci la minim socul cultural si care sa te ajute sa valorifici tot ceea ce este mai bun in acest oras antic, cosmopolit, dar de un farmec aparte.

marele bazar instanbul
In marele bazar din Istanbul te poti tocmi pentru aproape orice / Foto: asikkk

Tocmeste-te in bazar

Probabil ca turistii familiarizati cu universul precis, unitar si proscris din Europa, nu sunt obisnuiti sa se tocmeasca, dar odata ajunsi in Orient trebuie sa se astepte de cele mai multe ori la asa ceva. Vanzatorii nu vor fi dezamagiti daca nu negociezi, din moment ce vor pleca acasa dupa ce te-au taxat cu un pret exagerat, dar tu vei pierde sansa de a te tocmi cu unii dintre cei mai buni afaceristi ai lumii si de a trai experienta autentica pe care ti-o ofera Orientul. Plus ca vei plati mai putin pentru ceea ce cumperi. Incearca sa reduci cu cel putin 35% pretul de pornire al unui produs si nu-ti fie teama sa pleci mai departe daca oferta lor nu scade suficient de repede.

moscheea albastra
O croaziera pe Bosfor e obligatorie atunci cand ajungi in Istanbul. Moscheea albastra e doar una dintre minunatiile pe care le vei vedea de la bordul ambarcatiunii / Foto: MasterLu

Nu uita umbrela

Localnicii si expatii cu state vechi iti pot da un sfat deosebit de practic atunci cand vizitezi orasul Istanbul, care consta in a-ti lua cu tine o umbrela. Orasul este scaldat de un soare arzator majoritatea timpului, dar locatia sa maritima si tiparele meteo umede fac ca picaturile marunte de ploaie sa intrerupa frecvent excursiile turistilor. Cu o umbrela poti rezolva aceste probleme pana cand soarele apare din nou dintre nori.

Plimba-te pe Bosfor

O plimbare pe mare pana la Stramtoarea Bosfor este una dintre experientele simbolice ale orasului Istanbul si turistii sunt indemnati sa parcurga acest traseu, chiar daca nu sunt foarte interesati de partea asiatica a orasului. Exista multe companii care ofera croaziere extrem de scumpe in jurul orasului, dar ele nu reprezinta altceva decat o risipa uriasa de bani. Ambarcatiunile si feriboturile locale traverseaza constant Stramtoarea Bosfor si ofera sansa vizitatorilor sa ajunga pe mare, sa experimenteze o farama din viata specifica acestor locuri si toate astea pentru mai putin de o zecime din pretul unei asa-numite croaziere.

hammam istanbul
Nu rata experienta baii turcesti / Foto: Sabinoparente

Nu rata experienta intr-un hammam

O alta experienta de neuitat pe care ti-o ofera orasul Istanbul este baia turceasca. Turistii cazati in anumite hoteluri pot beneficia in pretul camerei si de asa ceva, caz in care ar fi pacat sa nu incerce. Altii sunt sfatuiti sa caute o astfel de baie turceasca in oras; cele mai bune sunt cele folosite de catre localnici, care nu sunt destinate exclusiv turistilor si au si preturi rezonabile.

Atentie la hotii de buzunare!

In final, Istanbul ca orice alt oras mare are o oarecare rata a criminalitatii, multe dintre infractiuni avand drept tinta turistii. Ai grija la hotii de buzunare din zonele aglomerate, care includ terminalele principalelor aeroporturi si la soferii de taxi fara scrupule, raspanditi in tot orasul. Localnicii prietenosi din baruri pot fi o companie placuta, dar se pot dovedi a fi si nemernici, in situatia cand te vei trezi in final in fata unei note de plata uriase, pentru bauturi pe care nu le-ai comandat. Tinerele atragatoare, provenind din Ucraina si Rusia sunt si ele o momeala frecventa. Nu trebuie sa devii paranoic citind toate astea, trebuie doar sa stii la ce te poti astepta.

Citeste si: Istanbul – doua zile pe malul Bosforului

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • […] Istanbul, oras aflat la granita dintre Est si Vest si cu cerul dominat de domuri si minarete, a fost orasul favorit al creatorului lui James Bond, Ian Fleming. Aceste locuri au constituit si cadrul pentru filmele “From Russia with Love” si “The World is Not Enough”, iar cu ocazia aniversarii a 50 de la prima aparitie pe marile ecrane a lui James Bond, Istanbulul a fost ales sa apara in cele mai tari scene din ultima pelicula Bond, “Skyfall”. Dintre multele minuni antice ale orasului, cea mai faimoasa este de departe Hagia Sofia. Hagia Sofia, aceasta minune a orasului Istanbul […]

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!