chambord
Castelul Chambord / Foto: neirfy
Europa

Top 10 castele de pe Valea Loirei

Fluviul Loire (Loara, pentru romani) imparte Franta in cele doua jumatati, climatul fiind mult mai temperat in sudul fluviului. Frumoasa Vale a Loarei este renumita pentru frumusetea peisajelor sale, pentru asezarile istorice, minunatele monumente arhitecturale, vinurile de soi si bineinteles, pentru numeroasele sale castele.

In vale exista peste 300  de castele, construite in perioada cuprinsa intre secolul 10 si secolul 15, regii si nobilii francezi fiind atrasi de climatul moderat de aici, apropierea de Paris si tinuturile fertile. Ei au angajat unii dintre cei mai buni designeri si arhitecti, pentru a construi aceste lacasuri impresionante.

In zilele noastre, multe dintre castele sunt inca private, in timp ce unele sunt deschise publicului pentru a fi vizitate, iar altele functioneaza ca hoteluri sau pensiuni.

In cele ce urmeaza am selectat 10 dintre cele mai frumoase castele de pe Valea Loarei (deschise publicului):

10 Castelul Chinon

chinon
Castelul Chinon / Foto: vora

Chinon este unul dintre cele mai bine conservate orase medievale din Franta. Orasul este situat pe malul raului Vienne, chiar inainte de locul in care acesta se varsa in Loara. Locatia sa de la intersectia celor doua importante cursuri de apa aseaza orasul Chinon pe traseul principalelor rute comerciale si este excelenta pentru un castel fortificat aflat in cel mai inalt punct din zona – un munte.

In secolul 12, Henry II a construit maretul castel care se intinde pe o suprafata cu o lungime de 400 de metri, paralel cu malul raului, si o latime de aproape 80 metri. De-a lungul timpului, multe figuri istorice notabile au trait sau au vizitat castelul, printre care se numarat hughenotii, Charles al VII-lea si Ioana d’Arc in anul 1429, chiar inainte de a-si incepe misiunea care avea ca scop eliberarea Frantei de sub ocupatia englezilor. In prezent, castelul se afla in proprietatea si este administrat de orasul Chinon.

9 Clos Lucé

Clos Lucé
Clos Lucé / Foto: Andrey Khrobostov

Legata de castelul din Amboise printr-un tunel subteran, resedinta Clos Lucé este locul in care a trait si a creat in ultimii 3 ani de viata, Leonardo da Vinci. Acesta a murit in anul 1519 in dormitorul sau, aflat la etaj. Leonardo a fost adus la Amboise de catre Regele François I, care traia in castelul din apropiere. Regelui ii placea sa stea de vorba cu Leonardo si facea asta zilnic. In plus, ii platea acestuia din urma 700 de monezi din aur pe an, bani care sa-i asigure lui Leonardo, ‘libertatea de a gandi, de a visa si de a munci’.

Resedinta a fost construita in stil renascentist, din caramida si calcar (scos din carierele de piatra din apropiere). In anii ’60, Clos Lucé a fost supus unor lucrari extinse de renovare, pentru a restaura aspectul cladirii, precum si frescele din biserica. Da Vinci nu a fost numai un mare pictor printreoperele caruia se numara celebra Mona Lisa, dar si un extraordinar inventator al unor masinarii si descoperitor al unor fenomene stiintifice. Subsolul resedintei si gradina adapostesc un numar de 40 de inventii militare, aeronautice, hidraulice si mecanice care ii apartin. Ele au fost construite dupa schitele sale detaliate, de catre oameni de stiinta si ingineri de la IBM.

Sfat: Aloca oricat de mult timp poti pentru a explora gradina resedintei Clos Lucé. Multe dintre inventiile lui Da Vinci sunt expuse aici. Asa ca fii sigur ca le vezi pe toate si savureaza si o prajitura, alaturi de o cana de cafea in micul salon din spatele cladirii.

8 Castelul Chaumont

Chaumont
Castelul Chaumont / Foto: Leonid Andropov

Construit pe ruinele datand din secolul 10 ale unei fortarete ridicate pentru a apara orasul Blois, Castelul Chaumont a fost inaltat intre anii 1465-1510, de catre Charles I si Charles al II-lea de Amboise. Fortareata originala a fost distrusa la jumatatea secolului 15, ca semn de razbunare din partea Regelui Louis al XI-lea. Castelul are patru laturi care inconjoara o curte interioara, dar in anul 1739, zidul din spate a fost daramat, pentru a obtine o priveliste mai buna asupra Loarei.

Mai multe informatii despre Festivalul anual al Gradinilor (care se tine din luna iunie pana la jumatatea lunii octombrie) sau despre circuitele turistice, organizate zilnic, gasesti aici. Poti opta si pentru o calatorie cu balonul cu aer cald…modalitatea perfecta prin care sunt surprinse momentele speciale din ziua nuntii ! Artizani din partea locului comercializeaza imagini ale balonului cu aer cald, avand in fundal castelul.

7 Castelul Azay-le-Rideau

Azay-le-Rideau
Castelul Azay-le-Rideau / Foto: neirfy

Construit pe o insula in mijlocul fluviului Indre, Castelul Azay-le-Rideau pare aparut  de nicaieri. A fost inaltat intre anii 1518-1527, iar stilurile sale arhitecturale sunt franceze si italiene deopotriva. Turelele, cararea din jurul zidului exterior si apa care il inconjoara, dau castelului un aer medieval. Fa-ti timp sa vizitezi atat cladirea, cat si imprejurimile sale.

Sfat: Fa rost de un ghid audio sau apeleaza la un ghid insotitor, care sa te ajute sa apreciezi asa cum trebuie atat exteriorul cat si interiorul magnificului castel.

6 Castelul Cheverny

Castelul Cheverny
Castelul Cheverny / Foto: Leonid Andropov

Aflat de-a lungul anilor in proprietatea mai multor nobili si conducatori militari, Castelul Cheverny a fost construit intre 1624 si 1630, de catre Philippe Hurault. Renumit pentru interioarele sale minunate, care au fost renovate in anul 1768, castelul adaposteste o colectie imensa de tapiterii, mobila si opere de arta. Tavanele casetate si lambriurile din lemn sunt absolut incantatoare.

Sfat: Daca ai mai mult timp la dispozitie, asista la hranirea zilnica a celor 70 de caini de vanatoare, care traiesc la castel. Animalele sunt scoase la vanatoare in imprejurimi, de cateva ori pe saptamana.

5 Castelul Blois

blois castle
Castelul din Blois / Foto: j-wildman

Alcatuit din cateva cladiri, Castelul Blois se afla chiar in centrul orasului Blois. Aripile sale si cladirile adiacente au fost construite intre secolele 13 si 17 si inconjoara o incantatoare curte centrala. Aripa regelui François I adaposteste piesa de rezistenta a castelului – o scara in spirala. Castelul este locul in care Arhiepiscopul din Reims a binecuvantat-o pe Ioana d’Arc, inainte ca aceasta sa porneasca in marsul ei spre  Orleans, in anul 1429 si a servit drept resedinta pentru multi regi ai Frantei.

Sfat: Daca vorbesti engleza, viziteaza castelul intr-o seara de miercuri, pentru un concert de muzica clasica, prezentat in limba engleza, insotit de un spectacol de lumini. In celelalte seri, spectacolul e prezentat numai in limba franceza.

4 Castelul d’Ussé

Castel d'Usse
Castelul d’Usse / Foto: paradisefoundaround.com

Daca vrei sa vezi un castel aidoma celor din povestile lui Disney, Castelul d’Ussé este primul pe lista. Situat la marginea padurii Chinon, care se oglindeste in fluviul Indre, castelul se afla chiar pe malul apei, impanzit de gradini cu terase. Castelul actual se afla pe locul unei fortificatii datand din secolul 11, care a fost distrusa, lasand locul pentru constructia ridicata in secolele 15 si 16 si care poate fi vazuta si in zilele noastre. Este ocupat de descendentii Contelui de Blacas, care au mostenit castelul in anul 1885.

Sfat: Interiorul castelului nu este la fel de magnific ca cel al Castelului Chenonceau. Oricum, el trebuie vazut pentru exteriorul sau si pentru privelistea care se vede din gradinile acestuia. Aici se afla si cateva restaurante si magazine care vand printre altele lumanari cu flori si suveniruri cu tematica de poveste. Ce poate fi mai potrivit pentru un castel desprins din povesti!

3 Castelul Villandry

villandry
Castelul Villandry / Foto: Neirfy

Iubitorii de verdeata si de tot ce tine de gradina vor fi cu adevarat impresionati de Castelul Villandry. Terminat in anul 1536, castelul a fost construit in stil renascentist, de catre Jean le Breton, unul dintre ministrii de finante de pe vremea regelui François I. Dr Joachim Carvallo (strabunicul actualilor proprietari) a achizitionat castelul in anul 1906 si a creat gradinile fabuloase care il inconjoara in prezent.

2 Castelul Chenonceau

Castelul Chenonceau
Castelul Chenonceau / Foto: Andrey Khrobostov

Daca vizitezi Franta, trebuie sa faci obligatoriu o vizita la acest castel magnific, aflat pe malul raului Cher din Valea Loarei. A fost construit intre anii 1515 si 1521, iar arhitectura sa apartinand stilului gotic tarziu si renascentist si gradinile imense fac din Castelul Chenonceau o adevarata opera de arta. Dupa ce a fost sechestrat de  regalitatea franceza pentru niste datorii neplatite, Henry al II-lea a oferit cadou castelul Dianei de Poitiers (amanta sa).

Diana l-a impodobit cu gradinile de legume si de flori. Desigur, ea nu avea drept legal de proprietate asupra castelului, asa ca atunci cand regele Henry al II-lea a murit, sotia acestuia, Catherine de Medici a alungat-o de acolo si a pus stapanire pe castel. Catherine de Medici este responsabila de aparitia gradinilor imense cu terase, pe care turistii le pot vedea in prezent. In plus, ea a anexat castelului si Marea Galerie care extinde constructia peste raul Cher.

chenonceau
Foto: Gagliardy Photography

Dreptul de proprietate asupra castelului a apartinut multora de-a lungul timpului, dar in anul 1914, familia Menier (renumita pentru ciocolata), l-a cumparat si il detine si in prezent. In anul 1951 au avut loc renovari ale exteriorului si interiorului. Interiorul sofisticat se remarca prin multe camere incantatoare si o capela mare decorata cu opere de arta nepretuite, ce include lucrari de Ruben, lemn sculptat si pictat si mobila din perioada renascentista. Gradinile cu terase acopera intregul mal al raului care curge in apropierea castelului.

Sfat: Acesta este cel mai vizitat castel din Franta (dupa Versailles) asa ca fii sigur ca ajungi acolo devreme, pentru a evita aglomeratia si afluxul turistilor. Merita sa cheltui cativa euro in plus pentru un ghid audio pe iPod, care include comentarii despre camere, gradini si imprejurimile din jurul Castelului Chenonceau. Aloca mai mult timp pentru a te plimba prin gradinile sale – ele sunt cu adevarat minunate. Exista aici si un restaurant si un magazin de suveniruri, de unde poti cumpara cadouri specifice pentru toti iubitorii de ciocolata si ai gradinilor, dragi tie.

1 Castelul Chambord

castelul chambord castele de pe Valea Loirei
Castelul Chambord / Foto: Laurent Renault

Pe masura ce inaintezi cu masina in zona rurala a Frantei, din padurea ce il inconjoara, iti va aparea in fata ochilor imensul Castel Chambord. Pana parchezi si te indrepti spre cladire, poti aprecia imensitatea si frumusetea acestei capodopere arhitecturale. Construit drept locuinta de vanatoare pentru François I, Castelul Chambord este unul dintre cele mai bune exemple ale arhitecturii renascentiste din Franta. Au fost necesari peste 30 de ani pentru a-l construi, in timpul secolului 16. Designul arhitectural impleteste armonios elemente apartinand stilurilor italiene si franceze, piesa de rezistenta fiind structura sa inconjurata de patru turnuri.

Una dintre cele mai faimoase parti ale castelului cuprinde scarile duble in spirala, construite in asa fel incat regele le putea urca sau cobori, fara sa se intalneasca cu supusii sai. Aceasta structura face ca doi oameni sa se vada pe scari, dar sa nu se intalneasca niciodata. Castelul are peste 440  de camere si 85 de scari, ceea ce face din el cea mai mare constructie  de acest gen din Valea Loarei. Acoperisul elaborat al castelului are peste 800 de coloane sculptate.

Castelul Chambord a zacut multi ani in ruine. In anul 1930, guvernul francez a cumparat aceasta proprietate si a investit in restaurarea ei, dand nastere cladirii magnifice din zilele noastre. Castelul este inconjurat de un parc forestier ingradit – Parc de Chambord. Cerbi si porci mistreti hoinaresc liberi in cel mai mare parc de acest gen din Europa.

Citeste si: Valea Loirei – castele, regi, vanat si vinuri bune

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

3 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!