Foto & Video Ghid foto

Cum sa fotografiezi apusuri si rasarituri de soare

cum sa fotografiezi apusuri
Foto: garytog

‘Niciun album foto nu e complet daca nu are in el o fotografie cu un rasarit sau un apus de soare!’ Multi turisti par sa traiasca cu aceasta idee in cap. Si totusi, majoritatea fotografiilor care surprind apusul si rasaritul soarelui au o calitate destul de slaba. Pacat: apusul si rasaritul nu sunt asa greu de fotografiat! In cele ce urmeaza ai cateva sfaturi pentru a surprinde in poze reusite aceste momente unice ale zilei.

Pregatirea fotografiei

apus de soare
Apus de soare pe plaja / Foto: KatContributor

Instantanee minunate ale rasaritului si apusului soarelui pot fi surprinse spontan, fara vreo pregatire prealabila dar, adesea, cele mai reusite poze sunt rezultatul planificarii anterioare. Studiaza locurile care ar putea fi bune pentru surprinderea apusului soarelui, cu o zi sau doua inainte de a realiza pozele. Cauta locuri interesante in care poate nu vei putea vedea tot parcursul soarelui pana dincolo de linia orizontului, dar unde ai sansa sa faci fotografii care sa includa in prim plan elemente si siluete. Apusul dureaza numai o jumatate de ora sau undeva pe-acolo, asa ca poate vrei sa analizezi toate elementele sale inainte de a incepe. Altfel risti sa ratezi poza.

Descopera momentul in care soarele va apune sau va rasari si vino la fata locului cu cel putin o jumatate de ora inainte, pentru ca de multe ori adevarata magie se petrece inainte sau dupa ca soarele sa apara sau sa dispara.

Urmareste si conditiile meteo. Exista o varietate de apusuri de soare, care produc diferite tipuri de lumina si diferite forme pe cer. Nu cauta numai zile cu cer senin pentru a face astfel de poze – culorile sunt intr-adevar minunate pe o astfel de vreme, dar adevarata actiune se intampla cand sunt nori in preajma! Fii atent si la zilele in care atmosfera e incarcata de praf sau de fum, intrucat si acestea pot avea rezultate uluitoare. Gandeste-te din timp ce echipament iti trebuie. Include pe lista un trepied, lentile care sa-ti asigure diferite lungimi de focalizare, baterii in plus etc.

Tehnici de compozitie

Fotografiaza folosind diferite lungimi de focalizare – un unghi larg poate crea fotografii cu peisaje extinse, dar daca vrei ca soarele in sine sa caracterizeze fotografia, vei dori sa poti face zoom pe acesta.

Tine minte ca soarele este expus numai la jumatate de grad, asa ca atunci cand fotografiezi cu o focalizare extinsa, el va ocupa o portiune destul de mica din poza. Daca vrei ca soarele sa predomine, va trebui sa faci zoom pe el, folosind lentile cu focalizare de la 200 mm in sus. Asta va necesita prezenta unui trepied!

Ai grija ca de cele mai multe ori privitul soarelui este periculos. Daca te uiti printr-o lentila care mareste, e cu atat mai periculos atunci cand soarele e prea sus pe cer.

Siluete ca repere de focalizare – Ca si in cazul altor fotografii, apusurile de soare au nevoie de un punct de interes si una dintre cele mai bune modalitati de a adauga asa ceva fotografiei tale, este sa incorporezi cateva siluete in ea. Acestea pot fi reprezentate de un lant muntos, ceva ce face parte din mediul inconjurator, cum ar fi un palmier sau un dig, sau chiar o persoana. Marele avantaj al siluetelor este acela ca acestea adauga o stare si un context unei poze care surprinde un apus sau un rasarit de soare.

Regula treimilor – Nu uita de regula treimilor! E adevarat ca regulile sunt facute pentru a fi incalcate, dar adesea e o idee buna sa plasezi in fotografie elemente precum linia orizontului, siluete etc.

Tehnici de expunere

apus de soare cu pescar
Foto: wiratgasem

Fotografiaza folosind diferiti timpi de expunere! Daca lasi camera sa decida ce lungime a diafragmei sa foloseasca, poti avea surpriza sa obtii o poza care nu capteaza intru totul frumusetea luminii. Destul de des, fotografia va fi expusa prea putin, pentru ca cerul este inca destul de luminat.  Nu te baza pe modul automat al camerei foto; apusul soarelui este un moment perfect pentru a schimba pe modul care are ca prioritate deschiderea diafragmei si sa realizezi poze cu diferiti timpi de expunere.

Avantajul apusului si rasaritului soarelui este acela ca nu exista o expunere anume care sa fie potrivita putand obtine astfel rezultate uluitoare, utilizand o varietate mai mare a acestor expuneri. Tine minte ca expunerile diferite (in funtie de viteza deschiderii si a diafragmei) vor avea rezultate diferite, asa ca merita sa faci mai multe poze – secretul consta in a experimenta.

Modificarea parametrilor expunerii de la un cadru la altul (“bracketing”) – Alta tehnica prin care poti obtine o expunere adecvata este acest “bracketing”, in care tii seama de parametrii pe care camera iti sugereaza sa-i folosesti pentru a face poza, apoi faci cateva poze modificandu-i. De exemplu, daca aparatul foto iti spune sa faci poza la 1/60 dintr-o secunda cu f/8, trebuie sa faci si o poza la 1/60 si f/5.6 si apoi cu f/11. Astfel, vei avea in final o serie de poze realizate in urma unor expuneri diferite, care iti vor oferi diferite rezultate si culori. Majoritatea camerelor DSLR si digitale au incorporat acest “bracketing” asa ca nu e nevoie sa faci asta manual – invata numai cum sa il folosesti!

Fixarea auto-expunerii – Alt truc al expunerii, daca aparatul foto nu e prevazut cu “bracketing” sau nu ai incredere sa-l folosesti atunci cand el exista, consta in a folosi aceasta “fixare a auto-expunerii”, care iti permite sa alegi un loc mai intunecat si sa fixezi expunerea pentru acea locatie (respectiv poti alege terenul din fata ta si sa fixezi aceasta expunere) apoi sa recadrezi poza uitandu-te la apusul soarelui. Asta inseamna ca vei obtine o fotografie supraexpusa.

Cum sa fotografiezi apusuri si rasarituri

Scoate camera din modul “Auto White Balance” – Atunci cand setezi camera pe modul “Auto”, te expui riscului de a pierde cateva dintre tonurile aurii calde ale unui rasarit sau apus de soare.  In loc de asta, incearca sa faci poze in modul “noros” sau “umbros”, care se folosesc de obicei cand lumina este mai rece si care iti indica cand trebuie sa incalzesti un pic lucrurile. Si in cazul in care fotografiezi un rasarit si vrei o stare mai rece, poti experimenta alte setari ale echilibrului redarii culorilor.

Alte sfaturi legate de fotografierea apusului si rasaritului

Trepied – Daca faci fotografii cu viteze mai mari de expunere si cu distante de focalizare mai lungi, atunci un trepied sau o alta modalitate de asigurare a camerei tale, este esentiala.

Focalizare manuala – Uneori, in cazul pozelor facute in conditii foarte luminoase, unele camere au probleme de focalizare. Daca si camera ta se confrunta cu asa ceva, seteaza focalizarea manuala, care iti garanteaza reusita pozelor.

Uita-te in jurul tau – In cazul apusurilor de soare, minunat este ca ele dau nastere nu numai unor culori fantastice pe cer, dar produc si o lumina aurie care are un efect deosebit si in cazul altor fotografii. Pe masura ce apusul progreseaza, cauta si alte oportunitati in jurul tau pentru a face poze (nu numai in fata ta). Poti obtine cadre senzationale pentru un portret, un peisaj, un prim plan etc.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!