In diferitele colturi ale Pamantului, oamenii mananca o gramada de chestii ciudate si excentrice. Uneori, cele mai bizare mancaruri sunt considerate o delicatesa de catre localnici. Pentru strainii care viziteaza o astfel de tara, probabilitatea de a gasi total neapetisante unele preparate traditionale, este foarte mare.
A calatori inseamna si a incerca lucruri noi si a te adanci in diverse culturi, asa ca, daca ajungi in oricare dintre tarile prezentate mai jos, de ce sa nu incerci si un fel de mancare mai bizar? Ai destul curaj sa faci asta? Studiaza un top al celor mai neobisnuite mancaruri traditionale:
1. Omleta de stridii
Omleta de stridii este extrem de populara in Singapore, fiind vanduta in multe locuri. Stridii mici si cartofi sunt amestecati de obicei cu oua batute, iar combinatia este prajita in untura de porc, care ii da un gust cu adevarat unic. Suna ciudat? Adauga si un sos picant, pentru a imbunatati gustul.
2. Casu Marzu
Casu Marzu – cunoscut si ca branza stricata – este o delicatesa in Sardinia. Preparatul este lasat intentionat sa se descompuna, pana se umple de larve de muste din specia Piophila casei. Viermii albi, translucizi se presupune ca reduc continutul in grasime al branzei, dandu-i acesteia o aroma foarte delicata (si care aparent iti lasa gura apa).
3. Ou de rata cu embrion (balut)
Oricine a vazut episodul din Cambodgia al lui Gordon Ramsay, eroul emisiunii ‘Marea evadare a lui Gordon’, se va familiariza cu aceasta delicatesa locala bizara. Balut este un embrion de rata, care se mananca in Asia de Sud-Est si in special in Cambodgia, Thailanda si Vietnam. Este fiert putin, se mananca in coaja si este comercializat adesea de catre vanzatorii stradali. Se asezoneaza de obicei cu sare, piper, ardei iute sau otet si se considera a fi afrodisiac.
4. Cap intreg de oaie
Capetele de oaie se mananca in intreaga lume si sunt extrem de populare in locuri precum Irak si nordul Europei. Niste ochi mari si rotunzi se holbeaza la tine din farfurie si poti manca la propriu tot, de la piele pana la fata si creier. Capul este de obicei fiert sau afumat si se poate prepara si sub forma de supa.
5. Piftie din nas de elan
Acest fel de mancare este preferatul celor din Canada si Alaska. Oamenii fierb adesea maxilarul superior al elanului, inainte de a smulge tot parul de pe el. Nasul este cufundat ulterior in apa proaspata, amestecat cu frunze de ceapa si condimente si fiert din nou pana ce carnea devine frageda. El este apoi taiat, se pune deasupra supa in care a fiert si se lasa pana se transforma intr-o piftie.
6. Penis de animal
Organele de reproducere ale multor animale sunt preparate si savurate in intreaga lume. In China exista un restaurant cu acest specific, numit Guo-li-zhuang. Clientii sai pot savura aici organe genitale ale unor animale precum iac, bivol, sarpe, maimuta si foca.
7. Placenta umana
Crezi sau nu, multi oameni mananca placenta umana, dupa ce o femeie naste. Pe Internet exista o gramada de retete, de la spaghete cu placenta pana la tocana de placenta si aparent, aceasta are un gust asemanator cu cel al ficatului. Se considera ca acest fel de mancare reduce riscul depresiei postnatale si hemoragiile de dupa nastere. Chinezii in special cred ca valoarea placentei din punct de vedere medical, este extraordinara.
8. Furnici zburatoare
Furnicile zburatoare sunt mancate in mod obisnuit in Zimbabwe si se cumpara de la piata la kilogram. Ele pot fi prajite sau chiar mancate vii si se spune ca sunt atat sarate cat si tari, cu o usoara aroma untoasa. Cat de Bear Grylls suna asta…
9. Cafea Kopi Luwak
Kopi Luwak este una dintre cele mai scumpe varietati de cafea din lume, obtinuta din excrementele unei specii asiatice de mamifere, asemanatoare pisicilor. Exact asa cum auzi, populara bautura este obtinuta din boabe de cafea defecate de acest animal. Boabele sunt colectate, spalate, uscate si prajite, inainte de a fi fierte.
10. Saliva folosita de pasari la construirea cuiburilor
Cuiburile de pasari sunt o delicatesa in China, ele fiind produse cu ajutorul salivei pasarilor, care se intareste la contactul cu aerul. Acestea sunt foarte scumpe si se servesc adesea sub forma de supa sau ca desert (tarta). Cuiburile au un gust predominant de mucegai si textura unei flegme. E cineva suficient de curajos sa incerce asa ceva?
Add Comment