Romania ascunde multe locuri unice si uimitoare care merita sa fie descoperite si admirate, unul dintre acestea fiind Vulcanii Noroiosi. Daca doriti sa fugiti din cotidian si sa va simtiti pentru cateva momente ca sunteti intr-o alta lume, intr-un spatiu selenar, atunci vulcanii misteriosi va vor captiva.
Declarata in 1924 monument al naturii, zona Paclele Mari – Paclele Mici (situata intre dealurile Balaurului, la est si Banului la vest, la 12 km de localitatea Berca din judetul Buzau, gazduieste vulcanii noroiosi, fiind singurul loc din Europa in care se pot vedea astfel de fenomene. In ultimii 150 de ani astfel de fenomene au mai fost semnalate si in alte zone, ca de exemplu: la Filias, judetul Harghita langa Cristuru Secuiesc, la Gloduri jud Bistrita Nasaud langa Monor, la Hasag judetul Sibiu langa Slimnic, langa Ocna Sibiului, la Homorod, la Bazna, pe dealurile Transilvaniei, precum si in cateva zone colinare din Moldova.
Formele cele mai impresionante si bizare in acelasi timp se gasesc in rezervatia geologica si botanica Paclele – Berca, avand o suprafata de aproximativ 30 de hectare (ca si curiozitate aici gasim 2 plante rarisime: Obione verrucifera si Nitraria schoberi, plante halofile care se dezvolta intr-un mediu sarat si au hrana bazata pe saruri).
Daca veti vizita platoul Paclele Mari, o sa observati ca acesta se intinde pe cca. 20 de hectare si este dominat de dimensiunile impresionante ale celor trei vulcani din centrul platoului, care au diametre de peste 100 m. Vulcanii noroiosi reprezinta practic puncte de iesire la suprafata a gazelor naturale degajate de zacamintele de hidrocarburi din subsol de-a lungul unor falii. Gazele aduc la suprafata apa din panza freatica si noroi provenit din marne inmuiate, pe care il debordeaza. (articol de Nicoleta Bacanu, preluat de pe site-ul traiesteromaneste.ro). Citeste tot articolul aici.
Add Comment