Fiecare cultura are obiceiuri si traditii care sunt considerate normale de catre localnici, pentru ca acestia sunt obisnuiti cu ele, dar ridicole pentru cei din afara. De la a-ti fi scuipati copiii in strada, pana la a te ascunde de viitorul sot in ziua nuntii, in continuare sunt enumerate cateva practici (nu toate obisnuite) care te vor surprinde cu siguranta daca vei avea ghinionul (sau norocul) sa le observi in mod direct.
Nasterea
Scuipatul in Grecia
In majoritatea tarilor, nu exista probabil ceva mai jignitor pentru o proaspata mamica decat ca strainii sa-i scuipe copiii, dar in Grecia asta este un compliment. A scuipa pe cineva de trei ori se presupune ca indeparteaza spiritele rele si ghinionul, asa ca aceasta practica a devenit in Grecia un obicei specific pentru descantarea copiilor, inclusiv cu ocazia botezului in cadrul ceremoniilor de la biserica – atat preotul cat si nasii scuipa copilul de trei ori pentru a alunga diavolul. Este celebrul “acuipa-l sa nu-l deochi” cu care suntem si noi acomodati.
Dusuri dulci in Iran
In unele parti rurale din Iran, in a zecea zi de la nasterea unui copil, membrii familiei se viziteaza si iau pranzul cu mama. Traditia devine un pic bizara dupa masa, cand acestia pun copilul in leagan, arunca acolo niste bani, iar apoi sparg dulciuri deasupra acestuia, pentru a face un zgomot care imita zornaitul. Scopul ritualului? Sa-l obisnuiasca pe copil cu certurile dintre parintii sai.
Aruncarea copiilor in India
Un ritual surprinzator care se desfasoara in fiecare an in Sholapur, India, in care bebelusii sunt aruncati dintr-un turn inalt de 15 metri. Ceea ce este surprinzator este faptul ca micutii nu sunt legati cu niciun fel de corzi de siguranta – ei cad pur si simplu in bratele oamenilor care asteapta jos numai cu un asternut de pat. Alt mister este acela ca locuitorii din Sholapur par sa nu aiba nici cea mai vaga idee in legatura cu motivele pentru care isi arunca pruncii – unii sustin ca pentru o sanatate mai buna, in timp ce altii cred ca asta aduce noroc pentru viitorul copilului.
Casatoria
Monede in pantofi in Suedia
Mama miresei ii da fiicei sale o moneda de aur si i-o pune in pantoful drept, in timp ce tatal ii da o moneda de argint si i-o pune in pantoful stang. Scopul acestui ritual se presupune ca este acela ca mireasa sa nu fie niciodata saraca, ceea ce atrage dupa sine intrebarea… au vazut parintii ei cat de mult costa un rand de bauturi in aceasta tara?
Bautura data ca mita in Polonia
O traditie straveche impunea ca oaspetii sa lase bani pentru a trece “dincolo de porti”, la petrecerea unde mireasa se intampla sa fie orfana – banii colectati de catre paznicii portilor erau inmanati acesteia ca zestre. In zilele noastre, nuntile sunt coordonate de catre paznici ai portilor care permit accesul la ceremonie in schimbul unor sticle de vodca.
Rapirea mireselor in Germania (si Romania)
Ca si noi (si alte tari), nemtii au traditia potrivit careia prietenii cuplului de miri si familiile acestora fura mireasa si o ascund, mirelui revenindu-i sarcina sa o gaseasca – prin asta dovedindu-si dragostea pentru viitoarea sa nevasta. El trebuie sa o caute in numeroase locuri si care e cea mai buna locatie pentru inceperea operatiunii? Pub-ul local. In felul asta, lucrurile nu au cum sa dea gres.
Innegrirea miresei in Scotia
Un obicei ciudat in aceasta tara. Urmand o traditie (in timp ce incalca o alta potrivit careia ziua nuntii trebuie sa fie cea mai frumoasa zi din viata cuiva), in unele regiuni muntoase din Scotia, mireasa este stropita cu un amestec urat mirositor din oua, sosuri, faina si pene, inainte de a se organiza defilarea acesteia prin oras. In tot acest timp, prietenii si familia miresei bat tobele cu un zgomot infernal. Deci, cine spune ca ziua nuntii trebuie sa fie cea mai fericita zi din viata cuiva?
Moartea
Hranirea vulturilor in India
Anumite secte zoroastre, cum ar fi Parsis din India, isi pun mortii in varful asa-numitelor ‘dokhmas’ – cunoscute drept “turnurile tacerii” – pentru ca acestia sa fie devorati de vulturi. Cam asa stau lucrurile, cu toate ca in ultimii ani, numarul vulturilor din India a inregistrat o scadere (construirea cladirilor moderne si inalte a terminat ceea ce a inceput otravirea cu diclofenac), dar soarele stralucitor poate suplini cu succes munca pasarilor.
Add Comment