acropole
Acropole / Foto: milangonda
Europa

Acropole, acoperisul Atenei

Acropole (“Piatra Sfanta”, in traducere) este cel mai important obiectiv turistic din capitala Greciei, Atena, fiind inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO. Fa o vizita la Acropole pentru a trai experienta unica oferita de istoria, mitologia si cultura Greciei, in timp ce admiri o extraordinara panorama a orasului.

Cum se ajunge la Acropole

acropole atena
Foto: Biggunsband

Drumul spre Acropole este foarte usor si placut, in principal pentru ca poti folosi in acest scop unul dintre marile bulevarde care marginesc sudul si vestul sitului arheologic. Aceasta artera a fost transformata in strada pietonala – la tot pasul te intampina restaurante si cafenele.

Cel mai usor mod in care se ajunge la Acropole este de-a lungul drumului pietonal Dioysiou Aeropagitou, care te duce pana la scarile din marmura pe care poti urca dealul.

Situl arheologic

Odata ajuns la intrare, sau Propylaea, in stanga poti vedea Pinacoteca si un piedestal elen, iar in dreapta, micul templu al zeitei victoriei, Atena. Templul se afla pe o platforma si domina insulele din Golful Saronic. In interior se afla pe vremuri statueta zeitei Atena, dar in anul 1686, turcii au demolat templul, pentru a folosi platforma la amplasarea unui tun urias.

Partenonul si celelalte constructii principale au fost ridicate la initiativa lui Pericle in secolul 15 i.e.n, in semn de omagiu fata de realizarile politice si culturale ale Atenei. Partenonul sau templul zeitei Atena Parthenos se afla in mijlocul sitului.

parthenon
Parthenonul / Foto: zoom-zoom

Erehteionul este situat in cel mai sacru loc de pe Acropole. Aici, a avut loc pe vremuri, o competitie intre Poseidon si Atena, pentru a alege patronul orasului. Poseidon a facut sa izvorasca un izvor dintr-o stanca, in timp ce Atena a facut sa creasca din pamant un arbore de maslin.  In final, Atena a fost declarata patroana orasului, iar lui Poseidon i s-a incredintat o mica asezare in Syros. Constructia a fost recladita, intrucat patru dintre cariatidele originale au fost plasate in muzeul de pe Acropole.

La poalele dealului se afla teatrul lui Herod Atticus. In partea de sud se afla ramasitele unui teatru antic in aer liber, numit Teatrul lui Dionisios. Tot aici este si Dealul Areopagos.

Decorul magnific

acropole
Priveliste de pe Acropole / Foto: Sanga Park

Într-o zi senina, daca te uiti dinspre Propylaea catre Pireu, poti vedea vasele din port, precum si insulele si muntii Peloponez. Din varful dealului, privelistea Atenei este magnifica. Poti vedea la poale regiunea Plaka, Templul lui Zeus, Stadionul Olimpic, Cimitirul, Parcul national si cladirea  Zappeion. Daca cerul e senin, poti vedea pana departe in Kifissia.

Dealul Areopagos este cel mai bun loc de unde poti vedea apusul soarelui in Atena si poti admira luminile orasului.

Cea mai buna perioada pentru a vizita Acropolele este spre sfarsitul iernii sau la inceputul primaverii. Chiar si in lunile decembrie, ianuarie sau februarie, aceste locuri sunt incredibil de verzi. In timpul verii, daca nu e innorat, mergi pe Acropole dimineata devreme sau spre sfarsitul zilei.

Bilete pentru Acropole

Acropolele sunt deschise zilnic de la ora 8.00 pana la 18.30. Programul se poate schimba insa in functie de sezon. Taxa de intrare este de 20 euro (10 cu reducere pentru anumite categorii). Poti cumpara bilete de aici.

Unde te poti caza

Langa Acropole, exista o multime de hosteluri si hoteluri ieftine din care poti alege. Alege in functie de banii de care dispui si de facilitatile de care ai nevoie.

Citeste si: 10 lucruri (aproape) gratuite pe care sa le faci in Atena

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Panteonul nu a fost construit in sec XV i.Hr., ci in sec. V i. Hr. In rest, e ok. Ah, inca un amanunt: sa nu cumva sa luati taxiul in Atena ca e jale, taximetristrii lor sunt pusi pe jaf la drumul mare (merg fara aparat, te injura etc). Folositi mai bine metroul!

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!