padurea de piatra din madagascar
Foto: dennisvdw
Africa

Padurea de piatra din Madagascar

Padurea de piatra din Madagascar, cunoscuta in intreaga lume sub numele de Tsingy de Bemaraha, acopera intregul peisaj carstic de-a lungul platoului muntos din calcar, gravat cu o padure fantastica de stanci (tsyngis). Acesta este unul dintre rarele fenomene naturale de acest fel din lume, devenit o atractie turistica majora a Africii.

Relieful include cateva canioane uluitoare pe fluviul Manambolo, varfuri inalte si dealuri. Padurea nesfarsita este in prezent habitatul a catorva specii rare si ciudate de lemuri, aici aflandu-se totodata zone umede in care si-au facut cuiburi pasari rare. Aceasta regiune cu o suprafata de 666 km2 a fost inclusa in anul 1990 in Patrimoniul Mondial al UNESCO, pentru geografia sa unica, absolut uluitoare, padurile ocrotite de mangrove, speciile de pasari salbatice si populatia de lemuri.

Asezarea geografica

Padurea se afla in partea central-vestica a Madagascarului, pe Platoul Bemaraha, la 250 kilometri vest de Antananarivo şi la 65-85 kilometri distanta de tarmul vestic. Este localizata in emisfera nordica a Platoului Antsingy.

Caracteristicile Padurii de piatra din Madagascar

Padurea de piatra sau Tsingy de Bemaraha se afla in varful Platoului Bemaraha. Zona cuprinde peisajul carstic al platourilor de calcar datand din epoca Jurasica, aflate in partea vestica a insulei. Se intinde pe o distanta de 100 kilometri de la nord la sud si are o latime cuprinsa intre 5-15 kilometri. La est, se inalta varful Bemaraha, deasupra bazinului fluviului Manambolo. Partea vestica a platoului se uneste cu dealurile acoperite de savane.

Climatul

Precipitatiile nu sunt foarte abundente, regiunea fiind caracterizata printr-un sezon uscat, cu temperaturi placute, care dureaza 6 luni, dupa care, de la sfarsitul lunii noiembrie pana in aprilie, incepe un sezon calduros si umed. Caderile de apa anuale pe acest platou masoara intre 1100-1600 mm; in timp ce in padurea vestica, ele ajung la un nivel cuprins intre 500-1000 mm. Temperatura anuala cunoaste o maxima cuprinsa intre 26-28ºC. Temperaturi extreme au fost inregistrate in luna decembrie: 9ºC si in luna iulie: 38ºC.

Ghidul vizitatorului

Eco-turismul este destul de raspandit, desi in prezent, accesul in padurea de piatra e limitat, exceptie facand cercetarile stiintifice si circuitele turistice insotite de ghid. Vizitele sunt scurte pe timpul zilei, iar noaptea se organizeaza excursii la pesterile si stancile din orasul Bekopaka, aflat in sud si la padurile din nord, din Antsalov. In Morondava, la 150 kilomeri inspre sud, se afla cateva hoteluri luxoase, in apropierea carora exista un aeroport local, pentru facilitarea transportului.

Cum se ajunge la Padurea de piatra din Madagascar

La Parcul National Tsingy de Bemaraha se poate ajunge pe drumul dinspre Morondava, oras aflat in partea de sud, la o distanta de 150 kilometri. Ceva mai limitat, accesul este posibil si dinspre orasul Antsalova, unde se poate ajunge cu avionul de la Antananarivo si Mahajanga.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

2 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!