Aventura

5 destinatii europene pentru aventurieri

Europa nu inseamna doar Disneyland Paris, all-inclusive la turci sau drumuri cu masina la bulgari. Pentru iubitorii de aventura in aer liber poate insemna un loc ideal de vacanta: plimbari in aer liber, scufundari, sau sporturi extreme. E momentul sa iti planifici o calatorie de vis, in care sa combini aventura si relaxarea. Iar destinatiile pe care le-am ales mai jos promit peisaje care-ti taie respiratia si distractie pe masura. Iata, asadar, 5 destinatii europene pentru aventurieri:

1.Spitsbergen, Norvegia

Spitsbergen
Foto: annaswe

Norvegia, tara din nordul continentului. Aproape o treime din suprafata sa este dincolo de Cercul Polar, fiind acoperita de zapada aproape tot timpul anului. Sute de fiorduri brazdeaza linia coastei, in timp ce uscatul ofera munti impozanti si ghetari minunati. In vestul Norvegiei  se afla cel mai mare ghetar din Europa. Daca esti dornic de aventura extrema, indreapta-te catre Spitsbergen, la numai 900 km distanta de Polul Nord, unde poti admira ursii polari cutreierand intinderile de gheata in cautare de hrana, jucausele foci gri sau poti observa obiceiurile sociale ale morselor.

2.  Muntii Pirinei, Franta

muntii pirinei
Foto: philipimage

Pirineii formeaza un lant muntos care se intinde pe cateva sute de kilometri, la granita dintre Franta si Spania, delimitand teritorial cele doua tari. Daca vrei sa explorezi aceasta regiune, o idee buna ar fi sa o faci cu bicicleta, pornind de la tarmul Oceanului Atlantic, pana la tarmul Mediteranei, trecand prin trecatorile din Pirinei. Urmeaza faimosul traseu al Turului Frantei, aventurandu-te pe drumurile cu serpentine si traversand trecatorile devenite celebre multumita Turului: Col d’Aubisque, faimosul Col du Tourmalet si Col de Portet Aspet, fiind doar cateva dintre ele. Pentru o experienta frantuzeasca completa, include in planul tau de calatorie si cateva nopti dormite la hotelurile din Nice sau Biarritz.

3. Muntii Dolomiti, Italia

lago antorno dolomiti
Foto: Lenorlux

Via Ferrata este un traseu montan care strabate muntii Dolomiti din Italia, – unul dintre cele mai dificile din lume – traversand lantul muntos Brenta situat in provincia italiana Trento. Traseul de stanca cuprinde o retea extinsa de trepte metalice si de cabluri care te poarta prin spectaculoasa Via delle Bocchette, amenajata ca traseu turistic pe la sfarsitul anilor ’30. Apoi, traseul continua prin lantul munots Brenta, care se intinde pe 42km intre Cima Tosa (3173 m) si Brenta Alta, strabatand o abrupta “bocca” . Pentru turistii lipsiti de experienta, este recomandabil sa faca traseul insotiti de un ghid.

4. Akureyi, Islanda

Islanda este o tara a extremelor: gasesti aici si vulcani fierbinti si ghetari si temperaturi mult sub limita inghetului. Teritoriul tarii este acoperit in proportie de 11% de ghetari. Cei mai mari trei sunt Vatnajokull, Langjokull si Hofsjokull. Golfurile si fiordurile confera trasaturi spectaculoase liniei tarmului, iar raurile inghetate care strabat relieful din munti pana la ocean sunt unele dintre cele mai salbatice din Europa. Akureyi, oras considerat capitala a partii nordice a Islandei ofera excelente posibilitati de alpinism pe perete de gheata, navigatie si calatorii cu sania trasa de caini.

Akureyi, sau chemarea Islandei

5. Parcul National Cairngorms, Scotia

Caingorms – minunatiile Scotiei

Partea muntoasa a Scotiei este una dintre destinatiile europene preferate de turisti pentru plimbari in natura si ascensiune montana. Relieful cuprinde lacuri misterioase, paduri de pini, iar cei care aleg traseele din Wester Ross vor avea parte de privelisti rapitoare asupra tinutului mlastinos si asupra Beinn Damh, “Dealul Cerbului” care se intinde pe o suprafata de 1000m. Parcul National Cairngorms, cel mai mare din Scotia, cuprinde forme de relief variate, de la paduri milenare de pin Caledonian, pana la vegetatie arctica de pasune. Un sfert din speciile de animale si pasari protejate din Marea Britanie traiesc aici, printre care si specii emblematice pentru Scotia cum ar fi caprioara roscata, vulturul auriu, pisica salbatica si multe altele.

Citeste si: 10 destinatii europene perfecte pentru schiori

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!