În prima toaleta japoneza in care vei intra, iti vei petrece cu siguranta mai mult timp decat iti petreci in mod obisnuit intr-o toaleta din orice alta parte a lumii. Vrei sa te indragostesti de un scaun de wc? Atunci du-te in Japonia! Pentru ca scaunele inventate de niponi sunt irezistibile. Pe peretele de langa ele sau pe un spatar din apropiere se afla cateva butoane a caror utilizare iti vor oferi experiente si senzatii… tari. Pe scurt, ai duș si uscator, pe diverse forme si viteze de jet si de uscare. In plus, daca e frig afara, vei avea surpriza sa descoperi ca scaunul de wc e incalzit.
Treaba asta se intampla in majoritatea toaletelor prin care am trecut, fie ca erau in camere de hotel sau in locuri publice. Japonezii au un cult pentru aceste scaune dar e ciudat faptul ca ele nu au depasit in mod masiv granitele tarii. Poate ca mania lor pentru curatenie este uneori dusa la extrem, mai ales cand se gaseste in combinatie cu pasiunea pentru inovatie si tehnologie. Compania Toto a fost prima care a introdus, in 1980, asa numitele washlet-uri. Prima reclama la un washlet (din 1982) arata o actrita la moda in acei ani, care purta o rochita cu floricele si care canta ceva de genul “Fundurile vor si ele sa fie spalate!”. Din acel moment, pana in anul 2005, Toto vanduse peste 20 de milioane de washlet-uri.
Adevarul este ca japonezii sunt fascinati de toalete: aici vei gasi simpozioane si seminarii pe tema toaletelor, scaune de wc din aur de 24 carate, muzeul toaletelor si, de asemenea, poti participa la Ziua Toaletei. Au existat in trecut reclame la hartie igienica in care pui de hipopotami mancau excremente din fundurile mamelor lor, urmati de inimioare. Da, stiu… Ca sa induca notiunea de curatenie, japonezii apeleaza la arme extreme. Ei au si un proverb care spune ca daca o femeie gravida isi va pastra scaunul de toaleta curat pe durata sarcinii va da nastere unui bebelus frumos.
Compania Toto continua sa inventeze toalete din ce in ce mai performante: modelele cele mai noi (care costa pana la 4000 de dolari) controleaza electronic totul, de la grosimea jetului pana la temperatura aerului care-ti va usca posteriorul, dispun de odorizante si muzica. Toto a mers intr-atat de departe incat a pus in vanzare un bideu portabil, ce poate fi transportat in geanta. Costa numai 100 de dolari.
Nu stiu daca modelele de toalete japoneze ar prinde in Romania (un studiu spunea ca, in 2005, 59% dintre locuintele japoneze erau dotate cu asa ceva. In cei sase ani scursi pesemne procentul a crescut catre 80%). Ce stiu e ca oriunde intri intr-o toaleta japoneza, inclusiv in trenuri, in gari sau pur si simplu pe strada, te va intampina o curatenie iesita din comun. Am vazut inclusiv toalete pentru barbati, cu suport pentru schimbat pampersii bebelusilor. N-am gasit inca un studiu privind timpul zilnic petrecut de japonezi pe scaunul de wc dar promit sa caut si sa actualizez acest articol cu prima ocazie. Pana atunci… poate se gandeste cineva sa importe un model de toaleta japoneza si in Romania.
Add Comment