mancarea din insulele canare
Foto: flik47
Food & Drink

Mancarea traditionala din Insulele Canare

Insulele Canare si in special Tenerife si Grand Canaria sunt destinatii turistice pe care le poti vizita pe parcursul intregului an. In plus, nu sunt nici asa departe, nici asa de scumpe, deci ai putea sa le iei in considerare cand iti planifici urmatoarea vacanta.

Odata ajuns acolo, insa, in afara de plajele negre (in Tenerife, Lanzarote sau Fuerteventura) sau dunele spectaculoase de nisip din Grand Canaria, in afara de diversele atractii turistice, mai mult sau mai putin comerciale, nu trebuie sa ratezi bucataria locala.

Ca in orice loc turistic care se respecta, abundenta restaurantelor de toate felurile, cu diverse specificuri, este ca la carte. Vei avea de ales intre restaurante fusion si bodegile cu mese de plastic. Niciunele nu te vor dezamagi. Daca tii insa la o dieta relativ sanatoasa, mancarea obsinuita canareza nu e tocmai de consumat in fiecare zi, bazandu-se pe prajirea ingredientelor principale, fie ca e vorba de carne, peste sau cartofi.

papas arrugadas
Friptura cu papas arrugadas / Foto: donstock

Insa daca tot am ajuns la capitolul cartofi, ceea ce nu poti rata, atunci cand esti in vizita in arhipelagul Canar, sunt papas arrugadas sau, mai pe romaneste, cartofi ridati. Sunt cartofi noi, mici, fierti in coaja in apa foarte sarata. Initial, la inceputurile bucatariei traditionale, acestia erau fierti in apa de mare, foarte sarata, asa cum este Oceanul Atlantic ce inconjoara insulele. Insa odata cu civilizarea, si modul lor de preparare s-a modificat, acum fiind fierti in apa cu multa sare.

Cand sunt aproape gata, mai mult de jumatate din apa se arunca, oala se acopera partial si cartofii se lasa pe foc pana apa s-a evaporat complet. Astfel, obtii niste cartofi zbarciti si cu o usoara crusta de sare. Acestia se servesc ca garnitura pentru felurile principale sau, ca atare, insotiti de mojo.

Mojo canario este un sos pe baza de ardei rosu sau verde, a carui reteta traditionala variaza de la o insula la alta. Asa ca, daca te plimbi prin mai multe locuri in arhipelag, nu strica sa incerci toate variantele.

Desi cel facut in restaurante este cel mai bun, daca ti-a placut atat de tare sosul, poti sa iei si acasa. Mai ales ca magazinele de suveniruri sunt doldora de borcane frumos decorate, pline cu diverse sortimente de mojo. Insa cel mai avantajos este sa iti faci proviziile dintr-un supermaket unde se gaseste la preturi rezonabile si este facut pentru localnici, exact cum gasesti in magazinele noastre zacusca. Nu spera, totusi, sa-l gasesti in supermarketul de la coltul strazii din statiunea in care esti cazat. Mergi in orasele cu populatie locala, fie in hipermarketuri, fie in magazine de cartier, pentru ca in marketurile din zonele turistice vei gasi in general produse de larg consum, si mai ales pe placul nemtilor si englezilor, cei mai des intalniti turisti din Insulele Canare.

Citeste si: 10 lucruri pe care le poti face in Insulele Canare

Booking.com

About the author

TravelCookie

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!